January 19, 2021

Προκλητικές και αστήρικτες κατηγορίες Σύψα εναντίον των εκπαιδευτικών

Τουλάχιστον “περίεργες”, αν όχι θλιβερές, μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Νίκου Σύψα, ο οποίος είναι και μέλος της ειδικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων που συνεργάζονται με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ύστερα από αρκετά κρούσματα στα σχολεία κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας επαναλειτουργίας τους (50 τμήματα δημοτικών σχολείων βρίσκονται ήδη σε αναστολή λειτουργίας), ο καθηγητής Σύψας έσπευσε να κατηγορήσει τους εκπαιδευτικούς για την μετάδοση του ιού, υποστηρίζοντας πως η βασική πηγή της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον είναι οι καθηγητές που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς..!

Είναι απορίας άξιο αν ο άνθρωπος αυτός, που φέρει τον τίτλο του επιστήμονα, διαθέτει οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του, αλλά ακόμα και έτσι να είναι τα πράγματα, τότε θα πρέπει και πάλι να απολογηθεί, μιας και καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν είδαμε καμία ιδιαίτερη αναφορά, καμία προσπάθεια ενοχοποίησης των μέσων μαζικής μεταφοράς από τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας, παρόλο που χιλιάδες εργαζόμενοι καθημερινά, όλων των επαγγελμάτων, αναγκάζονται να τα χρησιμοποιούν.

Πέρα από απλές συστάσεις, όπως αυτή της Ελένης Γιαμαρέλλου που πρότεινε στους εργαζόμενους να πηγαίνουν με τα πόδια (!), δεν είδαμε καμία προτροπή των ειδικών για ειδικά μέτρα πρόληψης στα ΜΜΜ, για αύξηση των δρομολογίων ή των διαθέσιμων οχημάτων. Είχαμε σχεδόν πειστεί πως τα ΜΜΜ είναι ασφαλή, αντίθετα με τα πάρκα και τις πλατείες που έπρεπε να βάλουν λουκέτο.

Για ακόμη μία φορά, οι επιστήμονες που ηγούνται της μάχης ενάντια στην πανδημία, “τραυματίζουν” το επιστημονικό τους κύρος, σε εποχές μάλιστα δύσκολες, με σημαντική μερίδα του κόσμου να αμφισβητεί την επιστήμη και να δυσπιστεί απέναντι στους ειδικούς. Δηλώσεις σαν κι αυτή, αυξάνουν την καχυποψία και δημιουργούν αντιφάσεις που δικαιώνουν όσους εξαρχής πόνταραν στην “αναμπουμπούλα”, προκειμένου να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και να καλλιεργήσουν κλίμα αντι-επιστημονισμού.

Λοιμωξιολόγοι σε ρόλο πολιτικών, κάνουν δηλώσεις με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων και πολιτικοί σε ρόλο επιστημόνων, παίρνουν αποφάσεις που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή των πολιτών, χωρίς όμως να φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ευθύνη, βέβαια, βαραίνει κυρίως τους λοιμωξιολόγους, καθώς οι αρχές του λειτουργήματος που υπηρετούν είναι και πρέπει να είναι απαραβίαστες, αντίθετα με την πολιτική που έχει άλλα χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες. Κι όταν αρχίζουν οι εκπτώσεις στην επιστήμη, έρχονται αργά ή γρήγορα και οι αντιφάσεις, προκαλώντας έτσι το κοινό αίσθημα.

Είναι χαρακτηριστικό, πως ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κωνσταντίνος Νταλούκας, με δηλώσεις του στο ίδιο μέσο (NewsIt: Σύψας και Νταλούκας εξηγούν γιατί αυξάνονται τα κλειστά σχολεία λόγω κορωνοϊού), δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα της πραγματικότητας, υποστηρίζοντας πως η παρακολούθηση και η ιχνηλάτηση του ιού στα σχολεία εμφανίζει πολλά κενά και είναι προβληματική.

Μάλιστα, στέκεται ιδιαίτερα στον ρόλο των παιδιών, τονίζοντας πως στην Ευρώπη θεωρείται πως τα παιδιά κουβαλούν μικρότερο ιικό φορτίο, αντίθετα με την Αμερική όπου πιστεύεται πως μεταδίδουν εξίσου τον ιό. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως θεωρεί επικίνδυνη την ασυμπτωματικότητα των παιδιών, η οποία -όπως λέει- θολώνει την εικόνα του τι πραγματικά συμβαίνει στα σχολεία.

«Η εικόνα που έχουμε για τα σχολεία είναι μια “μαύρη τρύπα”, από την άποψη ότι οι εκπαιδευτικές μονάδες δεν μπαίνουν στο μικροσκόπιο για να δούμε πως επηρεάζουν και πως επηρεάζονται από την κοινότητα», καταλήγει.

 

Ο Νίκος Σύψας οφείλει μια συγγνώμη, όχι τόσο από τους εκπαιδευτικούς, τους οποίους έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να διαβάλλει με την ανύπαρκτη επιχειρηματολογία του, αλλά από την επιστημονική κοινότητα και ολόκληρη την κοινωνία, την αρμονική συνύπαρξη των οποίων υπονομεύει με τέτοιου είδους δηλώσεις, που είναι φανερό πως ενέχουν σκοπιμότητα. Αν μάλιστα συνδυαστούν με πρόσφατες δηλώσεις αρμοδίων που επιχείρησαν να ρίξουν φταίξιμο στο ιατρικό προσωπικό της χώρας, τότε μοιάζει λογικό να υποθέσουμε πως κάποιοι ευθυνόφοβοι, αντί να επικεντρωθούν στο σημαντικό έργο που έχουν να επιτελέσουν, ασχολούνται με την μαύρη προπαγάνδα και το κουτσομπολιό.

Leave a Reply

%d bloggers like this: