December 7, 2022

Τσίπρας για Νικολάου: Θα βάλετε φρένο σ’ αυτή την κυρία; Έχει φάει και τα πόμολα

Επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής, με επίκεντρο το «πιο παρατεταμένο και πιο αποτυχημένο λοκντάουν της Ευρώπης», όπως το χαρακτήρισε, την αναδιάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να αντιμετωπιστεί η οριακή πλέον κατάσταση στα νοσοκομεία, αλλά και την «φάμπρικα αναθέσεων», η οποία τόνισε πως αποτελεί για την κυβέρνηση ευκαιρία για πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία.

«Πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν πέντε συνεχόμενους μήνες λοκντάουν. Πουθενά δεν έχουν τέσσερις μήνες κλειστά τα σχολεία και το λιανεμπόριο και έξι μήνες κλειστή την εστίαση. Κάτι δεν κάνουμε καλά. Δεν μπορεί να συνεχίζετε διαρκώς να δίνετε συγχαρητήρια στον εαυτό σας, ενώ έχουν καταστραφεί η δημόσια υγεία, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και η οικονομία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά στην αναδιάταξη του ΕΣΥ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού και υποστήριξε πως απλά ρίχτηκε στη μάχη το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. «Το δημόσιο κάνει δώρο στο δημόσιο;» αναρωτήθηκε και πρότεινε στη Νέα Δημοκρατία «να αγγίξει μια φορά και τους ιδιώτες».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών οργανώσεων για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ σχολίασε και την απόφαση της κυβέρνησης να ανασταλούν όλες οι κατεδαφίσεις παράνομων κτισμάτων στον αιγιαλό μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, εκτιμώντας πως αυτό μαρτυρά εκλογές, καθώς προδίδει την πρόθεση της ΝΔ «να μη δυσαρεστήσει κάποιους από την πελατεία της».

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν οι αναφορές του στη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, «το πρόσωπο της επικαιρότητας», όπως την χαρακτήρισε, πιθανότατα λόγω της ενεργής εμπλοκής της στην υπόθεση Κουφοντίνα.

Αναφερόμενος στο «τσουνάμι απευθείας αναθέσεων» που -όπως τόνισε- έδωσε μεγάλα σκάνδαλα, σαν το πρόγραμμα των voucher αξίας 80 εκατομμυρίων ευρώ που «πιθανότατα ήταν αυτό που οδήγησε τον κ. Βρούτση από τα πάνω έδρανα στα κάτω», επεφύλαξε ειδική μνεία στη Σοφία Νικολάου.

«Δεν έχω αμφιβολία ότι πάρα πολλά στελέχη μικρότερης βαθμίδος κάνουν αυτή τη δουλειά, θα ήθελα όμως να αναφερθώ σε κάποιους που το κάνουν κατά προκλητικό τρόπο. Μία από αυτούς, είναι η κυρία Νικολάου»

«Η κυρία Νικολάου λοιπόν έχει προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα με σωρεία απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες που είτε ιδρύθηκαν αιφνιδίως την τελευταία στιγμή είτε δεν είχαν καμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έδωσε 500 χιλιάδες ευρώ για υπηρεσίες καθαρισμού σε εταιρεία που παραδοσιακά ασχολείται με τη διοργάνωση συνεδρίων, αλλά όλως τυχαίως, μία μόλις μέρα πριν την ανάθεση καταχωρήθηκε η ενασχόλησή της με τον τομέα της απολύμανσης.

Η κυρία Νικολάου έδωσε με ανάθεση 232 χιλιάδες για αγορά μέσων ατομικής προστασίας σε εταιρεία που συστήνεται στις 29 Μαρτίου του 2020, καταθέτει προσφορά στις 30 Μαρτίου 2020 και αναλαμβάνει αμέσως, την επόμενη μέρα, την προμήθεια του ελληνικού δημοσίου και 232 χιλιάδες ευρώ.

Η κυρία Νικολάου έδωσε 300 χιλιάδες ευρώ για τον ίδιο λόγο και για την κάλυψη αναγκών των καταστημάτων κράτησης της χώρας σε εταιρεία που εμπορεύεται τρόφιμα και ποτά. Μπορεί τα αλκοολούχα ποτά να έχουν κάποια σχέση και με τα αντισηπτικά.

Η κυρία Νικολάου έδωσε 47 χιλιάδες απευθείας ανάθεση προμήθειας υγειονομικού υλικού για την κάλυψη αναγκών όλων των καταστημάτων κράτησης σε εταιρεία που κατασκευάζει αμορτισέρ αυτοκινήτων.

Η κυρία Νικολάου έδωσε 229 χιλιάδες σε επιχείρηση που εμπορεύεται εποχιακά είδη διακόσμησης σπιτιού. Καρναβαλικές στολές. Ε εντάξει, φτιάχνανε καρναβαλικές μάσκες, να φτιάξουνε την επόμενη μέρα και μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό.

Έδωσε επίσης, η κυρία Νικολάου, 147 χιλιάδες για προμήθεια γαντιών νιτριλίου για τις ανάγκες των καταστημάτων κράτησης, με τιμή μονάδας 17,5 ευρώ, την ίδια περίοδο που άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προμηθεύονταν το ίδιο ακριβώς προϊόν με 8,85 ευρώ. 8,85 οι άλλες υπηρεσίες, η απευθείας ανάθεση της κυρίας Νικολάου 17,50 ευρώ.

Εις υγείαν των κορόιδων. Θα βάλετε φρένο σ αυτή την κυρία; Έχετε φάει και τα πόμολα πια. Και μετά από αυτόν τον ορυμαγδό αναθέσεων, φέρνετε ένα νομοσχέδιο που ανεβάζει το όριο», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρη η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: