December 6, 2022

Τσίπρας σε ΝΔ: «Περίεργες συνεργασίες με σκοτεινές εταιρείες, που επιμελώς κρατάτε κρυφές»

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Αλέξης Τσίπρας και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για μια σειρά από ζητήματα της επικαιρότητας. «Η κυβέρνηση υπερβαίνει τα όρια, επιλέγει να νομοθετεί σαν τον κλέφτη, όχι μόνο στην περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά από την αρχή της πανδημίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως η Νέα Δημοκρατία εκμεταλλεύεται τις έκτακτες συνθήκες για να περάσει τροπολογίες «δίχως διαβούλευση, δίχως δημοσιότητα, εξυπηρετώντας μόνο συμφέροντα».

Παράλληλα, στράφηκε εναντίον του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που εξισώνει τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων, ενώ έκανε λόγο για δημόσιες συμβάσεις που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, για απευθείας αναθέσεις και διασπάθιση δημόσιου χρήματος από την πλευρά της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, κάλεσε τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να απολογηθεί για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. «Όταν αναλάβατε, υποσχεθήκατε να καθαρίσετε το θέμα των εκκρεμών συντάξεων», είπε στον Γ. Βρούτση και συμπλήρωσε πως «μας ασκούσατε κριτική, ότι εμείς φταίμε. Από σας παραλάβαμε το 2015 400 χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις και τις πήγαμε στις 110 χιλιάδες», ενώ υπογράμμισε πως πλέον έχουν φτάσει ξανά τις 360 χιλιάδες.

Σημείωσε επίσης πως η ΝΔ δεν ανανέωσε τις συμβάσεις 5.500 νέων επιστημόνων που είχε προσλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια του προγράμματος για την καταπολέμηση του brain drain (της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό). «Χίλιοι από αυτούς δουλεύανε στον ΕΦΚΑ, για να κάνουνε αυτή τη δουλειά (σ.σ ρύθμιση των εκκρεμών συντάξεων). Και τώρα έρχεστε εκ των υστέρων να αναγνωρίσετε το πρόβλημα, όχι για να κάνετε προσλήψεις στον ΕΦΚΑ για να λυθεί, αλλά θέλετε να φέρετε πίσω συνταξιούχους», τόνισε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, προκάλεσε η αναφορά του στη συνεργασία της κυβέρνησης με την εταιρεία Palandir που ειδικεύεται στην ανάλυση και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για σκοτεινή εταιρεία που έχει πρωταγωνιστήσει σε τεράστια σκάνδαλα:

«Κι ενώ αρνείστε τον έλεγχο, ολοένα και βγαίνουν στο φως περίεργες συνεργασίες με σκοτεινές εταιρείες που επιμελώς κρατάτε κρυφές. Και θέλω ευθέως να ρωτήσω, αν και είμαι βέβαιος πως κανείς εκ των παρισταμένων υπουργών δε γνωρίζει να μου απαντήσει, εκτός αν γνωρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρεία που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη χειραγώγηση της ψήφου των Αμερικανών πολιτών υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις προηγούμενες αμερικανικές εκλογές;

Από τον Μάρτιο η κυβέρνηση αυτή, που χαρακτηρίζεται από τη διαχειριστική της ανικανότητα στο θέμα της πανδημίας, έχει -λέει- προσλάβει ή έχει κάνει μια σύμβαση με μια σκοτεινή εταιρεία με πρόσχημα ή με αντικείμενο τη διαχείριση της πανδημίας. Μια εταιρεία που έπαιξε καταλυτικό ρόλο, κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο “Κέιμπριτζ Αναλύτικα” (σ.σ σκάνδαλο διαρροής και εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του διαδικτύου). Τι ακριβώς πάτε να κάνετε εδώ; Και γιατί τα κρύβετε όλα αυτά;

Και βγήκε στη δημοσιότητα επειδή στις ΗΠΑ υπάρχει νόμος που τηρείται, για εισηγμένες στο χρηματιστήριο να δηλώνουν τις συμβάσεις τους με ξένα κράτη. Κι από κει μάθαμε πως από τον Μάρτιο συνεργάζεστε με την εταιρεία Παλαντίρ. Τι ακριβώς πάτε να εκμεταλλευθείτε; Ποιο βρώμικο παιχνίδι πάτε να παίξετε με τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών; Και νομίζατε ότι αυτά δεν θα τα μαθαίναμε; Θα περνάγαν έτσι;

Πρέπει να απαντήσετε. Τι δουλειά έχει η Παλαντίρ στην Ελλάδα; Τι ακριβώς κάνει; Τι σύμβαση έχετε; Γιατί δεν τη δημοσιοποιήσατε; Γιατί δεν τη δίνετε τώρα στη δημοσιότητα; Για ποιο λόγο η χώρα μας κάνει δουλειές με μια εταιρεία που συνεργάζεται με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, την καμπάνια Τραμπ και πριν λίγους μήνες πρωταγωνίστησε σε ένα τεράστιο σκάνδαλο παραβίασης προσωπικών δεδομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, το NHS;

Εκεί όπου εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα ασθενών συλλέγονταν από την εν λόγω ιδιωτική εταιρεία, ανάμεσα σ’ αυτά το ονοματεπώνυμο, η ηλικία, η κατοικία, οι αριθμοί τηλεφώνου, τα επαγγέλματα, οι θέσεις εργασίας, η καταγωγή τους, οι θρησκευτικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις, τα ποινικά τους μητρώα, η κατάσταση της βιολογικής, ψυχικής και πνευματικής τους υγείας. Τεράστιο σκάνδαλο στη Μεγάλη Βρετανία. Έναντι ενός ευρώ, τόσο ήταν η σύμβαση αυτή.

Θα μας πείτε λοιπόν τι κάνετε ακριβώς; Δε θέλετε να δώσετε απαντήσεις; Θα δώσετε απαντήσεις, θέλετε δε θέλετε. Διότι εδώ δεν είναι θέμα μιας εύλογης πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για διαφορετικές πολιτικές, για το πώς πιστεύουμε εμείς πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση ή η υγειονομική κρίση. Εδώ δεν είναι ζήτημα αντιπαράθεσης ανάμεσα σε διαφορετικές ιδέες, ιδεολογίες ή προγράμματα. Εδώ είναι ένα θέμα που αφορά την ίδια τη θεσμική λειτουργία. Αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας. Και για αυτά τα θέματα, όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν θέση.

Θα καταθέσουμε λοιπόν τις αμέσως επόμενες μέρες αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της λογοδοσίας ιδιαίτερα κατά την περίοδο της καραντίνας. Διότι η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα σ’ αυτόν τον τόπο. Και θα τοποθετηθούν όλα τα κόμματα απέναντι σ’ αυτά. Και ο κύριος Μητσοτάκης. Θα πάρει θέση και θα μας δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο που νομοθετεί, για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, για τις συμβάσεις που κρύβει. Και θα δώσει στη δημοσιότητα αυτού του είδους τις συμβάσεις, όπως ο νόμος ορίζει».

Ολόκληρη η ομιλία

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: