March 23, 2021

Σύμβαση Cisco: Τι έλεγε η Κεραμέως το προηγούμενο διάστημα – Τι θα ισχυριστεί πλέον

Διαστάσεις πολιτικού σκανδάλου λαμβάνει η υπόθεση της Cisco. Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τη σύμβαση που υπέγραψε με την ιδιωτική εταιρεία, μια σύμβαση που δεν έχει καν αριθμό πρωτοκόλλου, και προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι το περιεχόμενό της διαψεύδει πλήρως τα όσα ισχυριζόταν για μήνες η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως.

Είναι χαρακτηριστικό, πως τον περασμένο Νοέμβριο η Κεραμέως δήλωνε από το βήμα της Βουλής, πως η σύμβαση «κατατέθηκε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» (πράγμα που αληθεύει, ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός πως τα δεδομένα 1,5 εκατομμυρίου πολιτών, μεταφέρθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία που μάλιστα εδρεύει εκτός ΕΕ, κάτι που αντιβαίνει την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία) και παράλληλα διαβεβαίωνε πως πρόκειται για «αποδοχή δωρεάς», τονίζοντας πως «δεν ξοδεύει ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος».

Επιπλέον, υπογράμμιζε πως έγινε «τόσος ντόρος για τη σύμβαση και ούτε ένας εκπρόσωπος κόμματος δεν ήρθε να τη δει» (σ.σ εννοούσε στο γραφείο της), υποστηρίζοντας πως πρόκειται μόνο για «φασαρία στα κανάλια για το θεαθήναι».

 

 

Τα ίδια υποστήριζε σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις της σχετικά με το ζήτημα, τονίζοντας πως η σύμβαση με τη Cisco δεν χρήζει δημοσιοποίησης, καθώς το ελληνικό δημόσιο δεν δαπανά ούτε ευρώ. «Παρ’ όλα αυτά, εγώ προσκαλώ τον εκπρόσωπο κάθε κόμματος, ευχαρίστως, να του τη δείξω, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία», έλεγε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

 

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας αργά το βράδυ της Δευτέρας, προκειμένου να τοποθετηθεί στο ζήτημα που έχει προκύψει, φαίνεται πως η Νίκη Κεραμέως θα ισχυριστεί πως η Cisco παρείχε τις υπηρεσίες της δωρεάν μόνο για συγκεκριμένο διάστημα και πιο συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.

«Όπως φαίνεται με τον πλέον εύληπτο τρόπο διαβάζοντας τις συμβάσεις για την τηλεκπαίδευση, η Κυβέρνηση εξασφάλισε τη δυνατότητα το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας να κάνει χρήση σημαντικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης απολύτως δωρεάν χωρίς κανένα κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο από τον Μάρτιο 2020 έως τον Ιανουάριο 2021», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κάτι που επαναλαμβάνεται και πιο κάτω («η Κυβέρνηση κατάφερε να προσφέρει χωρίς κανένα κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο ποιοτική πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης που χρησιμοποιείται διεθνώς, απολύτως δωρεάν από τον Μάρτιο 2020 έως τον Ιανουάριο 2021»).

Και η αλήθεια είναι, πως το προηγούμενο διάστημα η Κεραμέως είχε φροντίσει να χρησιμοποιήσει τη μαγική φράση «έως σήμερα» (σ.σ το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ξοδέψει ούτε ευρώ) σε ορισμένες στιγμές (όπως κατά την παρουσία της στον ΣΚΑΙ), όχι όμως σε όλες και σε κάθε περίπτωση, δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως εν τέλει ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα ήταν παραπλανητικός, καθώς το ελληνικό δημόσιο έδωσε 2 εκατομμύρια ευρώ στη Cisco και προσωπικά δεδομένα που αξίζουν πολύ περισσότερο (από μερικές δεκάδες έως και εκατοντάδες εκατομμύρια, ανάλογα τον τρόπο και τον βαθμό που θα τα εκμεταλλευτεί η εταιρεία).

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στα νομικά ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, φαίνεται πως το υπουργείο θα επικαλεστεί την θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας αρχής (κάτι που τόνιζε επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν και η ίδια η υπουργός), όμως όπως προαναφέρθηκε αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει διαφορετική άποψη. Εξάλλου, ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων υποχρεώνει τις εταιρείες να έχουν την ενημερωμένη συγκατάθεση των χρηστών, για τον τρόπο που συλλέγουν και χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους.

Για αυτό το λόγο άλλωστε, η ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων, είχε φροντίσει να συμπεριλάβει στη γνωμοδότησή της μια παράγραφο, στην οποία τόνιζε χαρακτηριστικά πως «έκρινε νόμιμη τη διαδικασία σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, διαπιστώνοντας όμως ότι η διενεργηθείσα ΕΑΠΔ (σ.σ εκτίμηση αντικτύπου σχετικά με την προστασία δεδομένων) δεν έχει εξετάσει με πληρότητα μια σειρά από παράγοντες και κινδύνους σε σχέση με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των υποκειμένων των δεδομένων. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ιδίως σε περιπτώσεις πανδημίας, η Αρχή παρείχε γνώμη προς το Υπουργείο, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ανωτέρω ελλείψεις και το κάλεσε, όπως εντός αποκλειστικού διαστήματος τριών μηνών προβεί στις απαραίτητες ενέργειες τροποποίησης και συμπλήρωσης της ΕΑΠΔ και των λαμβανόμενων μέτρων».

Leave a Reply

%d bloggers like this: