November 28, 2022

Ο Μένιος αντεπιτίθεται: Μας ζητούσατε να μην προβάλλουμε σκηνές αστυνομικής βίας

Ισχυρές αναταράξεις σε όλα τα επίπεδα προκαλεί η υπόθεση Φουρθιώτη, καθώς όχι μόνο κυοφορείται σύγκρουση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο ίδιος ο Μένιος Φουρθιώτης ρίχνει λάδι στη φωτιά, στρεφόμενος κατά στελεχών του κόμματος, με τα οποία μέχρι πρότινος βρισκόταν σε «αγαστή συνεργασία».

Είναι χαρακτηριστικό, πως αμέσως μετά τις αποκαλύψεις Βρούτση στο Documento, ο Φουρθιώτης επιτέθηκε στον βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη, με την κατηγορία πως ο Καραγκούνης ζήτησε 3.000 ευρώ για να εκπροσωπήσει νομικά τον συνάδελφο του Φουρθιώτη, Γιώργο Σφακιανάκη, του οποίου το αυτοκίνητο κάηκε έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό που εργάζονται.

Μάλιστα, ο Γ. Σφακιανάκης βγήκε στον αέρα της εκπομπής, προκειμένου να επιβεβαιώσει την “καταγγελία”, λέγοντας πως, μέσα στο γραφείο του, ο Κώστας Καραγκούνης του ζήτησε 3.000 ευρώ για να αναλάβει την υπόθεση. «Τώρα παριστάνει πως δεν γνωρίζει», ήταν το σχόλιο του Μένιου Φουρθιώτη, παρόντος του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Αμανατίδη, ο οποίος δεν υπερασπίστηκε το συνάδελφό του.

Παράλληλα, είναι προφανές πως ο Φουρθιώτης ανοίγει μέτωπο και με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά τα όσα συνέβησαν με το ζήτημα της πολυπληθούς αστυνομικής φρουράς του, η οποία ωστόσο δεν ανακλήθηκε όπως έγινε αρχικά γνωστό μετά το σάλο που ξέσπασε στα σόσιαλ μίντια, απλώς μειώθηκε σε αριθμό.

Ο Φουρθιώτης, που (στις εκπομπές του) το προηγούμενο διάστημα κυριολεκτικά υμνούσε την αστυνομία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παρά τα συνεχόμενα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας (με αποκορύφωμα τη Νέα Σμύρνη), πλέον κάνει λόγο για «απροκάλυπτη αστυνομική βία από τις δυνάμεις καταστολής του Χρυσοχοΐδη» (!) και ζητά την παραίτηση του υπουργού και του στενού του συνεργάτη, Μιχάλη Καραμαλάκη.

Μάλιστα, η αντιπαράθεση δεν έμεινε εκεί, καθώς η συνεργάτιδα του Μ. Φουρθιώτη, Νανά Παλαιτσάκη, έστειλε επιστολή που καταφέρεται εναντίον του υπουργείου, ωστόσο στην πραγματικότητα “καίει” και τις δυο πλευρές, καθώς αποκαλύπτει το επίπεδο της “συνεργασίας” τους κατά το προηγούμενο διάστημα, πριν ξεσπάσει ο ντόρος.

Αφορμή για την επιστολή, στάθηκε το γεγονός πως ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας απάντησε αρνητικά σε πρόσκληση του σταθμού που εργάζονται οι δυο δημοσιογράφοι, επικαλούμενος «άνωθεν εντολές». Η άρνηση φαίνεται πως εξόργισε Φουρθιώτη και Παλαιτσάκη, με αποτέλεσμα η τελευταία να ξεσπαθώσει εναντίον της ηγεσίας του υπουργείου, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα “γαργαλιστικές” λεπτομέρειες.

«Μας υποδεικνύατε να παρουσιάζουμε όλα τα αυτά που μας ζητούσατε κατόπιν πολιτικής και φυσικής Ηγεσίας ΕΝΤΟΛΗΣ όπως δηλώνατε προκειμένου να παρουσιάζουμε αφιερώματα στην Ελλάς στους Υπουργούς στους ένστολους με διάρκεια βίντεο άνω των 10 λεπτών το κάθε ένα», αναφέρει η Παλαιτσάκη και συνεχίζει:

«Μάλιστα μας ζητούσατε να μην προβάλλουμε τις σκηνές και περιστατικά αστυνομικής βίας καθώς χαλούσαν την εικόνα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ του υπουργού και του υφυπουργού καθώς και της Γενικής Γραμματέας κ. Νικολάου και ΦΥΣΙΚΑ του Αρχηγού. Όλες τις ανωτέρω υποδείξεις μας τις έστελνε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου κ. Ρωτζιοκου».

Παράλληλα, η Παλαιτσάκη προειδοποιεί πως «όλες οι επικοινωνίες – αποδεικτικά στοιχεία (γραπτά μηνύματα, email κ.α) της εκπομπής με το Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ είναι σε πλήρη γνώση των νομικών συμβούλων του Ομίλου» και δηλώνει πως επιφυλάσσεται παντός νόμιμου δικαιώματος.

Σημειώνεται, ότι η επιστολή Παλαιτσάκη απευθύνεται μεταξύ άλλων στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου και τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, δίνοντας έτσι ποινική διάσταση στο ζήτημα. Εξάλλου, στο τέλος ορίζονται και νομικοί παραστάτες.

Φαίνεται πως η υπόθεση τώρα ξεκινά και η πλευρά Φουρθιώτη δείχνει τα δόντια της. Άλλωστε, η κυβέρνηση (παρόλο που -4 μέρες μετά- δεν έχει ακόμα σχολιάσει επίσημα το ζήτημα) διαρρέει πως θα στείλει τις καταγγελίες Βρούτση άμεσα στον εισαγγελέα, αν και ο όρος “άμεσα” είναι εξαιρετικά άστοχος, καθώς έχουν περάσει 4 και πλέον μήνες από την φερόμενη κομπίνα Φουρθιώτη στο πρόγραμμα «ΣυνΕργασία».

Ολόκληρη η επιστολή Παλαιτσάκη, όπως δημοσιεύθηκε στον Τύπο

Της Ιωάννας ( Νανάς) Παλαιτσάκη, Δημοσιογράφου, τακτικού μέλους της Ένωσης Συντακτών ΕΣΗΕΑ, παρουσιάστριας του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon και εκδότριας της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά».

Μαρούσι, Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Προς: Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας
Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη

Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Θεόδωρο Χρονόπουλο

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣ

Αξιότιμο κ. Θεόδωρο Χρονόπουλο, Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣ:

Αξιότιμη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Αξιότιμο Πρωθυπουργό

Αξιότιμο Πρόεδρο του Αρείου Πάγου

Αξιότιμο κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Αξιότιμο κ. Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών

Αξιότιμο Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη

Αξιότιμο Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Αξιότιμο Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριο Οικονόμου

Αξιότιμο Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη

Αξιότιμο Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Θεόδωρο Λιβάνιο

Αξιότιμο Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξιου Τσίπρα

Αξιότιμο Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη & Βουλευτή κ. Χρήστο Σπρίντζη

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών

Αξιότιμε κύριε Εκπρόσωπε,

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής μου ιδιότητας ως δημοσιογράφος και τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών επί 30 έτη είναι η πρώτη φορά, που Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας επικαλείται άνωθεν εντολές για να μην παρουσιαστεί σε κεντρικού δελτίο τηλεοπτικού σταθμού με σκοπό να ενημερώσει την κοινή γνώμη, ως οφείλει εκ της θέσεως του, για το μείζον ζήτημα της πανδημίας, που άπτεται της δημόσιας υγείας. Αυτό άλλωστε, ήταν και το περιεχόμενο της πρόσκλησης, που σας απηύθυνε το κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Epsilon, ώστε να σας φιλοξενήσει κατά την πρεμιέρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού το Σάββατο 3 Απριλίου 2021.

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης στην χώρας μας, με την άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων αλλά και την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, η συμβολή σας στην εκπλήρωση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ενημέρωσης των πολιτών θα ήταν καθοριστική. Αντ’αυτού, αρνηθήκατε να πληροφορήσετε το τηλεοπτικό κοινό και εν γένει το κοινωνικό σύνολο για αυτό το εξαιρετικής σημασίας θέμα επικαλούμενος «άνωθεν εντολές», όπως χαρακτηριστικά μας είπατε.

Αξιότιμε κύριε Εκπρόσωπε,
Από τα άρθρα 14 παρ. 1 του Συντάγματος (ελευθερία της έκφρασης, δικαίωμα του πληροφορείν) και 5Α (συνταγματικά πλέον κατοχυρωμένο δικαίωμα του πληροφορείσθαι, αναγκαίο για την ενεργοποίηση του δικαιώματος συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος) απορρέει το δικαίωμα του Τύπου να ενημερώνει το κοινό και η αντίστοιχη αξίωση των πολιτών στην πληροφόρηση, δικαιώματα που προστατεύονται εξίσου και από το Σύνταγμα (βλ. διατάξεις των άρθρων 2, 5, 5Α, 9, 9Α, 14, 15, 19).
Βάσει των ανωτέρω, από πότε το δικαίωμα της κοινωνίας, αλλά κυρίως η αγωνία της, να ενημερωθεί από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας για τα μέτρα, που λαμβάνονται από την ΕΛ.ΑΣ στο πλαίσιο της αποφυγής διασποράς του κορονοϊού, για τους ελέγχους, που διενεργούνται από το Σώμα καθώς και τι προβλέπεται να πράξει η ΕΛ.ΑΣ κατά την εφαρμογή του νέου πλέγματος μέτρων από την Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, εμπίπτει σε «άνωθεν εντολές», όπως μας είπατε; Και στην περίπτωση που εμπίπτει, σύμφωνα με ποια διάταξη εκδόθηκαν αυτές οι διαταγές; Και το πιο σημαντικό όλων, ποιος ανώτερος σας και με ποιο σκεπτικό σάς έδωσε εντολή να μην παρουσιαστείτε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon για να πληροφορήσετε τον ελληνικό λαό, που δοκιμάζεται, για τα μέτρα αποφυγής διάδοσης της πανδημίας, στο πλαίσιο πάντα των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας σας;
Μέσω της φιλόξενης εκπομπής, «Αποδείξεις Live», με παρουσιαστές τον Μένιο Φουρθιώτη και την Νανά Παλαιτσάκη δεν παρουσιάζατε εσείς προσωπικά, ως Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, σε σταθερή βάση όλο το προηγούμενο διάστημα το έργο της Υπηρεσίας σας; Από εσάς προσωπικά δεν ενημερώνονταν οι τηλεθεατές του Epsilon επί μήνες κάθε Σαββατοκύριακο για τις δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας; Εσείς δεν είστε αυτός που αποδεχόσαστε με χαρά την πρόσκλησή μας σε εβδομαδιαία βάση;

Αξιότιμε κύριε Εκπρόσωπε,
Για την περίπτωση, κατά την οποία δεν θυμάστε, στο φύλλο της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά» φιλοξενήσαμε ύστερα από παρότρυνση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ΕΝΘΕΤΟ τετρασέλιδο «Οδηγό του Πολίτη» με συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ για μια πιο ασφαλή καθημερινότητα με αποκλειστικά δικά μας έξοδα καθώς επιπλέον του ένθετου κάθε φύλλο είχε αφιερώματα στην ΕΛ.ΑΣ στον Αρχηγό και στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου (ενδεικτικά τον Αρχηγό , τον Υφυπουργό Οικονόμου και τον Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη Επιπλέον για την εκπομπή ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ LIVE μας υποδεικνύατε να παρουσιάζουμε όλα τα αυτά που μας ζητούσατε κατόπιν πολιτικής και φυσικής Ηγεσίας ΕΝΤΟΛΗΣ όπως δηλώνατε προκειμένου να παρουσιάζουμε αφιερώματα στην Ελλάς στους Υπουργούς στους ένστολους με διάρκεια βίντεο άνω των 10 λεπτών το κάθε ένα όλα αυτά αποδεικνύονται μέσω την εκπομπών που έχουν ήδη προβληθεί και δημοσιοποιηθεί μέσω της Εφημερίδας. Μάλιστα μας ζητούσατε να μην προβάλλουμε τις σκηνές και περιστατικά αστυνομικής βίας καθώς χαλούσαν την εικόνα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ του υπουργού και του υφυπουργού καθώς και της Γενικής Γραμματέας κ. Νικολάου και ΦΥΣΙΚΑ του Αρχηγού. Όλες τις ανωτέρω υποδείξεις μας τις έστελνε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου κ. Ρωτζιοκου.
Όλες οι επικοινωνίες – αποδεικτικά στοιχεία (γραπτά μηνύματα, email κ.α) της εκπομπής και της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά», στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και της δημοσιογραφικής έρευνας, με το Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ είναι σε πλήρη γνώση των νομικών συμβούλων του Ομίλου κ. κ Πάνο Λαζαράτου, Καθηγητή διοικητικού δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών και Νικολάου Αγαπηνού.
Με την Ρητή επιφύλαξη
Παντός Νόμιμου δικαιώματος μου σύμφωνα με τα ως άνω άρθρα
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΑΙΤΟΥΜΑΙ
Παρά τα ανωτέρω, με αφετηρία το δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, και επειδή θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για τις δράσεις της ΕΛ.ΑΣ στο πλαίσιο της αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού, σας απευθύνουμε εκ νέου πρόσκληση για την παρουσία σας στο αποψινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon προκειμένου να πληροφορήσετε το κοινωνικό σύνολο για το μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας.
Εάν παρ΄ ελπίδα διαπιστωθούν αποκλίσεις στην ορθή διαδικασία, θα πρέπει να είστε έτοιμοι για τις νομικές και αστικές και ποινικές συνέπειες των σφαλμάτων που αναπόδραστα θα πιστωθούν προσωπικά σε όλους που ασχολείται εκ του νόμου με τόσα σοβαρά ζητήματα!
Παρακαλώ θερμά σε όλους τις φορείς που απευθύνεται και κοινοποιείται να αρχειοθετηθεί και να λάβει αριθμό πρωτοκόλλου για κάθε νόμιμη ενέργεια.
Τέλος καλούμε σύμφωνα με τους κανονισμούς της αστυνομίας το Σύνταγμα την λευκή βιβλίο και για λόγους δημοσίου συμφέροντος να διερευνήσουν τα ως άνω ερωτήματα καταγγελίες οι αρμόδιες αρχές , ο αξιότιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου , ο Αρχηγός της Ελληνικής αστυνομίας , η αρχή διαφάνειας , καθώς και η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων και να απαντήσουν εγγράφως και εκείνοι για τα ως άνω ερωτήματα.
Ορίζω ως Νομικούς παραστάτες:
Την δικηγορική εταιρία με την επωνυμία ΝΙΚΟΛΑΟΣ Τ. ΑΓΑΠΗΝΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ,
Τον δικηγόρο Αθηνών Νικόλαο Αγαπηνό του Τέλλου
Τον δικηγόρο Αθηνών Τέλλο Αγαπηνό του Νικολάου
Τον κ. Πάνο Λαζαράτο, Καθηγητή διοικητικού Δικαιού του Πανεπιστημίου Αθηνών

Με εκτίμηση ,
Νανά Ιωάννα Παλαιτσάκη Δημοσιογράφος – Τακτικό Μέλος της ΕΣΗΕΑ
Παρουσιάστρια Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων
Εκδότρια εφημερίδας ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ
Δ/νση Ειδήσεων & Ενημέρωσης

Leave a Reply

%d bloggers like this: