February 19, 2021

Παρέμβαση στο Υγείας για Κουφοντίνα – Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και άλλες πόλεις

Σε απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου βρίσκεται ο καταδικασμένος για τη συμμετοχή του στη «17Νοέμβρη», Δημήτρης Κουφοντίνας, ζητώντας να εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου που αφορούν στη μεταγωγή του και χθες (18/2) νωρίς το πρωί ομάδα 70 περίπου ατόμων του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου αιφνιδίασε τις αστυνομικές δυνάμεις και εισήλθε εντός του υπουργείου Υγείας, όπου και πραγματοποίησε διαμαρτυρία επί 45 λεπτά.

Κατά τη διαμαρτυρία τους, αναρτήθηκε πανό που έγραφε «Νίκη στον αγώνα των υγειονομικών», ενώ μοιράστηκε κείμενο που ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην πανδημία και εξέφραζε στήριξη στα αιτήματα του Δ. Κουφοντίνα.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Εδώ και ένα χρόνο η διαχείριση της πανδημίας του covid19 αφορά στην υποταγή των φτωχών, των αδύναμων, των καταπιεσμένων. Η άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει όσο χρειάζεται το ΕΣΥ και η επιλογή να τρομοκρατεί μία ολόκληρη κοινωνία, να την υποβάλλει σε εξευτελιστικούς ελέγχους και χουντικής προέλευσης περιορισμούς, να κόβει πρόστιμα εξοντώνοντας τους φτωχούς είναι ένα κρατικό έγκλημα. Είναι πασιφανές, ότι αφορά μόνο όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Η κοινωνική καραντίνα ήρθε για να μείνει και ήδη επιβάλλεται με τον πανοπτικό έλεγχο των πόλεων, την αφομοίωση των κρατικών εντολών μέσω των δυστοπικών μεθόδων επιτήρησης της κοινωνίας και της αδρανοποίησης της, κλείνοντας τη στα σπίτια με αποκορύφωμα την εμπλοκή του στρατού για τον έλεγχο εργατουπόλεων της Δυτικής Αττικής. Όσοι δεν έχουν ιδιωτική ασφάλεια και φυσικά δε μπορούν να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα, αν είναι ασφαλισμένοι επιβιώνουν με τα πετσοκομμένα επιδόματα της κυβέρνησης. Οι χιλιάδες νεκροί της πανδημίας είναι θύματα της ταξικής πολιτικής του θανάτου, που εγκαταλείπει στη μοίρα τους όσους συνωστίζονται στα λεωφορεία και το μετρό, στα εργοστάσια, στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές, στις φυλακές, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, στα γηροκομεία, στα ψυχιατρεία.

Η κατασταλτική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης στοχεύει στη φίμωση όλων των φωνών αντίστασης προκειμένου να αποδεχτούμε τους νέους όρους σκλαβιάς. Το κράτος σε ένα παροξυσμό προσλήψεων μπάτσων παντός καιρού, μπάτσων για την παιδεία αντί για καθηγητές και μπάτσων για την υγεία αντί για ιατρικό προσωπικό, έχει δημιουργήσει το πιο ιδανικό έδαφος για την εφαρμογή μίας ακόμα πιο ακραίας πολιτικής νεοφιλελεύθερων μέτρων σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα περνώντας το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο και χτυπώντας ανελέητα κάθε μορφή διαμαρτυρίας. Η στρατιωτικοποίηση της κοινωνικής ζωής που επιβάλλεται με πρόσχημα την πανδημία, αφορά τις προληπτικές μεθόδους αντι-εξέγερσης και την οχύρωση του κράτους από μια ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη, που θα επιφέρει η επερχόμενη χρεοκοπία».

 

Σε ό,τι αφορά στην απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η διαφαινόμενη δολοφονία του Κουφοντίνα δεν αποτελεί μια εξαίρεση ή ειδική μεταχείριση της αστικής εξουσίας απέναντι σε κάποιον που αμφισβήτησε έμπρακτα το κρατικό μονοπώλιο της βίας. Η πολιτική, που εξοντώνει σήμερα τον Κουφοντίνα σε ένα κελί νοσοκομείου είναι στην πραγματικότητα η ίδια με αυτή που δολοφονεί ανθρώπους της τάξης μας λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ. Είναι η ίδια με αυτή που δολοφονεί και σακατεύει εργάτες στους χώρους εργασίας, είναι η ίδια με αυτή που καταστέλλει αιματηρά τις διαδηλώσεις, είναι η ίδια με αυτή, που αύριο δε θα διστάσει να οδηγήσει ακόμα και σε πόλεμο για την υπεράσπιση των καπιταλιστικών συμφερόντων. Είναι Η πολιτική της απανθρωπιάς, του σαδισμού, της ταξικής βίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και γι’ αυτό η αντίσταση στη θανατοπολιτική τους δε μπορεί παρά να είναι υπόθεση της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων συνολικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αντιμετώπισης είναι η εμμονική εκδικητικότητα, που επιδεικνύεται στο πρόσωπο του πολιτικού κρατούμενου Δ.Κουφοντίνα. Στον άδικο νόμο, που ψήφισαν υπάρχει «φωτογραφική διάταξη», που ορίζει ότι οι καταδικασμένοι για τρομοκρατία δε μπορούν να βρίσκονται σε αγροτικές φυλακές και ο σύντροφος απήχθη από τις φυλακές Βόλου. Όμως, αντί να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό στην αρχική φυλακή, που εξέτιε την ποινή του, όπως ορίζει ο νόμος τους, μεταφέρεται παράτυπα, αιφνιδιαστικά και μετά από πλαστογραφία εγγράφου στις φυλακές Δομοκού, που προορίζονται να γίνουν φυλακές υψίστης ασφαλείας. Υπεύθυνη για το πλαστό έγγραφο είναι η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου, η οποία μάλιστα αρνείται να δώσει τα αντίγραφα των εγγράφων της μεταγωγής μέχρι και στο συνήγορο του πολίτη.

Το καθεστώς έχει χτίσει ένα τείχος σιωπής πίσω από το οποίο έχει συνταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού της χώρας και ο εσμός των οικονομικά ισχυρών, των καναλαρχών, των μεγαλοδημοσιογράφων, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών. Ένα τείχος σιωπής, το οποίο ελέγχει πλήρως τις πληροφορίες και σκοπίμως αποπροσανατολίζει, συσκοτίζει και συκοφαντεί τις δράσεις αλληλεγγύης και τον αγώνα του απεργού πείνας.

Η πολιτική εξόντωσης του αγωνιστή Δ.Κουφοντίνα δεν αφορά μονάχα ένα πολιτικό ρεβανσισμό, παρόλο που έχει και τέτοια χαρακτηριστικά. Συμπυκνώνει την κορύφωση μίας ολόκληρης ιδεολογικής σύγκρουσης, που η σημερινή πρωτοπορία του συντηρητισμού πιστεύει, ότι μπορεί να κερδίσει».

 

Στον εισαγγελέα οι συγκεντρωμένοι

Η εν λόγω συγκέντρωση σήμανε συναγερμό στη ΓΑΔΑ και ζητήθηκε η κινητοποίηση μεγάλης αστυνομικής δύναμης, η οποία προχώρησε σε 65 προσαγωγές που τελικά μετατράπηκαν σε συλλήψεις και 61 άτομα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, όπου και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες διατάραξης κοινής ειρήνης, παρακώλησης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και παραβίασης των μέτρων ενάντια στην πανδημία.

Σήμερα (19/2) πραγματοποιούνται αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ρέθυμνο.

Σημειώνεται, ότι ο Δ. Κουφοντίνας βρίσκεται στην Εντατική του νοσοκομείου Λαμίας, καθώς η κατάσταση της υγείας του έχει επιβαρυνθεί σημαντικά λόγω της πολυήμερης απεργίας πείνας. Παράλληλα, έχει διαμηνύσει μέσω της δικηγόρου του πως δεν θα δεχτεί καμία πράξη υποχρεωτικής σίτισης από τους γιατρούς.

Υπενθυμίζεται, πως με βάση το νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, μετήχθη από τις αγροτικές φυλακές του Βόλου στις φυλακές Δομοκού, καθώς ο συγκεκριμένος νόμος δεν επιτρέπει στους καταδικασμένους για τρομοκρατία να κρατούνται σε αγροτικές φυλακές και προβλέπει την επιστροφή τους στην αρχική φυλακή. Με βάση αυτή τη διάταξη, ο Κουφοντίνας ζητά μέσω της απεργίας πείνας να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου και κρατείτο αρχικά.

Leave a Reply

%d bloggers like this: