July 6, 2022

H πανδημία των μεταρρυθμίσεων χτυπάει τους νέους

Ένας χρόνος πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα και συνηθίσαμε να αναφερόμαστε στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες ως ευπαθείς. Μπαίνοντας πλέον στον δεύτερο χρόνο της πανδημίας και με το όπλο του εμβολιασμού διαθέσιμο, οι ελπίδες όλων είναι ότι βαδίζουμε (έστω και με αργούς ρυθμούς) προς το τελευταίο στάδιο αυτής της περιπέτειας.

Αχνοφαίνεται όμως, ότι σε αυτό το επόμενο στάδιο το ηλικιακό επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα μετατοπιστεί στους νέους, οι οποίοι θα αποτελέσουν μια νέα, ιδιότυπη “ευπαθή ομάδα”, αυτή που θα πληγεί από τις μεταρρυθμίσεις που “έτρεξαν” κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και 4 μήνες σε ένα αυστηρό και μάλλον αποτυχημένο lockdown, με πτυχές του οποίου (όπως π.χ τα sms μετακίνησης) να μην συναντώνται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδια που “σηκώνουν συζήτηση” και ενδέχεται να επηρεάσουν προς το χειρότερο τις ζωές των νέων στην χώρα μας.

 

Το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης κινείται σε 3 άξονες:

 

  • Εκπαίδευση: Με τις σχολές κλειστές, δόθηκε στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο αντιμετωπίστηκε με θυελλώδεις αντιδράσεις από σχεδόν σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητας, με εξαίρεση τους ιδιώτες σχολάρχες. Είχε προηγηθεί η συστηματική συκοφάντηση και η πλήρης απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων, με την βοήθεια και των ΜΜΕ, κάποιες φορές μάλιστα με βαρείς χαρακτηρισμούς, ακόμα και αναφορές σε βιασμούς ή εμπόριο ναρκωτικών. Η είσοδος της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια παρουσιάστηκε ως φυσικό επακόλουθο και ως καθολική απαίτηση της κοινωνίας, μόνο που όλοι όσοι περνούν τη μέρα τους εντός των ελληνικών πανεπιστημίων (φοιτητικοί σύλλογοι, σύνοδος των πρυτάνεων, σύλλογοι διδασκόντων) δήλωσαν με κάθε τρόπο την αντίθεση τους στην συγκεκριμένη ρύθμιση, διαψεύδοντας παράλληλα τις συνθήκες ζούγκλας που υποτίθεται πως επικρατούν στα ΑΕΙ της χώρας. Επιπλέον, θεσπίστηκε η βάση εισαγωγής που υπολογίζεται πως θα αφήσει περίπου 20 χιλιάδες νέους εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με μοναδική επιλογή την εγγραφή σε κάποιο ιδιωτικό κολλέγιο, όπου καμία τέτοια βάση δεν θα ισχύει. Ταυτόχρονα, καθιερώθηκε η ισοτιμία μεταξύ των πανεπιστημιακών και κολεγιακών πτυχίων, κάτι που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση πλήθους επαγγελματικών ενώσεων. Σε  κλοιό μεταρρυθμίσεων και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με το υπουργείο Παιδείας να επιμένει στην εφαρμογή της “τράπεζας θεμάτων” από φέτος, παρά τις ιδιαιτερότητες με τις οποίες κύλησε η χρονιά (τηλεκπαίδευση στο μεγαλύτερο μέρος) και παρά το γεγονός πως αποτελεί μέτρο που και στο παρελθόν δε στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Οι συνεχείς εκκλήσεις μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών για μη εφαρμογή σκοντάφτουν πάνω στην ακλόνητη στάση της Νίκης Κεραμέως, η οποία υποστηρίζει πως η τράπεζα θεμάτων αποτελεί μέρος του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και ως εκ τούτου θα εφαρμοστεί.
  • Αύξηση θητείας: Μετά τις συνεχείς διαρροές των τελευταίων μηνών στον τύπο, δημοσιεύτηκε τελικά σε ΦΕΚ η αύξηση κατά 3 μήνες της θητείας στον στρατό ξηράς, η οποία και θα ισχύσει από την επερχόμενη σειρά κατάταξης του Μαΐου. Εξαίρεση θα αποτελούν μόνο όσοι επιλέξουν να υπηρετήσουν ολόκληρη την θητεία τους σε περιοχές της παραμεθορίου, όπως ο Έβρος και τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Προκαλεί πολλά ερωτηματικά η επιλογή αυτή της κυβέρνησης, καθώς όσοι έχουν περάσει από τον ελληνικό στρατό, γνωρίζουν ότι η περίοδος της θητείας είναι ως ένα βαθμό χαμένος χρόνος για τους νέους, με ελάχιστη εκπαίδευση και πολλές αγγαρείες. Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να αναβαθμίσει τις στρατιωτικές μονάδες, θα μπορούσε να σταματήσει τις ευνοϊκές μεταθέσεις και να επενδύσει σε ένα ποιοτικότερο 9μηνο, κατά το οποίο οι Έλληνες φαντάροι θα εξοικειώνονταν πραγματικά με το όποιο αμυντικό δόγμα σκοπεύει να ακολουθήσει η χώρα μας.
  • Εργασιακά: Ο τρίτος και ίσως πιο “ασήκωτος” πυλώνας των μεταρρυθμίσεων είναι οι επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά. Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο νέος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε ουσιαστικά την κατάργηση του 8ώρου και των αμειβόμενων υπερωριών. Υποστήριξε πως ο χρόνος εργασίας πλέον θα ρυθμίζεται μετά από συμφωνία(!) εργοδότη-εργαζόμενου, έτσι ώστε αν κάποιος δουλεύει κάποια μέρα 10 ώρες τότε να δουλέψει κάποια άλλη 6 ώρες χωρίς κάποια άλλη απαίτηση από πλευράς εργαζόμενου. Θυμίζουμε ότι το 8ωρο θεσπίστηκε στην χώρα μας το 1920 συνεπώς θα έλεγε κανείς ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μας γυρνάει ακριβώς 100 χρόνια πίσω.

Μετά την περίοδο της πανδημίας, λοιπόν, όπου οι νέοι βρέθηκαν ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο ως υπεύθυνοι για την διασπορά του ιού, φαίνεται πως έρχεται η ώρα να βρεθούν στο επίκεντρο μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, που θα επηρεάσουν σημαντικά τις ζωές τους, δημιουργώντας ένα εντελώς νέο τοπίο στη δημόσια Παιδεία και αποδιοργανώνοντας αρκετά τις εργασιακές τους σχέσεις. Σε κάθε περίπτωση, η Νίκη Κεραμέως έχει δίκιο: πολλά από αυτά αποτελούσαν προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, όμως το βέβαιο είναι πως οι νέοι τώρα θα νιώσουν τον αντίκτυπο και προκύπτει το ερώτημα, αν η κυβέρνηση τους θεωρεί ή όχι μέρος του εκλογικού ακροατηρίου που θα τη βοηθήσει να ανανεώσει την θητεία της.

Leave a Reply

%d bloggers like this: