July 6, 2022

Τσίπρας: «Χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών, πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου»

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Βουλής με αφορμή την ψηφοφορία για επικύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αιγύπτου.

Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε πως «διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, για την Κύπρο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γιατί έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία που γίνεται ολοένα και πιο επιθετική, αξιοποιώντας την στήριξη που της παρέχει ο διεθνής παράγοντας, που της παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στη Λιβύη, αξιοποιώντας τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια γείτονα που θέλει να παίξει τον ρόλο της περιφερειακής δύναμης, να καταστεί ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, με έναν ηγέτη, ο οποίος ιδίως μετά το 2016 βρίσκεται σε μια άλλη σφαίρα, θεωρεί τον εαυτό του παγκόσμιο αρχηγό του ισλαμιστικού κινήματος και δεν διστάζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του και τη συμπεριφορά του».

Στη συνέχεια χαρακτήρισε σαφή τη στρατηγική στόχευση της Τουρκίας, τονίζοντας πως «δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως δεν καταλαβαίνει τι κάνουν οι γείτονές μας» και υπογράμμισε πως «απέναντι σε αυτή την Τουρκία οφείλουμε προφανώς να είμαστε ενωμένοι, αλλά δεν αρκεί αυτό. Δεν αρκούν λόγια ενότητας. Απαιτείται μια σαφής εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος».

«Λυπάμαι, αλλά δεν κατανοώ τη στρατηγική σας»

Ακολούθησε η κριτική του Αλ. Τσίπρα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις επιλογές του στα ελληνοτουρκικά, ξεκαθαρίζοντας πως αποτελεί «ιστορική ευθύνη όλων μας να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως η χώρα χρειάζεται μια «ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», σαν αυτή που «αντέστρεψε την τύχη δύο χωρών στα βόρεια σύνορά μας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, ώστε αντί να καταρρεύσουν πλήρως όπως διαφαίνονταν το ’17 και να καταστούν έρμαια των συμφερόντων της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων, πήραν τελικά ευρωπαϊκή τροχιά».

Στη συνέχεια, στάθηκε στις διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αναφέροντας πως επί ημερών του η Ελλάδα «έφτασε πιο κοντά από ποτέ σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού», «εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ καταδίκη της Τουρκίας και ένα πολύτιμο πλαίσιο κυρώσεων, το οποίο δεν αξιοποιήσατε», «πρωταγωνίστησε το ’15 – ’16 στον ευρωτουρκικό διάλογο, με 3 επισκέψεις μου στην Τουρκία και δέσμευσε την γείτονα για πρώτη φορά να μειώσει δραστικά τις ροές και να δέχεται την επιστροφή μεταναστών», «καθιέρωσε μαζί με τη Γαλλία τη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου», «κίνησε το στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ», «καθιέρωσε πολυμερείς συνεργασίες στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο», «συμφώνησε στον αγωγό East Med και κατοχύρωσε το σχήμα 3+1 με ΗΠΑ και Ισραήλ».

«Το ερώτημα είναι, τι γίνεται σήμερα;»

«Σας άκουσα λοιπόν σήμερα και διερωτήθηκα, τι ακριβώς κάνουμε; Πόσους κινδύνους διατρέχουμε, αν συνεχίσουμε χωρίς στρατηγική; Διότι αυτό που βλέπουμε εδώ και 15 μέρες όλοι οι Έλληνες, δεν μπορεί να κρυφτεί. Είναι μια κυβέρνηση που αδυνατεί να υπερασπιστεί τις ίδιες της τις αποφάσεις, καλές ή κακές. Κυρίως όμως, αδυνατεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας στη συνέχεια τη Νέα Δημοκρατία πως «βλέπει τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια να περνούν το ένα μετά το άλλο, με τις συμμαχίες μας για κυρώσεις στην Τουρκία να αποδυναμώνονται αντί να ενισχύονται και συμφωνεί σε ρυθμίσεις για τις θαλάσσιες ζώνες, οι οποίες μπορεί να μας κοστίσουν ακριβά στο μέλλον».

Ακολούθως, ο Αλ. Τσίπρας ανέπτυξε τα βασικά σημεία της κριτικής του, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση υπέγραψε μια συμφωνία που «αφήνει έξω όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά τη μισή Ρόδο», χωρίς μάλιστα «καμία πρόβλεψη και κανένα σχέδιο για την αμυντική θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, στα πρότυπα των αποτρεπτικών ενεργειών που τα γνωρίζετε, τα γνωρίζουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αφού χρειάστηκε να τα υλοποιήσουν με επιτυχία το ’18».

Μάλιστα, διευκρίνισε πως «τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και το ’18 και τώρα και πάντα επιτελούν τα καθήκοντά τους με επαγγελματισμό, αυταπάρνηση και ψυχραιμία. Αλλά τα στελέχη δεν αποφασίζουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Εισηγούνται στο ΚΥΣΕΑ, αλλά η πολιτική ηγεσία είναι αυτή -και ορθώς- που αποφασίζει τον σχεδιασμό. Και οι αποφάσεις σας, ήταν αποφάσεις για τα μάτια του κόσμου, ήταν αποφάσεις για την επικοινωνία. Η εξωτερική μας πολιτική όμως και η άμυνα της χώρας δεν είναι επικοινωνία».

«Διατυμπανίζατε ότι το τουρκικό ερευνητικό δεν πραγματοποιεί έρευνα, διότι υπάρχει λέει θόρυβος από τις φρεγάτες που το συνοδεύουν»

Ο Αλ. Τσίπρας κατέκρινε την κυβερνητική επιλογή να καθησυχάσει την κοινή γνώμη σχετικά με τις έρευνες του Oruc Reis, υποστηρίζοντας πως η τακτική της έστελνε λάθος μήνυμα. «Δεν κάνει έρευνα, άρα δεν παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Άρα γιατί να ζητήσουμε την ενεργοποίηση του Διεθνούς Δικαίου και του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία; Αφού δεν διεξάγει έρευνα, κάνει βόλτες», σχολίασε δηκτικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να συμπληρώσει πως «από μόνοι σας με αυτήν την ρητορική αποδυναμώνετε τα επιχειρήματα της χώρας σε διεθνές επίπεδο» και να επιτεθεί στη συνέχεια με σφοδρότητα στη κυβέρνηση:

«Αυτές τις κραυγαλέες αντιφάσεις αντιμετωπίζει κανείς όταν πορεύεται με μοναδική του πυξίδα την επικοινωνία και όταν στο μυαλό του το μόνο που έχει, είναι πως θα ηρεμήσει το εσωκομματικό του ακροατήριο που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών, αλλά τώρα φοράει πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου».

«Που είναι ο Σαμαράς;»

Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας τη στάση χαρακτήρισε απαράδεκτη, καθώς «αντί να αναλαμβάνει τις ευθύνες της, παριστάνει τον ουδέτερο μεσολαβητή» και παρόλο που «αποφασίζει κάθε τρεις και λίγο κυρώσεις για παραβιάσεις δικαιωμάτων τρίτων χωρών, σφυρίζει αδιάφορα ή κάνει τον διαιτητή όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα κράτους μέλους της».

Ωστόσο, επέμεινε στις κυβερνητικές αστοχίες, επισημαίνοντας πως «αν είχατε αποφασίσει να παίξετε πρωταγωνιστικό ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο που επανεκινήθηκε τον Μάρτιο, αντί να είστε απόντες κι αν είχατε πιέσει για Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, ώστε να ενισχυθούν οι συμμαχίες μας στη Μεσόγειο, ενδεχομένως σήμερα οι εξελίξεις να ήταν διαφορετικές».

Παράλληλα, αναρωτήθηκε αν οι κινήσεις της κυβέρνησης σημαίνουν πως έχουν αλλάξει οι λεγόμενες “εθνικές κόκκινες γραμμές” σε μια σειρά από ζητήματα όπως το «δόγμα της πλήρους επήρειας για τα ελληνικά νησιά», κόκκινες γραμμές που όπως είπε έθεσαν προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ τις προάσπισε επί 4,5 χρόνια.

«Εσείς τι κάνετε τώρα; Έρχεστε να αλλάξετε αυτό το πλαίσιο; Αν ναι, πείτε το ανοιχτά. Είστε οι τελευταίοι που μπορείτε να μιλάτε για διγλωσσία στην εξωτερική πολιτική. Ο πρώην πρόεδρός σας και πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, και υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός σας τόσα χρόνια διατυμπάνιζαν την άποψη, την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου, χωρίς τρίτους, απευθείας. Και μιλούσαν όλοι αυτοί κατά της τμηματικής συμφωνίας. Που είναι σήμερα αυτοί; Κάνουν διακοπές».

Λίγο πριν κλείσει την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε να διαψευστεί, τονίζοντας πως σε τέτοια ζητήματα «δε χωράνε χαιρεκακίες», καθώς «το πλοίο που επιβαίνουμε είναι κοινό», ωστόσο όπως διευκρίνισε είναι υποχρέωση και καθήκον όλων σε τέτοιες ιστορικές στιγμές να καταγράφουν τη θέση τους, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας και χωρίς να αυτολογοκρίνονται.

«Δεν μπορείτε να μας ζητάτε να σιωπήσουμε ούτε να στιγματίζετε όποιον σας κάνει κριτική κι αν είναι δικός σας να τον απολύετε, αν είναι στην αντιπολίτευση να τον κατατάσσεται στους απέναντι. Δίνουμε επιχειρήματα στην Τουρκία, αυτό λέτε. Τα ίδια κάνετε και με την πανδημία, όποιος σας ασκεί κριτική είναι ψεκασμένος. Αυτή είναι μια ολοκληρωτική αντίληψη για την δημοκρατία και την πολιτική. Και είναι επικίνδυνη».

Leave a Reply

%d bloggers like this: