November 13, 2020

Στέφανος Μάνος: Έχουμε περισσότερους γιατρούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα

📷 Parentingupstream / Pixabay

Την άποψη πως η Ελλάδα δε χρειάζεται άλλους γιατρούς εξέφρασε μέσω του ιδιαίτερα ενεργού λογαριασμού του στο Twitter ο βιομήχανος, πολιτικός, πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας (επί κυβέρνησης Ράλλη), ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Οικονομίας και αργότερα Οικονομικών (επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) και ιδρυτής των “Φιλελευθέρων” και της “Δράσης”, Στέφανος Μάνος.

Μπορεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βρίσκεται υπό τρομερή πίεση, κάτι που παραδέχεται και η κυβέρνηση, η οποία για αυτό το λόγο εξάλλου αποφάσισε τη λύση του lockdown, μπορεί οι Σύλλογοι των εργαζομένων στην Υγεία να κάνουν λόγο για ένα ιατρικό προσωπικό το οποίο είναι στα όρια της εξουθένωσης, αλλά και του αποδεκατισμού με εκατοντάδες συναδέλφους τους να βρίσκονται “εκτός μάχης”, χτυπημένοι και αυτοί από τον Covid, μπορεί να ανακοινώθηκε η προσωρινή πρόσληψη ιδιωτών γιατρών με μεγαλύτερη μάλιστα αμοιβή από τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου να βοηθήσουν το ΕΣΥ να σταθεί όρθιο, αλλά στα μάτια του Στέφανου Μάνου -κατά έναν περίεργο τρόπο- είμαστε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Στη Μεγάλη Βρετανία του υποδειγματικού ΕΣΥ αντιστοιχούν 284,1 γιατροί ανά 100.000 κατοίκους. Στην Ελλάδα 610,4 γιατροί, περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Στοιχεία Eurostat 2018. Ο κ. Τσίπρας στη Βουλή τώρα βρήκε τη …λύση για την πανδημία! Πιο πολλές προσλήψεις γιατρών!», έγραψε ο Σ. Μάνος στο Twitter.

 

Και πριν αναρωτηθείτε πώς γίνεται η χώρα μας, που υπολείπεται των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών σε όλους σχεδόν τους τομείς, να προπορεύεται στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, να σας ενημερώσουμε πως προφανώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο, παρά μόνο στη “φαντασία” του κ. Μάνου.

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε από το γεγονός πως η -μάλλον ιδιαίτερα αγαπητή στον ίδιο- Βρετανία της βασιλείας και των κυρίως νεοφιλελεύθερων πολιτικών από τη δεκαετία του ’80 και έπειτα (Μάργκαρετ Θάτσερ, Τζον Μέιτζορ, Ντέηβιντ Κάμερον, Τερέζα Μέι και εσχάτως Μπόρις Τζόνσον) δεν αποτελεί μέτρο σύγκρισης για οποιαδήποτε άλλη χώρα, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους τους Βρετανούς η χώρα τους συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τελευταίες του ΟΟΣΑ σε ιατρικό δυναμικό (22η στις 33 που παρείχαν στοιχεία, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται κυριολεκτικά στην “ουρά”, με Πολωνία και Σλοβενία να είναι οι μόνες που διαθέτουν λιγότερους γιατρούς).

Παράλληλα, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που μπορείτε να δείτε εδώ) για την Υγεία στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη βλέπουμε πως αναφέρεται ο αριθμός της Eurostat που επικαλείται ο κ. Μάνος, με μια σημαντική όμως υποσημείωση: «Στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα, τα στοιχεία αναφέρονται σε όλους τους ιατρούς με άδεια άσκησης επαγγέλματος, οδηγώντας σε σημαντική υπερεκτίμηση του αριθμού».

Με λίγα λόγια, αυτό στο οποίο υπερτερεί η Ελλάδα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι στους πτυχιούχους Ιατρικής και όχι στους γιατρούς του ΕΣΥ. Πολλοί από τους πτυχιούχους δουλεύουν ως ιδιώτες, κάποιοι δυστυχώς παραμένουν άνεργοι για ορισμένο διάστημα (σε ποσοστό 37.5% μαζί με τους υποαπασχολούμενους, σύμφωνα με έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επί προεδρίας Γιώργου Πατούλη) ή δουλεύουν προσωρινά ως επικουρικοί και βέβαια υπάρχουν και εκείνοι/ες που μεταναστεύουν, αφού όπως είναι ευρέως γνωστό, τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, τα “στέκια ανομίας” όπως τα χαρακτηρίζουν πολλοί νεοφιλελεύθεροι ομοϊδεάτες του κ. Μάνου (αλλά και ο ίδιος που σε άλλο tweet ζητάει τάξη, ευνομία και αξιολόγηση για τα ΑΕΙ), εξελίσσονται τα τελευταία χρόνια σε βασικό “αιμοδότη” ιατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού για πλήθος ανεπτυγμένων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, η Σουηδία κλπ.

 

 

*Να σημειωθεί επίσης πως η έκθεση της ΕΕ, που επικαλείται ο κ. Μάνος, αναφέρει πως η χώρα μας διαθέτει «τον χαμηλότερο αριθμό νοσηλευτών ανά 1.000 κατοίκους στην ΕΕ».

Μπορεί λοιπόν το επιχείρημα του Στέφανου Μάνου να είναι αβάσιμο, καθώς στηρίζεται σε λάθος μαθηματικά, αλλά αν παρ’ όλ’ αυτά επιθυμεί να πανηγυρίσει μια ελληνική πρωτιά, τότε μπορεί να κοιτάξει τους Έλληνες παπάδες (υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη) ή έστω τους αστυνομικούς, οι οποίοι καταλαμβάνουν την τιμητικότατη τρίτη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (492 έναντι 318 που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ), πίσω μόνο από τη Μάλτα και την Κύπρο.

 

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: