August 12, 2022

Ο ναύαρχος τορπίλισε τη ΝΔ

Αυτό που συνέβη χθες, δεν έχει προηγούμενο. Πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, πιθανόν και στα παγκόσμια, μια κυβέρνηση ανακοινώνει νέο υπουργό κι αυτός την “αδειάζει” μέσα σε λίγη ώρα. Ο πολυπόθητος «δομικός ανασχηματισμός» του Κυριάκου Μητσοτάκη πήγε περίπατο, παίρνοντας μια αναπάντεχη τροπή που θα μνημονεύεται για χρόνια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη θεαματική άρνηση Αποστολάκη (και το επικοινωνιακό παιχνίδι που χάθηκε), αλλά η ουσία σε πολιτικό επίπεδο. Μια ουσία που προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στη Νέα Δημοκρατία και απειλεί την ίδια της την ενότητα.

Φτάνει να ακούσει κανείς το σχόλιο Πρετεντέρη στο MEGA (ενός δηλαδή από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της κυβέρνησης) και θα καταλάβει το μέγεθος του τραύματος. Αυτό τον όρο εξάλλου χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο Πρετεντέρης. «Τραύμα».

«Πού τους ήρθε ότι μπορεί να είναι υπερκομματικός υπουργός ένας υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης;», αναρωτήθηκε ο Πρετεντέρης και συμπλήρωσε: «Και τι πάει να πει ήθελε συναίνεση ο Αποστολάκης για να γίνει υπουργός; Για υπουργό τον θέλαμε, όχι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Μάλιστα, όταν η παρουσιάστρια Ράνια Τζίμα ανέφερε πως η Πολιτική Προστασία είναι εθνικό θέμα μετά την περιβαλλοντική καταστροφή που προηγήθηκε, ο Πρετεντέρης ήταν κατηγορηματικός. «Αυτό ισχύει για χιλιάδες θέματα, από τα εθνικά μέχρι οτιδήποτε. Θα έπρεπε τότε να διαλέγουν υπουργούς μαζί ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας. Αυτά τα πράγματα δε γίνονται στις δημοκρατίες. Οι υπουργοί είναι του πρωθυπουργού. Πού ακούστηκε να ενημερώνει ο πρωθυπουργός την αντιπολίτευση. Μαζί κυβερνάνε; Άφησε πληγές αυτή η ιστορία, στραπατσάρισε τον ανασχηματισμό».

Όμως, ακόμα κι αυτή η επιθετική ρητορική ενός φιλικά προσκείμενου δημοσιογράφου όπως ο Πρετεντέρης, είναι λίγη για να περιγράψει το ακριβές μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε το «φιάσκο Αποστολάκη» και τους τριγμούς που προκαλεί τόσο εντός όσο και εκτός της ΝΔ.

Υπουργείο μόνο για εκείνον

Αν υπάρχει κάτι χειρότερο για τη ΝΔ από το να ψάχνει σανίδα σωτηρίας σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι να δίνει γη και ύδωρ σε αυτά. Ο Αποστολάκης, για να δεχθεί τη θέση, απαίτησε από τον πρωθυπουργό να μετατραπεί η Πολιτική Προστασία σε ανεξάρτητο υπουργείο και όχι σε παρακλάδι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως ήταν μέχρι τώρα.

Ο πρωθυπουργός πειθάρχησε και για αυτό το λόγο ο Αποστολάκης ανακοινώθηκε ως νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, κάτι που αποτελούσε αναβάθμιση του ρόλου που κατείχε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Το ακόμη χειρότερο είναι πως μετά την άρνηση Αποστολάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν είχε plan B, αλλά αντιθέτως υποβάθμισε ξανά την Πολιτική Προστασία, στέλνοντάς την απευθείας στην αγκαλιά του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, χωρίς καν ένα σημαίνον πρόσωπο όπως ο Χαρδαλιάς, καθιστώντας την έτσι πιο ασήμαντη σε σχέση με πριν. Λες και το αν θα αναβαθμιστεί η Πολιτική Προστασία, εξαρτάται αποκλειστικά από το “ναι” του Αποστολάκη.

Άδειασμα στα “γαλάζια” στελέχη

Μέχρι τώρα, η διακυβέρνηση Μητσοτάκη είχε σημαδευτεί από τη συμμετοχή πολλών στελεχών του περιβάλλοντος Σημίτη (Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Χρυσοχοΐδης, Μενδώνη, Πιερρακάκης, Τσακλόγλου, Κοντογεώργης κλπ) με τους γνήσιους Νεοδημοκράτες να δείχνουν ανοχή, έστω και πρόσκαιρη.

Όμως πλέον το παιχνίδι “χοντραίνει”, καθώς ήδη βρισκόμαστε στον τριτοτέταρτο ανασχηματισμό και μια σειρά από γαλάζια στελέχη, που σήκωσαν το βάρος της ιδεολογικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν τον εαυτό τους να μένει στάσιμος στη θέση του βουλευτή, την ίδια στιγμή που ο ηγέτης της παράταξης παρακαλάει έναν Συριζαίο πρώην υπουργό να αναλάβει την ευθύνη.

Μαρκόπουλος, Καιρίδης, Κυρανάκης, Μπογδάνος και άλλοι που συγκρότησαν το φανατικά αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, βλέπουν ξανά το τρένο να περνάει και οι ίδιοι να χάνουν το “βάπτισμα του πυρός”, αυτή τη φορά για χάρη ενός… Συριζαίου. Παλαιότερα στελέχη (Ολ. Κεφαλογιάννη, Βρούτσης, Καραγκούνης κλπ) παραμένουν αναξιοποίητα, ενώ κάποιοι έχασαν τις θέσεις τους (Θεοχάρης, Γ. Κεφαλογιάννης, Βλάσσης). Ούτε ένας Νεοδημοκράτης δε βρέθηκε να καλύψει το νευραλγικό πόστο της Πολιτικής Προστασίας, παρά δόθηκε -λευκή επιταγή- σε πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ.

Και να θέλει κανείς να το προσπεράσει, δεν μπορεί.

Μόνος κερδισμένος ο Τσίπρας

Η ανακοίνωση του Ευάγγελου Αποστολάκη ως νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας προκάλεσε προς στιγμήν “σεισμό”. Ο ναύαρχος του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε πως εγκαταλείπει το καράβι και ενισχύει πλέον τις προσπάθειες Μητσοτάκη. Μια ηχηρή μεταγραφή για τη ΝΔ που κλέβει τα στελέχη του αντιπάλου.

Όμως πριν καν καταλαγιάσει η σκόνη, ο Αποστολάκης άδειασε τον πρωθυπουργό. Το μήνυμα είναι σαφές: ο Τσίπρας παραμένει αλώβητος και διατηρεί το κόμμα του ενωμένο (με μια λιτή ανακοίνωση ακύρωσε τη φιέστα), τη στιγμή που η ΝΔ πνίγεται στους εσωτερικούς της ανταγωνισμούς.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε αποδρομή. Υποσχόταν δομικό ανασχηματισμό που όχι μόνο δεν ήταν δομικός, αλλά εξελίχθηκε και σε φιάσκο. Φάνηκε να ζητά συναίνεση για να κυβερνήσει. Προσπάθησε να διεμβολίσει τον βασικό του αντίπαλο και προσέκρουσε στα βράχια. Ακόμα και τα φιλικά μέσα ενημέρωσης μοιάζουν εξαγριωμένα με το Βατερλώ που υπέστη. 

Ο χθεσινός ανασχηματισμός ήταν έτσι κι αλλιώς μια ομολογία ήττας (απομάκρυνση βασικών στελεχών, φρενάρισμα δελφίνων όπως ο Κικίλιας, ενίσχυση Σαμαρικού μπλοκ που ξεκάθαρα αντιπολιτεύεται), όμως το “φιάσκο Αποστολάκη” αποτελεί το απόλυτο χάι-λάιτ και βυθίζει τη ΝΔ στην γκρίνια και την εσωστρέφεια.

Leave a Reply

%d bloggers like this: