July 21, 2020

Ένταση στο Αιγαίο

Αυξανόμενη ένταση παρατηρείται αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο, καθώς νωρίτερα η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX με την οποία ανακοίνωνε πως θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες (από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου) εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης και νότια του Καστελόριζου.

Μάλιστα φαίνεται πως η κατάσταση οδηγείται σε περαιτέρω κλιμάκωση, καθώς τουρκικά πολεμικά πλοία αποπλέουν αυτή τη στιγμή από το ναύσταθμο του Ακσάζ που βρίσκεται απέναντι από τη Ρόδο. Την ίδια στιγμή, τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποιούν υπερπτήσεις στον εναέριο χώρο του Καστελόριζου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανάκληση όλων των αδειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και εντολή μετάβασης στις μονάδες τους, ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επιστρέφει στην Αθήνα από την Κύπρο όπου βρισκόταν για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την τουρκική εισβολή του 1974.

 

Ψυχραιμία στο Μαξίμου

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, ωστόσο κυβερνητικές πηγές συνιστούν ψυχραιμία και διαρρέουν πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Έκτακτη σύσκεψη στον ΣΥΡΙΖΑ 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, στην οποία παρίστανται ο τομεάρχης της ΚΟ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Θ. Δρίτσας, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς και ο διπλωματικός σύμβουλος, Βαγγέλη Καλπαδάκης.

Θέματα που συζητήθηκαν ήταν η διαρκής κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής όπου δεν συζητήθηκε εν τέλει το ζήτημα της Τουρκίας (και ενδεχόμενες κυρώσεις), καθώς και η σχετική NAVTEX που εκδόθηκε σήμερα για έρευνες του URUC REIS.

«Κάντε ό,τι εμείς το ’18», το μήνυμα Τσίπρα στην κυβέρνηση
Αυτή τη στιγμή δεν έχει συγκληθεί ακόμα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, με δήλωσή του ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση σχετικά με την διαχείριση της κρίσης: «Μετά την πλήρη διπλωματική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής, το ελάχιστο που περιμένω από την κυβέρνηση είναι, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018», ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός», λέει ο Ερντογάν

Δηλώσεις του Τούρκου προέδρου πριν από λίγο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα για την συμπλήρωση δύο χρόνων από την συνταγματική αλλαγή στην χώρα. «Δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός ούτε για τις σεισμικές μας έρευνες, ούτε για τις γεωτρήσεις. Κάνουμε αυτό που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας. Στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε δικαιώματα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε».

 

Νεότερη εξέλιξη – Δηλώσεις Μητσοτάκη

«Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα την Τουρκία και την ΕΕ αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει το λάθος δρόμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπό κανονικές συνθήκες θα συζητούσαμε για τη μεγάλη επιτυχία της Ευρώπης και της Ελλάδας για τη Σύνοδο αλλά η επικαιρότητα με αναγκάζει να ξεκινήσω με μία παρατήρηση. Η Τουρκία προσθέτει για ακόμη μία φορά έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές της ενέργειες κατά τη Κύπρου και της Ελλάδας και της ΕΕ συνολικά», συμπλήρωσε.

Leave a Reply

%d bloggers like this: