November 28, 2022

Το ίντερνετ “καίει” την κυβέρνηση, η οποία ψάχνει τρόπο να το ελέγξει

Όπως είχαμε αναφέρει πρόσφατα, η κυβέρνηση ενδεχομένως σκέφτεται να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για τον έλεγχο των σόσιαλ μίντια, μια σκέψη που μπορεί να εντάθηκε το τελευταίο διάστημα, καθώς το διαδίκτυο πρωταγωνίστησε στην ανάδειξη ειδήσεων που έπληξαν τη δημόσια εικόνα της και δημιούργησαν αρνητικό κλίμα προς αυτή (Ικαρία, υπόθεση Λιγνάδη, Νέα Σμύρνη, τροχαίο στη Βουλή, βάφτιση κλπ). Ειδήσεων που πιθανότατα δεν θα κέντριζαν το ενδιαφέρον των μεγάλων μέσων ενημέρωσης.

Αυτή η υπόνοια, ενισχύθηκε από την χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία «έτσι όπως λειτουργούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν οι μεγάλες πλατφόρμες, στην ουσία αναπαράγουν και επιβραβεύουν τις όποιες απόψεις μπορεί να ήδη έχω, δημιουργούνε στεγανά. Στεγανά έντασης, όχι διαλόγου. Στεγανά όπου ανατροφοδοτούνται τα στερεότυπα που μπορεί να έχω, από τη μία κι απ’ την άλλη πλευρά. Κι αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία μας, είναι κακό για το επίπεδο του διαλόγου μας. Διότι εγκλωβίζονται οι νέοι στις απόψεις τους, χωρίς να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη, χωρίς να αμφισβητούν αυτό το οποίο βλέπουν, αυτό το οποίο μπορεί ο οποιοσδήποτε να τους σερβίρει».

Το ίδιο διάστημα παρατηρήθηκε πλούσια αρθρογραφία επί του θέματος στον φιλοκυβερνητικό τύπο, ενώ και ο υπουργός Επικρατείας (και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού), Γιώργος Γεραπετρίτης, έστειλε μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση, με έναν μάλλον ανορθόδοξο τρόπο, καθώς το έκανε όταν κλήθηκε να σχολιάσει την παραβίαση προσωπικών δεδομένων εκ μέρους του βουλευτή της ΝΔ, Κων/νου Κυρανάκη, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του πολίτη που ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη.

«Από τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες διανομές στον δημόσιο λόγο, στη δημόσια σφαίρα, ο οποιοσδήποτε μπορεί να το γνωρίζει (σ.σ το όνομα του πολίτη). Άρα, υπό αυτήν την εκδοχή δεν μπορεί να πει κανείς ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς ανωνυμίας», υποστήριξε ο Γεραπετρίτης, χωρίς να βγάζει και πολύ νόημα.

Το πραγματικό νόημα όμως, ήταν στα όσα είπε στη συνέχεια: «Ας ξαναδούμε όμως, αν θέλετε, το ζήτημα συνολικά της κυκλοφορίας των δεδομένων σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, διότι εδώ υπάρχει και ένα ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος. Αν θέλετε να κάνουμε τη συζήτηση, πράγματι να την κάνουμε, αλλά όταν βρισκόμαστε σε έναν χώρο δημόσιας πληροφορίας, που κινείται ανεξέλεγκτα η πληροφορία και για το πρόσωπο και για τα υποκείμενα χαρακτηριστικά του, είναι πραγματικά δύσκολος ο έλεγχος αυτός». Μια δήλωση προάγγελος της προσπάθειας ελέγχου της πληροφορίας.

Σημειώνεται, πως ο Γ. Γεραπετρίτης συμμετείχε πρόσφατα σε διαδικτυακή συζήτηση της εφημερίδας “Καθημερινή” για τα σόσιαλ μίντια, όπου στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε: «Τα κοινωνικά δίκτυα και οι πλατφόρμες αυτές είναι εξαιρετικά επιδραστικές στον κόσμο και άρα μπορούν εν δυνάμει να χειραγωγούν ακόμη και την δημοκρατία. Εκεί, θα πρέπει να υπάρχουν αναχώματα». Μάλιστα, τόνισε πως η κυβέρνηση αναμένει οδηγίες από την ΕΕ, ώστε να βελτιωθούν τα εργαλεία των κοινωνικών δικτύων και να επιβάλλονται κυρώσεις.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τα ελληνικά social media «έναν υβριδικό χώρο της νομικής επιστήμης. Δεν μπορείς να τα χαρακτηρίσεις εύκολα ως παραδοσιακό τύπο με την αντίληψη που έχουμε για τις εφημερίδες, δεν μπορείς εύκολα να τα χαρακτηρίσεις αλληλογραφία που επίσης είναι συνταγματικά προστατευόμενο αγαθό, δεν μπορείς να τα χαρακτηρίσεις ούτε ραδιοτηλεόραση. Οι 3 αυτές κατηγορίες προστατεύονται σε διαφορετικά επίπεδα στο ελληνικό σύνταγμα και στην διεθνή έννομη τάξη. Είναι ένα πραγματικό υβρίδιο που παίρνει στοιχεία από όλα αυτά αλλά συνθέτει ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν, ένα προϊόν στο οποίο είναι πάρα πολύ εύχρηστος ο μισαλλόδοξος λόγος, γιατί μπορεί και κυκλοφορεί εύκολα και χωρίς αναχώματα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει καταστεί βιομηχανία η δυνατότητα που παρέχεται για σπίλωση προσωπικοτήτων».

Υπενθυμίζεται, πως και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε εισάγει σε προγενέστερο χρόνο την έννοια του «διαδικτυακού ακτιβισμού», που ο ίδιος εμπνεύστηκε, θέλοντας να περιγράψει την τακτική των βίντεο ντοκουμέντων, που αποκαλύπτουν την αστυνομική βία και διαχέονται εύκολα, γρήγορα και σε μεγάλη κλίμακα μέσω του ίντερνετ και των κοινωνικών δικτύων.

Leave a Reply

%d bloggers like this: