July 1, 2022

Σφοδρή αντιπαράθεση για την Παιδοκαρδιοχειρουργική του Παίδων «Αγία Σοφία»

Τις τελευταίες μέρες έχει προκύψει έντονη συζήτηση σχετικά με την Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», η όποια φέρεται να έχει κλείσει προκειμένου να ανακαινιστεί και να ενισχυθεί κατόπιν δωρεάς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος πως η αντίστοιχη ΜΕΘ του εν λόγω νοσοκομείου έχει μετατραπεί σε «εντατική αναφοράς» για τα κρούσματα COVID-19 ανηλίκων.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αν αυτό δε συνέβαινε, τότε ολόκληρη η νότια Ελλάδα θα έμενε «ξεκρέμαστη» χωρίς ΜΕΘ για τα κρούσματα κορωνοϊού σε ανήλικους, ενώ όπως συμπλήρωσε «πηγαίνουν δωρεάν στο Ωνάσειο και χειρουργούνται αν χρειάζεται, ανασφάλιστα και ασφαλισμένα, όλα τα παιδιά, όλου του κόσμου». Παράλληλα, ο υπουργός μίλησε σε αυστηρό τόνο και για «fake news» (τα περί κλεισίματος) που «ισχνές μειοψηφίες δεν ντρέπονται να διακινούν εν μέσω της νυκτός».

Ωστόσο φαίνεται πως το θέμα δεν είναι τόσο απλό και αντιθέτως προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους άμεσα ενδιαφερόμενους, στους γονείς -δηλαδή- των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, αλλά και σε ενώσεις γιατρών που έχουν τοποθετηθεί δημόσια σχετικά με το ζήτημα, εκπέμποντας SOS για την Παιδοκαρδιοχειρουργική του «Αγία Σοφία», την μόνη όπως λένε αντίστοιχη κλινική σε ολόκληρη τη χώρα.

 

«Όλοι εμείς λέμε ψέματα;»

Σε τηλεοπτική της εμφάνιση στον σταθμό OPEN, η Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου – Κοκολάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία», υποστήριξε πως η κλινική είναι κλειστή και πως δεν υπάρχει θέμα ανακαίνισης, διότι έχει ολοκληρωθεί, ενώ παράλληλα τόνισε πως «ο φυσικός χώρος ενός παιδοκαρδιοχειρουργικού είναι στο παιδιατρικό νοσοκομείο και είναι η άριστη επιλογή για τον κάθε γονιό, διότι υπάρχουν όλες οι ειδικότητες». Στη συνέχεια η κ. Μιχαλοπούλου – Κοκολάκη ανέφερε: «Δεν είναι ο δικός μας μόνο σύλλογος που αντιδρά. Είναι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων με καρδιοπάθειες, ο ΕΣΑΜΕΑ, οι παιδοκαρδιολογικές εταιρείες, Ενώσεις Γιατρών, όλοι εμείς λέμε ψέματα;»

«Δεν έχουμε αντιπαράθεση με το Ωνάσειο. Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται κανένα χειρουργείο καρδιάς. Όσα δεν έχουν φύγει με κάποιο μαγικό τρόπο από τη λίστα, όλα παραπέμπονται στο Ωνάσειο. Το Ωνάσειο δεν είναι παιδοκαρδιοχειρουγικό. Εμείς ζητάμε την άριστη λύση για τον κάθε γονέα. Γιατί πλήττουν συνέχεια με κάθε αφορμή αυτό το παιδοκαρδιοχειρουγικό κέντρο;», αναρωτήθηκε.

 

«Γιατί επελέγη η μοναδική δημόσια Παιδοκαρδιοχειρουργική ως μονάδα covid;»

Τα λόγια της προέδρου του συμπλήρωσε με ανακοίνωση ο Συλλόγος Γονέων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία», κάνοντας λόγο για προσπάθειες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

«Το θέμα ΔΕΝ είναι να απολογηθούμε εμείς, οι αγωνιώντες γονείς, αλλά οι αρμόδιοι: Θέλουν ή δεν θέλουν να λειτουργεί το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας κι αν ναι, ως τι; Ως παραπαίδι άλλων, μη δημόσιων Κέντρων, που θα ανοίγει και θα κλείνει κατά βούληση; Γιατί πλήττουν, για πολλοστή φορά τα τελευταία 10 χρόνια, το ΕΚΑΣΚΑΠ;

Γιατί επελέγη η μοναδική δημόσια Παιδοκαρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα ως μονάδα covid και όχι κάποια άλλη από τις τόσες που υπάρχουν στα δύο Παιδιατρικά Νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού»; Η μοναδική της ιδιότητα να βρίσκεται πλησίον αίθουσας χειρουργείου είναι ζωτικής σημασίας για τα καρδιοχειρουργημένα παιδιά (κάποια, πιθανότατα, θα βγουν με ανοιχτό στέρνο), ενώ η χειρουργική αίθουσα δεν είναι έτοιμη, μέχρι στιγμής, να υποδεχθεί κρούσμα cοvid.

Γιατί επέλεξαν να ακυρώσουν την λειτουργία ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ και μάλιστα ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, έχοντας στον αντίποδα ως όφελος μόνο το ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ εμφάνισης κάποιου κρούσματος (εδώ και 3 μήνες κανενός!!!), που, άλλωστε, μπορεί να αντιμετωπιστεί σε άλλες εντατικές; Αν δεν είναι άλλοθι το θέμα covid, τότε γιατί δεν μας ενημερώνουν για το πότε θα ξανανοίξει το Κέντρο; Γιατί, τέλος, δεν έχει αναπτυχθεί ούτε μία καινούρια κλίνη ΜΕΘ στο «Αγία Σοφία», εφόσον θέλουν να το κρατούν ως Νοσοκομείο αναφοράς;», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

«Συνεχή προσκόμματα, με συνέπεια την απαράδεκτη υποβάθμισή της Παιδοκαρδιοχειρουργικής»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «τα προσκόμματα, τα οποία παρουσιάζονται κυρίως τα τελευταία χρόνια στη λειτουργία του εν λόγω Κέντρου είναι συνεχή, με συνέπεια την απαράδεκτη υποβάθμισή του, την υπολειτουργία του λόγω προφανούς έλλειψης προσωπικού, αλλά και κατάλληλων χώρων, ενίοτε και με διάφορες αφορμές ή προφάσεις την ολοκληρωτική αναστολή λειτουργίας αυτού, με ό,τι εξαιρετικά δυσάρεστο ή και επικίνδυνο συνεπάγεται για τους μικρούς πάσχοντες. Ο καθορισμός της συγκεκριμένης ΚΕΜ (Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας) ως κέντρου αναφοράς για τον COVID – 19 υπήρξε εξαιρετικά ατυχής, ενώ η στάση της διοίκησης του «Αγία Σοφία» επιεικώς απαράδεκτη, οδηγώντας αναπόφευκτα στην άκρως επικίνδυνη αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων και λοιπών σοβαρών ιατρικών πράξεων».

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η δημόσια τοποθέτηση της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Καρδιολογίας, η οποία μάλιστα υπογράφεται και από τον Σπ. Ράμμο, διευθυντή του Παιδοκαρδιολογικού τμήματος του Ωνασείου.

«Το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Καρδιολογίας διαπιστώνει με ανησυχία ότι το «Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά» (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), το μοναδικό στο είδος του στο ΕΣΥ, που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και καλύπτει με τριτοβάθμια περίθαλψη όλη την Ελλάδα, δεχόμενο παραπομπές από όλες τις περιοχές της πατρίδας μας, ακόμα και τις πλέον απομακρυσμένες, βρίσκεται σε αναστολή της λειτουργίας του από τον Μάρτιο του 2020, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Παραμένει δε μέχρι σήμερα αδρανές και χωρίς προοπτική άμεσης επαναλειτουργίας, παρ’ όλο που το κύμα επιδημίας έχει περάσει και χωρίς, μέχρι τώρα, να έχει προκαλέσει ουσιαστικές ανάγκες για εντατική θεραπεία στα παιδιά που νόσησαν από τον κορωνοϊό. Εξάλλου, από τη μέχρι τώρα πείρα, έχει αποδειχθεί ότι στα παιδιά ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό είναι ελάχιστος, σε αντίθεση με τον πολλαπλάσιο κίνδυνο από την συγγενή καρδιοπάθεια»

 

«Ζητήσαμε να αξιοποιηθούμε αντί να περιπέσουμε σε χειρουργική αδράνεια και αργομισθία»

Παράλληλα, αξίζει να επισημανθεί και η δημόσια καταγγελία του χειρουργού στην Παιδοκαρδιοχειρουργική του «Αγία Σοφία», Γεώργιου Καλαβρουζιώτη:

«Στις 19/03, ενόψει της επιδημίας του κορωνοϊού και με κλειστό το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο μας στο “Αγία Σοφία”, 3 Καρδιοχειρουργοί ζητήσαμε με επιστολή μας στη Διοίκηση του Νοσοκομείου και της 1ης ΥΠΕ να «συνδράμουμε στη νέα διαμορφούμενη κατάσταση, αντί να περιπέσουμε σε χειρουργική αδράνεια και αναγκαστική αργομισθία» και «ν’αξιοποιηθούμε ως Χειρουργοί στο Ωνάσειο, συνεργαζόμενοι με τους συναδέλφους μας εκεί, για όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση»… Προτείναμε, ακόμη, «εναλλακτικά, ν’αξιοποιηθούμε στα Νοσοκομεία ενηλίκων (Ευαγγελισμό, Ιπποκράτειο, Σωτηρία, Αττικόν), που αντιμετωπίζουν επείγοντα καρδιο- και θωρακο-χειρουργικά περιστατικά και σηκώνουν μεγαλύτερο φόρτο εργασίας από πριν…»
Τίποτα από αυτά δεν έγινε… Ούτε καν απάντηση στην πρότασή μας»

 

Πόλεμος στο Twitter

Αυτό που προκαλεί δυστυχώς ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση, είναι ο τρόπος που το συγκεκριμένο θέμα γίνεται αντικείμενο σφοδρής (έως και χυδαίας σε ορισμένες περιπτώσεις) διαμάχης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο twitter, μέσα από το οποίο αναδείχθηκε το ζήτημα, όταν γονείς, γιατροί και φίλοι των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες κατάφεραν να φέρουν το hashtag #Παιδοκαρδιοχειρουργικό στην πρώτη θέση.

Πατώντας στη λογική πως το όλο ζήτημα δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από fake news, διάφοροι χρήστες επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα μαζικό κλίμα αμφισβήτησης έως και κατασυκοφάντησης του αγώνα για ανοιχτή και δημόσια Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική, υιοθετώντας πολλές φορές άκρως προσβλητικά σχόλια και υπονοούμενα για όσους και όσες στηρίζουν τα παιδιά με καρδιοπάθειες.

Μάλιστα, κάποιοι δε δίστασαν να πουν πως εσκεμμένα οι γονείς και άλλοι χρήστες του Twitter επέλεξαν την 29η Μάη για να «τρεντάρουν» το #Παιδοκαρδιοχειρουργικό σαν ζήτημα, προκειμένου να επισκιάσουν την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, αλλά και να εκμεταλλευτούν το hashtag #ΑγίαΣοφία.

Παράλληλα, δεν έλειψαν και οι προσωπικές επιθέσεις σε γονείς που επέλεξαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, την περιπέτεια που έζησαν τα παιδιά τους και την αγωνία τους σχετικά με το μέλλον της Παιδοκαρδιοχειρουργικής.

 

Σε κάθε περίπτωση, το όλο ζήτημα δεν αποτελεί «ψέμα», κάτι που επιβεβαίωσε στις 20/5 (αρκετές μέρες πριν έρθει στην επιφάνεια) με ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ):

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει την αδρανοποίηση της μόνης δημόσιας Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής στην Ελλάδα, του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και τη συνέχιση της αναστολής της λειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας», αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Παρ’ όλ’ αυτά, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως για την πλειοψηφία των μεγάλων μέσων ενημέρωσης δεν φαίνεται να υπάρχει «θέμα», καθώς στέκονται κυρίως στις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας πως όλα αυτά αποτελούν αναληθείς ισχυρισμούς.

Να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κλείνει η Παιδοκαρδιοχειρουργική του «Αγία Σοφία». Αυτό είχε συμβεί ξανά το 2011 επί υπουργείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είτε το πιστεύετε είτε όχι, επικαλέστηκε σοβαρές καταγγελίες εναντίον γιατρών (οι οποίες στη συνέχεια κρίθηκαν ανυπόστατες από τη Δικαιοσύνη) για να κλείσει το τμήμα, το οποίο και παρέμεινε κλειστό για 3 ολόκληρα χρόνια.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, παιδιά υποτίθεται πως ξυπνούσαν από νάρκωση χωρίς να έχουν χειρουργηθεί εξαιτίας αντιπαραθέσεων γιατρών, κατηγορίες που τελικά όχι μόνο κατέπεσαν, αλλά οδήγησαν και σε καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμιση γνωστή εφημερίδα που τις αναπαρήγαγε. Μάλιστα, ακόμα και ο διάδοχος του Α. Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας, Α. Λυκουρέντζος, παρόλο που δήλωνε αισιόδοξος για την επαναλειτουργία του τμήματος, τόνιζε πως η κλινική οδηγήθηκε στο χάος εξαιτίας των γιατρών.

 

Διαβάστε ακόμα:

Ο αγώνας ενός γονέα για την Παιδοκαρδιοχειρουργική και για όλα τα παιδιά του κόσμου

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: