November 28, 2022

«Όχι» στο ψήφισμα της ΕΕ για την Τουρκία από τον Λαγό

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ψήφισε για πρώτη φορά το Ευρωκοινοβούλιο, χθες Πέμπτη 26/11, με αφορμή τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας και του προέδρου Ερντογάν στα Βαρώσια και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Η απόφαση πάρθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (631 υπέρ – 3 κατά – 59 ευρωβουλευτές απείχαν), όμως εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως μεταξύ των μόλις τριών ψήφων ενάντια στην επιβολή κυρώσεων, βρέθηκε και αυτή του υπέρ-“πατριώτη”, Γιάννη Λαγού.

Ο Λαγός, που εξελέγη ευρωβουλευτής με την Χρυσή Αυγή και αποχώρησε αμέσως μετά για να ιδρύσει δικό του κόμμα, δικαιολόγησε την απόφασή του, κατηγορώντας τη Γερμανία για υποκρισία και χρηματοδότηση της Τουρκίας, αναφέροντας παράλληλα πως «η Τουρκία δεν μπορεί να σταματήσει με τη συλλογή κάποιων υπογραφών». Το ψήφισμα βέβαια δεν το ζήτησε, όπως είναι φυσικό, η Γερμανία αλλά η Κύπρος, η οποία μάλιστα δέχθηκε το αποτέλεσμα ως μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Επιπλέον, ο πρώην χρυσαυγίτης ζήτησε επιτακτικά την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, κάτι που έτσι κι αλλιώς υπήρχε ως αίτημα στο ψήφισμα που αρνήθηκε να υπερψηφίσει.

Οι υπόλοιπες δύο αρνητικές ψήφοι προέρχονται επίσης από τον χώρο της ακροδεξιάς και συγκεκριμένα από τον Ιβάν Νταβίντ (Τσεχία) και τον Μαρσέλ ντε Γκράαφ (Ολλανδία), οι οποίοι μαζί με τον Λαγό επιχείρησαν να εμφανιστούν ως αντισυστημικοί και αντι-ευρωπαϊστές, μια ιδιότητα που άφηναν για λίγο στην άκρη, όταν στήριζαν τις κυβερνήσεις της Πολωνίας (στο ζήτημα των αμβλώσεων) και της Ουγγαρίας (στο ζήτημα της ελευθερίας του λόγου υπό το καθεστώς Όρμπαν).

«Σήμερα είναι μέρα ντροπής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επειδή δώσατε τον λόγο σε κάποιον που η ελληνική Δικαιοσύνη έχει καταδικάσει για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραξε δολοφονίες», ανέφερε αργότερα ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΚΙΝΑΛ, κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια. Σημειώνεται, πως η άρση ασυλίας του Λαγού για την καταδίκη του σε 13 χρόνια και 8 μήνες κάθειρξη από την ελληνική δικαιοσύνη, δεν έχει ακόμη προχωρήσει.

Το ψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ωστόσο σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση των κυρώσεων, που μέχρι στιγμής η ΕΕ δυσκολευόταν να κάνει. Εξάλλου, από πολλούς κύκλους επισημαίνεται πως το εν λόγω ψήφισμα συνοδεύεται και από σκληρή ρητορική εναντίον της Τουρκίας, προμηνύοντας αλλαγή πλεύσης στα ευρωτουρκικά.

«Η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αξίες και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα», αναφέρεται στο ψήφισμα, το οποίο μάλιστα επικαλείται τη στάση της Άγκυρας και σε άλλα μέτωπα, όπως της Λιβύης, της Συρίας και του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Παράλληλα, μέσω του κειμένου, η ΕΕ ζητά από την Άγκυρα να αποφύγει περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση, να αποσύρει τα στρατεύματά της από το νησί, να μην προβεί σε ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική ισορροπία του νησιού μέσω της εφαρμογής παράνομων εποικισμών και να μεταβιβάσει την περιοχή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της, υπό την προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Η επιβολή των κυρώσεων παραπέμπεται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου η στάση της Γερμανίας αποτελεί προς το παρόν ερωτηματικό. Ωστόσο, θεωρείται πως η ευρεία πλειοψηφία που επετεύχθη στο ψήφισμα της Πέμπτης, όχι μόνο πιέζει το Βερολίνο, αλλά στην ουσία σηματοδοτεί την αλλαγή πλεύσης.

Από τη δική της μεριά, η Άγκυρα χαρακτήρισε το ψήφισμα «εκβιασμό», απορρίπτοντάς το. Νωρίτερα, είχε δεχθεί τις επικρίσεις και των ΗΠΑ για την επιλογή Ερντογάν να επισκεφθεί τα περιφραγμένα Βαρώσια που αποτελούν ουδέτερη ζώνη και να υποστηρίξει το άνοιγμά τους προς όφελος της Τουρκίας.

Leave a Reply

%d bloggers like this: