September 14, 2020

21 χρόνια από το δυστύχημα του πρωθυπουργικού Φάλκον

21 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το τραγικό δυστύχημα του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους επτά επιβαίνοντες, ανάμεσα στους οποίους και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης.

Το αεροσκάφος τύπου Φάλκον βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Βουκουρέστι και τη Διαβαλκανική Διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών, όταν (λίγα λεπτά πριν τη προσγείωση) έπεσε σε μεγάλο κενό αέρος, χάνοντας απότομα ύψος και πέφτοντας από τα 20.000 στα 5.000 πόδια. Όσοι επιβαίνοντες δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους, έπεσαν θύματα των σφοδρών αναταράξεων που έπληξαν το αεροπλάνο.

Περίπου στις 22:40, το βράδυ της Τρίτης 14 Σεπτεμβρίου του 1999, το πρωθυπουργικό Φάλκον προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Οτοπένι του Βουκουρεστίου, στο οποίο επικρατεί κόκκινος συναγερμός, με την κινητοποίηση των ρουμανικών αρχών να είναι πρωτοφανής. Παρόντες και οι άνθρωποι της ελληνικής πρεσβείας, οι οποίοι έχουν ειδοποιηθεί πως κάτι κακό έχει συμβεί, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και φειδωλές και σε καμία περίπτωση δεν αποκαλύπτουν το πραγματικό μέγεθος της τραγωδίας.

Το Φάλκον εξωτερικά μοιάζει άθικτο, όταν όμως η πόρτα του ανοίγει, γιατροί και διασώστες έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Αρχικά, αντικρίζουν την ημιλιπόθυμη αεροσυνοδό, Άννα Βελισσαρίου και στη συνέχεια τα βουβά, παγωμένα πρόσωπα των δύο πιλότων,  Γρηγόρη Σινέκογλου και Γιάννη Ανδρουλάκη. Προχωρώντας εντός της καμπίνας, αντιλαμβάνονται το μέγεθος της καταστροφής. 7 από τους συνολικά 13 επιβαίνοντες κείτονται σε διάφορα σημεία, σοβαρά χτυπημένοι και χωρίς τις αισθήσεις τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο 23χρονος γιος του Νίκος, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίκη Ασημακοπούλου, ο εικονολήπτης της ΕΡΤ, Παναγιώτης Πούλος, ο μηχανικός του Φάλκον, Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο αστυνομικός της προσωπικής φρουράς του Γ. Κρανιδιώτη, Νίκος Ασημακόπουλος, δεν βρίσκονται πια στη ζωή.

 

Ποιος ήταν ο Γ. Κρανιδιώτης

Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης (γεννημένος το 1947), ήταν Κύπριος διεθνολόγος, διπλωμάτης και πολιτικός, συνιδρυτής μαζί με τον Βάσο Λυσσαρίδη του κυπριακού, σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της ΕΔΕΚ (Ενιαία Δημοκρατική Ένωση Κέντρου). Από το 1976 συνεργάστηκε στενά με το ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε κατά την περίοδο 1981-89 σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, και στη συνέχεια ειδικός και (αργότερα) γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Ακολούθησε η θέση του υφυπουργού Εξωτερικών (1994-95 & 1997-99), του ευρωβουλευτή και μετέπειτα του αναπληρωτή ΥΠΕΞ (1999).

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τη συμπλήρωση 21 χρόνων από το τραγικό δυστύχημα, «ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε ένας οραματιστής πολιτικός και σπουδαίος διπλωμάτης, το έργο του οποίου συνεχίζει να αποτελεί οδηγό για την ελληνική εξωτερική πολιτική», ενώ παράλληλα τον χαρακτηρίζει «σύμβολο της κοινής πορείας ελλαδικού και κυπριακού Ελληνισμού».

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύντομης ζωής του, ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπηρέτησε με συνέπεια και αυταπάρνηση τον Ελληνισμό ενώ ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, 21 χρόνια από τον θάνατό του, και σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τον Ελληνισμό, οι ιδέες και το έργο του Γιάννου Κρανιδιώτη συνεχίζουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης στις αδιάλειπτες προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και υπεράσπισης των συμφερόντων του Ελληνισμού απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει», καταλήγει το υπουργείο.

Leave a Reply

%d bloggers like this: