December 7, 2022

Ρατσιστική επίθεση σε Αντετοκούνμπο από ακαδημαϊκό με ακραίους χαρακτηρισμούς

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο φιλοξενήθηκε σε αμερικανικό μέσο, όπου μίλησε για τη ζωή του στην Ελλάδα και το πώς ήταν τα παιδικά του χρόνια, μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια παράνομων μεταναστών. Και όπως είναι φυσικό… είπε την αλήθεια, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα λευκών. Μπορεί να γίνει δύσκολη η ζωή κάποιου με το χρώμα του δικού μου δέρματος. Πηγαίνεις σε πολλές γειτονιές και αντιμετωπίζεις αρκετή αρνητικότητα, ρατσισμό».

Η δήλωση αυτή δεν άρεσε, σε ποιους άλλους, στους ρατσιστές, καθώς αυτό που μάλλον επιθυμούν είναι από τη μια να συνεχίσουν ανενόχλητοι τις ρατσιστικές συμπεριφορές τους και από την άλλη να μην τους κάνει βούκινο ο κάθε Αντετοκούνμπο στο εξωτερικό.

Έτσι λοιπόν έχουν επιδοθεί από το πρωί σε διαρκείς επιθέσεις μέσω κοινωνικών δικτύων στον σταρ του ΝΒΑ, κατηγορώντας τον πως δυσφημεί την Ελλάδα, δεν είναι Έλληνας, να πάει πίσω στη χώρα του κλπ. Μία όμως από αυτές τις επιθέσεις ξεχωρίζει. Κι αυτό γιατί εμπνευστής της (όχι και τόσο) βαθυστόχαστης αυτής ανάλυσης είναι ο καθηγητής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, επιστημονικός συνεργάτης του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας στον τομέα της Εκπαίδευσης Προσφύγων(!), Κωνσταντίνος Καλέμης.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Καλέμης αποκαλεί τον “Greek Freak”… μαϊμού.

 

Όσο γραφότανε αυτές οι σειρές ο κ. Καλέμης επέλεξε να κατεβάσει το σχόλιό του, με το οποίο προηγουμένως είχε επιβεβαιώσει με τον καλύτερο τρόπο τις δηλώσεις Αντετοκούνμπο, αποδεικνύοντας πως ρατσισμός στη χώρα μας όχι απλώς υπάρχει, αλλά βρίσκεται ριζωμένος ακόμα και σε αίθουσες Πανεπιστημίων.

Μάλιστα, αυτό δεν ήταν το μόνο σχόλιο, καθώς φαίνεται πως το θέμα τον “τρώει” πολύ

 

Εντέλει, το παραλήρημα του κ. Καλέμη ξέφυγε τελείως, με τον ίδιο να υποστηρίζει ανοιχτά πως δεν τον θεωρεί καν άνθρωπο.

Έχει πάντως ενδιαφέρον το γεγονός πως ο κ. Καλέμης με την ιδιότητα του ακαδημαϊκού υπογράφει την μελέτη με τίτλο: (ναι, με κεφαλαία) «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ: Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ», στην οποία γράφει μεταξύ άλλων:

«Είναι δυνατόν ακόμα και όταν δεν υπάρχει αυξημένη απειλή για επιδημία να λαμβάνονται μέτρα που περιορίζουν την αυτονομία […] Αντίστοιχα, η αποδοχή ή μη του περιορισμού της αυτονομίας επηρεάζεται προφανώς και από το μέγεθος του κινδύνου να προκληθεί επιδημία ή την ύπαρξη επιδημίας. Ένας τέτοιος παράγοντας είναι η ιδιαίτερα αυξημένη εισροή στη χώρα μας μεταναστών και προσφύγων, από χώρες με ελλιπή ή και ανύπαρκτη ιατρική υποδομή».

Δεν θα τον κρίνουμε επιστημονικά, αν και μόλις αποκαλύφθηκε πως είναι ιδιαίτερα προκατειλημμένος, πράγμα ασύμβατο με την επιστημονική μέθοδο, ωστόσο δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε πως η πανδημία του κορωνοϊού απέδειξε πόσο έκθετη είναι η ανθρωπότητα και τα συστήματα Υγείας σε ιούς που ούτε δημιουργήθηκαν ούτε μεταδόθηκαν από πρόσφυγες και μετανάστες.

Παράλληλα, να σχολιάσουμε πως (εμείς τουλάχιστον) δεν νιώθουμε καμία ενόχληση από τις δηλώσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο ούτε θεωρούμε πως προσβάλλει τη χώρα, μιας και αποδεδειγμένα ο ρατσισμός δεν έχει πατρίδα, κάτι που οι Αμερικανοί, ως κοινωνία που υποδέχθηκε ανθρώπους διαφορετικού χρώματος πολύ πριν από μας, το γνωρίζουν.

Ο Greek Freak κατέθεσε, ως όφειλε, την δική του εμπειρία για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι και τα όσα είπε αποτελούν μομφή αποκλειστικά και μόνο για τους ρατσιστές, που ανεξαρτήτως εθνικότητας και ιστορίας κοκορεύονται με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια επιχειρήματα για την υποτιθέμενη ανωτερότητα των προγόνων τους και του δικού τους πολιτισμού απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους, χωρίς βέβαια οι ίδιοι να έχουν συμβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο στην εξέλιξη αυτού του πολιτισμού.

Είναι ενδεικτική η φράση του κ. Καλέμη «ας μάθει ποιοι τίμησαν με το άθλημα αυτό την Ελλάδα». Μια φράση την οποία απευθύνει στον περσινό πολυτιμότερο παίχτη του ΝΒΑ, έναν αθλητή ζωντανή διαφήμιση για την χώρα, που πιθανότατα στο τέλος της καριέρας του θα μνημονεύεται ως ο σημαντικότερος Έλληνας αθλητής (ανεξαρτήτως αθλήματος) και ως ένας από τους σημαντικότερους στην ιστορία του αμερικανικού μπάσκετ…

Νεότερη εξέλιξη

Ο κ. Καλέμης μας μπέρδεψε με το βιογραφικό του, στο οποίο φαίνεται πως έγραφε πράγματα που δεν ισχύουν. Υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από τον πρόεδρο του ΕΚΔΔΑ, σύμφωνα με την οποία «ουδέποτε δίδαξε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και δεν είναι μέλος του παρόντος Μητρώου».

Πιθανότατα δεν διδάσκει ούτε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αν και με βάσει τις δημοσιευμένες μελέτες του στο Academia, προκύπτει πως κάποια σχέση συνεργασίας έχει με το ΕΚΠΑ, με επικρατέστερη αυτή του επιστημονικού συνεργάτη.

Το μόνο σίγουρο είναι πως κατείχε τη θέση του Συντονιστή Εκπαίδευσης στη Δομή Προσφύγων της Μαλακάσας, θέση από την οποία απομακρύνθηκε πριν λίγο λόγω των δηλώσεών του, οι οποίες -σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας- αποτελούν «συμπεριφορές που δεν έχουν καμία θέση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Leave a Reply

%d bloggers like this: