May 7, 2020

Τι συμβαίνει με την ύφεση; Αισιόδοξο το υπουργείο, δυσοίωνα μηνύματα από το εξωτερικό

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που η υγειονομική κρίση του κορωνοΐού μας «χτύπησε την πόρτα», πλήθος φωνών εντός και εκτός Ελλάδας, από πολιτικούς, οικονομικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους έκαναν λόγο για μια επερχόμενη οικονομική κρίση που θα πλήξει τη χώρα μας (και άλλες χώρες) αμέσως μόλις η επιδημία καταλαγιάσει και αρχίσουν να φαίνονται οι επιπτώσεις της στην οικονομία. Εξάλλου, αυτός φαίνεται πως είναι ο λόγος που ισχυρές οικονομικά χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, δίστασαν αρχικά να πάρουν δραστικά μέτρα, φοβούμενες μάλλον τις ανεπιθύμητες αναταράξεις.

Η ελληνική κυβέρνηση αντίθετα, διάλεξε να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, φοβούμενη μάλλον μια ενδεχόμενη κατάρρευση του -εδώ και χρόνια υποχρηματοδοτούμενου- Εθνικού Συστήματος Υγείας στην περίπτωση που η διασπορά του ιού έφτανε σε επίπεδα Ιταλίας ή Ισπανίας και το υγειονομικό μας προσωπικό καλούνταν να δώσει μια εντελώς άνιση μάχη, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρωτόγνωρες, σχεδόν χαοτικές καταστάσεις και άρα να πολλαπλασιάσει τα θύματα, όχι μόνο του κορωνοΐού, αλλά και άλλων παθήσεων, θέτοντας παράλληλα σε τεράστιο κίνδυνο την υγεία ακόμα και των ίδιων των γιατρών και νοσηλευτών / τριών.

Ωστόσο και η οικονομική κρίση είναι ικανή να κοστίσει ζωές, κάτι που όλοι μας το διαπιστώσαμε την περίοδο των μνημονίων. Και αφού η συζήτηση για την «ύφεση που έρχεται» έχει ξεκινήσει ήδη από την πρώτη μέρα, καλό είναι τώρα που το πρώτο κύμα φαίνεται πως πέρασε και μεσολαβεί ο («σύμμαχος» ενάντια στον ιό) καιρός του καλοκαιριού, να ξέρουμε τις μας «ξημερώνει».

Όπως γράψαμε στο AmvrakiaNews, οι προβλέψεις του επενδυτικού οίκου Morgan Stanley σχετικά με την ύφεση στην Ελλάδα είναι πραγματικά δραματικές. Στο αισιόδοξο σενάριο, η οικονομία θα πληγεί με ύφεση του 6,6%, ενώ στο απαισιόδοξο σενάριο προβλέπεται άνευ προηγουμένου ύφεση 21,3%. Σ’ αυτές τις συνθήκες, το μέτριο σενάριο που υπολογίζει οικονομική ζημία -13,3%, μοιάζει πιθανότερο, είναι σημαντικό όμως να τονίσουμε πως αποτελεί νούμερο πολύ μεγαλύτερο από οτιδήποτε έχουμε δει στους καιρούς των μνημονίων.

*(Ενδεικτικά αναφέρουμε πως τα χειρότερα νούμερα που έχουμε δει την τελευταία δεκαετία, ήταν το -7,1% του 2011 και το -6% του 2012, ενώ οδηγηθήκαμε στα μνημόνια με ύφεση 4,2% το 2009 και 4,9% το 2010)

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέσω της Κομισιόν προβλέπει πως η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη το επόμενο διάστημα, εκτιμώντας πως θα γνωρίσει βαθιά ύφεση της τάξης του σχεδόν 10%.

Σε αυτό το πλαίσιο, προξενούν εντύπωση οι προβλέψεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που κάνουν λόγο για απώλειες 4,7%. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός, Χ. Σταΐκούρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη και σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν ανησυχεί για ένα νέο μνημόνιο το φθινόπωρο, δήλωσε πως «με την πολιτική που ακολουθούμε, με το βασικό σενάριο εξέλιξης της υγειονομικής κρίσης και με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα που έχει και δημιουργεί η χώρα, σας λέω ευθέως πως δεν ανησυχώ».

Παράλληλα, τόνισε πως έχει αυτοπεποίθηση σε αυτό που λέει γιατί η κυβέρνηση χειρίζεται πολύ καλά τον κρατικό προϋπολογισμό και με βάση και άλλες παραμέτρους που εξήγησε (όπως η έξοδος στις αγορές και η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση), υποστήριξε πως δεν βλέπει κίνδυνο.

 

Όμως, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του σε ξένο μέσο και τον δημοσιογράφο Nic Robertson, έδωσε μια διαφορετική και περισσότερο απαισιόδοξη εικόνα σε σχέση με τον υπουργό Οικονομικών, καθώς στην ερώτηση «πόσο μεγάλη πιστεύετε ότι μπορεί να είναι η οικονομική απώλεια, ίσως και ως ποσοστό;», απάντησε πως «φαίνεται να υπάρχει συναίνεση μεταξύ των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, ως προς το τι θα μπορούσε να συμβεί, για ένα ποσοστό περίπου 10%, κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλη συρρίκνωση της δραστηριότητας».

Εν τέλει, τι συμβαίνει; Πρόκειται για διγλωσσία της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να καθησυχάσει το εσωτερικό, αλλά παράλληλα στέλνει αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό; Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά αντιθέτως μοιάζει αρκετά πιθανό, ειδικά μετά τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως το υπουργείο συμπεριλαμβάνει στις εκτιμήσεις του και ένα ακόμα σενάριο, το λεγόμενο «δυσμενές σενάριο» του -7,9%, το οποίο όμως διοχέτευσε μόνο στο αγγλικό κείμενο και όχι στο ελληνικό.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αναφερθεί πως σύμφωνα και με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (μια ανεξάρτητη αρχή που υπάγεται στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής και αξιολογεί τις μακροοικονομικές
προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας), οι εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου κρίνονται «πολύ αισιόδοξες» και «η πιθανότητα μεγαλύτερης ύφεσης δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Leave a Reply

%d bloggers like this: