July 4, 2022

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-τομεαρχών για την «επόμενη μέρα» της πανδημίας

Σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα και όλων των τομεαρχών προχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συζητήσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις και να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους την «επόμενη μέρα» της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εγρήγορση στη Βουλή και την κοινωνία από τους τομεάρχες και κάλεσε καθέναν ξεχωριστά να εξειδικεύσει στον τομέα ευθύνης του το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», που αφορά στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της υγειονομικής και πιθανότατα οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να απορυθμίσει την αγορά εργασίας και μίλησε για την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου.

«Όλα τα θέσφατα της προηγούμενης περιόδου, τα θέσφατα της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, ότι η αγορά μπορεί να τα ρυθμίζει όλα, ότι δεν έχει νόημα να στηρίζουμε το κοινωνικό κράτος και τη δημόσια υγεία, όλα αυτά διαψεύδονται, διότι η ανάγκη των ανθρώπων στις δύσκολες στιγμές είναι να προστρέξουν σε ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας και κοινωνικού κράτους, προκειμένου να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν στις δύσκολες στιγμές, όπως τώρα στην περίοδο της πανδημίας. Εμείς, αυτό το διάστημα πρέπει να αναδείξουμε τις προτάσεις μας για την αναγκαιότητα ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, που θα θέτει σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια, μίλησε για την οικονομία, τονίζοντας πως δεν είναι καθόλου αισιόδοξος, καθώς η κυβέρνηση «ενώ υιοθέτησε για την αντιμετώπιση της πανδημίας τις επιστημονικές προτάσεις για προληπτικά μέτρα, δεν υιοθετεί τις προτάσεις όλων των σοβαρών οικονομολόγων, αλλά και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για προληπτικά οριζόντια μέτρα, προκειμένου να διατηρηθεί η ζήτηση και η προσφορά, προκειμένου να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις, προκειμένου να επιδοτηθεί η εργασία, για να μην χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Υποστήριξε μάλιστα πως τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι αποσπασματικά και επιδοτούν όχι την ίδια την εργασία, αλλά την αναστολή της, εκφράζοντας την ανησυχία του πως «αν αυτό συνεχιστεί και δεν αξιοποιήσουν ενεργά και στοχευμένα το “μαξιλάρι” της ρευστότητας και έρθει ο Μάης και ο Ιούνιος, θα βρεθούμε χωρίς να το καταλάβουμε τον Σεπτέμβρη, έχοντας σπαταλήσει αυτό το “μαξιλάρι” για ανάγκες οι οποίες θα τρέχουν, χωρίς να έχουμε δημιουργήσει μία δυναμική για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Και τον Σεπτέμβρη θα βρεθούμε με τεράστια ύφεση, λουκέτα, ανεργία και χωρίς αυτό το όπλο που σήμερα έχουμε στη διάθεση μας»

Στη συνέχεια, καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως αξιοποιεί την κρίση για να εξυπηρετήσει συμφέροντα και πως όλα προχωρούν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να μην υπάρχει έλεγχος και λογοδοσία.

«Αυτό έχει δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προβεί σε ενέργειες οι οποίες είναι εξαιρετικά ύποπτες σε ότι αφορά και στην αποτελεσματικότητα, αλλά και στις προθέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα vouchers στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες» σχολίασε και χαρακτήρισε την όλη διαδικασία «εξευτελιστική για τους επιστήμονες, μέσα από ψευτοπρογράμματα που δίνουν τη δυνατότητα ουσιαστικά σε πέντε έως επτά επιχειρήσεις να πάρουν γύρω στα 36 εκατομμύρια ευρώ».

Παράλληλα, εκτίμησε πως στην περίπτωση των vouchers προκύπτει «ένα πολύ μεγάλο, ηθικής σημασίας, ζήτημα», το οποίο «θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα την επικαιρότητα», καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «οι σημερινές αποκαλύψεις στα μέσα ενημέρωσης εξηγούν για ποιο λόγο η κυβέρνηση και ο κ. Βρούτσης απέκρυψαν τα εταιρικά στοιχεία της κάθε πλατφόρμας».

Σε ότι αφορά στην σταδιακή άρση των μέτρων στάθηκε με έμφαση στις συζητήσεις για άνοιγμα των δικαστηρίων, λέγοντας:

«Εγώ αυτό που καταλαβαίνω, διότι δεν μπορώ να καταλάβω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξαναξεκινήσει είναι τα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία, είναι ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές πιέσεις από την πλευρά των τραπεζών και των funds να επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια για να βγάλουν αποφάσεις αναγκαστικής εκτέλεσης. Αν αυτό το συνδυάσει κάνεις με το γεγονός ότι στις 30 Απριλίου λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας, αντιλαμβάνεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα βρεθούμε μπροστά και σε καταστάσεις κοινωνικής έκρηξης, από ανθρώπους που θα απειλείται η περιουσία τους ή από ανθρώπους που θα απειλείται το σπίτι τους, τη στιγμή που θα πρέπει να προφυλαχθούν από τον ιό».

Τέλος, ζήτησε από τους τομεάρχες να δουλέψουν πάνω στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» κατά τομέα της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας, έτσι ώστε αυτό να αποτελέσει τμήμα ενός συνολικού προγράμματος που θα τεθεί ως εναλλακτική πρόταση και «θα έχει σαν στόχο να σταθεί η κοινωνία όρθια, αλλά και να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατρέψει την υγειονομική κρίση σε ευκαιρία για αναδιάρθρωση της εργασίας, ευκαιρία πλουτισμού, ευκαιρία παραδειγμάτων διάλυσης του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής»

«Αυτό οφείλουμε να κάνουμε δυναμικά, συλλογικά και επίμονα το επόμενο διάστημα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Και για αυτό πιστεύω ότι πρέπει να συντονίσουμε όσο μπορούμε καλύτερα τις προσπάθειές μας ώστε και μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως μέσα στην κοινωνία να βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και την επόμενη μέρα θα μπορούμε πια να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον και να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του απέναντι στην κρίση».

Leave a Reply

%d bloggers like this: