December 7, 2022

“Πονοκέφαλος” στη ΝΔ για τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία

Έντονο παρασκήνιο και σοβαρούς προβληματισμούς προκαλεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η επερχόμενη ψήφιση στη Βουλή των συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, όπως προκύπτει από πληροφορίες που δημοσιεύονται στον φιλοκυβερνητικό τύπο (parapolitika.gr: «Στριμωγμένη» η ΝΔ για τις συμφωνίες με την Βόρεια Μακεδονία – Δεν βρίσκουν εισηγητή).

Οι εν λόγω συμφωνίες αφορούν σε τρεις τομείς: την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, την φύλαξη του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας από την ελληνική αεροπορία και την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι απλό: ποιος θα αναλάβει τον ρόλο του εισηγητή των συμφωνιών στη Βουλή;

Όπως είναι γνωστό, η στάση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν εξόχως αρνητική. Και μπορεί στη συνέχεια να υπήρξαν δηλώσεις κορυφαίων γαλάζιων στελεχών που τη χαρακτήριζαν «καλή συμφωνία», διαβεβαιώσεις πως η κυβέρνηση φροντίζει για τη σωστή τήρησή της ή συναντήσεις όπως η πρόσφατη μεταξύ Μητσοτάκη και Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της οποίας μάλιστα ο Σλαβομακεδόνας πρωθυπουργός δεν δίστασε να πει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει δώσει μάχες» για τη Βόρεια Μακεδονία, όμως όλα αυτά δεν έτυχαν  ευρείας προβολής, πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα.

Όπως απαρατήρητο πέρασε και το γεγονός πως ο Άδωνις Γεωργιάδης που κάποτε μιλούσε για «προδοτική συμφωνία», υπέγραψε το μνημόνιο για την «Ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία» με τη Βόρεια Μακεδονία, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Τώρα όμως, η ΝΔ προχωρά σε μια κίνηση που δεν μπορεί να περάσει το ίδιο απαρατήρητη. Φέρνει στη Βουλή τρεις συμφωνίες με τη γειτονική χώρα και όπως είναι φυσικό θα καλέσει τους βουλευτές της να την ψηφίσουν. Σύμφωνα με τις διαρροές, άγνωστη είναι η στάση που θα κρατήσουν οι “πτέρυγες” Σαμαρά και Καραμανλή. Ειδικά ο πρώτος, έχοντας σηκώσει πολύ υψηλούς τόνους για τις “Πρέσπες”, μοιάζει να μην έχει άλλη επιλογή από το να διαφοροποιηθεί ανοιχτά από την κομματική γραμμή. Εκτός κι αν διαλέξει τον εύκολο δρόμο, αυτόν της απουσίας από το Κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα του εισηγητή αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση, η οποία αναζητά κάποιον ο οποίος δεν έχει χρεωθεί “βαριές κουβέντες” ενάντια στη συμφωνία στο παρελθόν. Κι αυτό γιατί θεωρούν πως η αντιπολίτευση περιμένει στη γωνία, προκειμένου να “θυμίσει” στον λαό τι έλεγαν τότε και τι πράττουν τώρα τα “γαλάζια” στελέχη. Από την άλλη μεριά, πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός πως κανείς από τη ΝΔ δε φαίνεται να είναι πρόθυμος να “βγάλει το φίδι από την τρύπα” και να συγκεντρώσει πάνω του τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων του κόμματος που αντιτάχθηκε και συνεχίζει να αντιτάσσεται στις “Πρέσπες”.

Διαρροές στον τύπο που αναφέρουν πως η ΝΔ αναζητά εισηγητή από το ΚΙΝΑΛ, ελέγχονται ως “τραβηγμένες” και πιθανότατα αβάσιμες, καθώς θα ήταν μάλλον αυτοκαταστροφικό για το Κίνημα Αλλαγής να επιλέξει να απορροφήσει τους κραδασμούς για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Πάντως η ψηφοφορία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και πέραν των “καραμανλικών” και “σαμαρικών”, υπάρχουν και οι βορειοελλαδίτες βουλευτές που θα έρθουν αντιμέτωποι όχι μόνο με τη στάση τους, αλλά και με τον κόσμο που τους στήριξε.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη ρίξει τα πρώτα βέλη, καθώς με αίτημά του ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, προκειμένου να φέρει σε εξαιρετικά άβολη θέση την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, τη στιγμή μάλιστα που ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, έστελνε το δικό του μήνυμα στη “γαλάζια” ΚΟ: «Κάθε ψήφος υπέρ των συμφωνιών θα είναι και μία συγγνώμη για την αθλιότητα που έγινε πριν από δύο χρόνια και για την εξαπάτηση των απλών πολιτών. Περιμένουμε λοιπόν 158 συγγνώμες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας έτσι το διλημματικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι βουλευτές της κυβέρνησης.

Leave a Reply

%d bloggers like this: