December 7, 2022

Ο Κουφοντίνας, ο σεβασμός στους νόμους και οι δύσκολες μέρες που έρχονται

«Υπάρχουνε νόμοι. Και όλοι νομίζω πρέπει να τηρούμε αυτούς τους νόμους. Αυτή τη στιγμή εσείς λέτε ότι πρέπει να παραβλέψουμε τους νόμους; Κανείς δε λέει να πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας, αλλά από κει και πέρα, υπάρχουν νόμοι. Δεν πρέπει και ο Δημήτρης Κουφοντίνας να υπακούσει στους νόμους και να ζητήσει το δίκιο του έτσι όπως ορίζει ο νόμος

Αυτή ήταν η ερώτηση (ή μάλλον τοποθέτηση) της παρουσιάστριας του Mega, Ανθής Βούλγαρη, που από την ψυχαγωγία και την εφημερίδα «Espresso» πέρασε στην ενημέρωση και την πολιτική, προς τον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο.

Δεν θα ασχοληθώ με τον Ηλιόπουλο που απάντησε πως «έχει ήδη απαντηθεί νομικά αυτό το επιχείρημα», χωρίς να εξηγήσει πώς και γιατί στον κόσμο που τον παρακολουθούσε, εξάλλου είναι γνωστό πως στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέμα με την επικοινωνία, απευθύνονται μόνο σε κόσμο που τα ξέρει όλα. Κάτι γραφικοί που τα κάνουν λιανά, καταντούν δακτυλοδεικτούμενοι σαν τον Πολάκη.

Μπαίνω στον πειρασμό όμως να ασχοληθώ με την κα Βούλγαρη, η οποία υποθέτω πληρώνεται αρκετά καλά, ώστε να είναι ενημερωμένη πάνω στα θέματα που χειρίζεται. Δέχομαι ότι μπορεί να παραπλανήθηκε, διαβάζοντας μόνο τις κυβερνητικές θέσεις πάνω στο ζήτημα, αν και όφειλε -δημοσιογραφικά- να σχηματίζει άποψη, έχοντας προηγουμένως διαβάσει κι άλλες “πηγές”.

Υπάρχει κι ένα εξώδικο όμως, της δικηγόρου του Κουφοντίνα, Ιωάννας Κούρτοβικ, προς τα κανάλια ΣΚΑΪ, Mega, Open, Alpha και Ant1, με το οποίο κατηγορεί τους εν λόγω σταθμούς πως «επί 50 συνεχόμενες μέρες διαστρέφουν την αλήθεια», «συκοφαντούν, λοιδορούν και συσκοτίζουν με τρόπο χολερικό», χωρίς να φείδονται «ποταμού λόγου, επιθέτων και ρητορικής» και χωρίς «να έχει δοθεί λόγος σε καμία αντίθετη φωνή, πολύ περισσότερο σε αυτούς που υπερασπίζονται το Κράτος Δίκαιου, οι οποίοι αντίθετα γίνονται και αυτοί στόχος επίθεσης κατά περίπτωση από τις εκπομπές σας, ενώ αποκρύπτεται ότι, την ίδια στιγμή που τα ελληνικά ενημερωτικά τηλεοπτικά μέσα δεν γνωρίζουν τίποτε για τις παραβιάσεις που οδήγησαν σ’ αυτήν την απεργία πείνας, η υπόθεση έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στην Ευρώπη (και όχι μόνο) και σωρεία εκκλήσεων έχουν φτάσει σε θεσμικά όργανα της ΕΕ, ενώ καταγγέλλεται πολλαπλά η χώρα μας για απάνθρωπη αντιμετώπιση ενός κρατουμένου κατά παράβαση κάθε αρχής του Κράτους Δίκαιου».

Σας θυμίζει κάτι, αυτή η δημοσιογραφική τακτική;

Αλήθεια, αυτό το εξώδικο δεν υπέπεσε στην αντίληψη της κας Βούλγαρη; Προφανώς και ναι, αλλά από το ένα αυτί μπήκε, από το άλλο βγήκε.

Και για να σταματήσω να το προσωποποιώ, δεν φταίει η κα Βούλγαρη ή τέλος πάντων δεν φταίει μόνο αυτή. Όλοι πάνω κάτω την ίδια στάση κρατάνε, όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και σε άλλα ζητήματα, όταν το διακύβευμα δεν ήταν η ζωή ενός φυλακισμένου για τρομοκρατία, αλλά τα μνημόνια, οι απολύσεις, οι τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι, οι “ζωές” οι δικές μας τέλος πάντων.

Ο Κουφοντίνας είναι εύκολος στόχος, ειδικά για ανθρώπους που στο παρελθόν έχουν στραφεί με κάποια επιτυχία εναντίον ολόκληρης (σχεδόν) της κοινωνίας. Ποιος θα υπερασπιστεί έναν «κατά συρροή δολοφόνο» που «έχει το θράσος να απαιτεί» (και μάλιστα κάτι “παράνομο”); Ειδικά στις μέρες μας, που όπως λένε πολίτες που προτιμούν να πεθάνει, «έχουμε τόσα προβλήματα να ασχοληθούμε».

Μάλλον θεωρούν πως η υπόθεση Κουφοντίνα εμποδίζει την επίλυση των προβλημάτων μας και ειλικρινά πιστεύω πως έχουν δίκιο. Όχι με τον τρόπο που το εννοούν, αλλά έστω και κατά λάθος, έχουν απόλυτο δίκιο.

Ο χειρισμός της υπόθεσης Κουφοντίνα είναι κακό σημάδι. Όχι για τη δημοκρατία μας, αυτά είναι για τους κουτούς. Η δημοκρατία μας άλλωστε μια χαρά ξεπέρασε αλώβητη το γεγονός πως άφησε ελεύθερο για λόγους υγείας τον πολιτικά υπεύθυνο για δεκάδες δολοφονίες και χιλιάδες βασανισμούς Παττάκο (ο οποίος πέθανε στα 103, ζώντας 26 χρόνια ακόμα κι έχοντας εκτίσει ποινή 16 χρόνων, μικρότερη του Κουφοντίνα) που αμετανόητος κι αυτός έλεγε σε συνεντεύξεις πως «καλά του κάναμε», αναφερόμενος στον ηρωικό ταγματάρχη Σπύρο Μουστακλή, που έμεινε παράλυτος και με μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες από τα βασανιστήρια της ΕΑΤ -ΕΣΑ.

Είναι κακό σημάδι για τα «τόσα προβλήματα» που έχουμε.

Όταν ένα φιλελεύθερο κόμμα σαν τη ΝΔ εγκαταλείπει τη λογική των ατομικών δικαιωμάτων και αγνοεί θεσμούς όπως η Διεθνής Αμνηστία ή ο Συνήγορος του Πολίτη, διοχετεύοντας στο δημόσιο λόγο επιχειρήματα που είναι νομικά αβάσιμα, αλλά μιλούν απευθείας στο θυμικό μερίδας συνανθρώπων μας που -ας μη γελιόμαστε- δε βάζουν και πολύ ψηλά την ανάγκη για ύπαρξη κράτους – Δικαίου, τότε ποιος στ’ αλήθεια περιμένει πως θα δώσει δίκαιες λύσεις στα προβλήματά μας;

Η κυβέρνηση -σε πολιτικό επίπεδο- είναι προφανές πως διαλέγει να ταμπουρωθεί πίσω από την ακροδεξιά, τακτική που ενδείκνυται σε περιόδους κρίσης. Αριστεροί, κεντρώοι και κάποιοι κεντροδεξιοί θέλουν ν’ ακούν για την “ταμπακιέρα”. Οι ακροδεξιοί, αντίθετα, ως οι πιο εύπιστοι και αφελείς σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα αρκούνται με τα λίγα: μεγάλους σταυρούς, ωραίες γραβάτες, ξύλο στους φοιτητές κλπ.

Αν τους πετάξεις και το χαρτί “Κουφοντίνας” στο τραπέζι, θα εκστασιαστούν. Αύριο – μεθαύριο τους πετάς το χαρτί «αριστεροί δάσκαλοι», «τεμπέληδες γιατροί», «γκρινιάρηδες ελεύθεροι επαγγελματίες» που αν θέλουν να κλείσουν το μαγαζάκι τους, ας μας παραδώσουν τα κλειδιά και ξεμπέρδεψες με όλα τα μεγάλα προβλήματα.

Ο Κουφοντίνας διχάζει και φέρνει πόλωση, όμως την πόλωση την επιδιώκεις όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, γιατί άμα πήγαιναν, ο Μητσοτάκης θα παρουσιαζόταν ενωτικός, ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, όπως ο ίδιος έλεγε, διεμβολίζοντας τους πάντες. Αντ’ αυτού, έχασε ακόμη και το πιστό του ΚΙΝΑΛ στην υπόθεση Κουφοντίνα και έμεινε με την Ελληνική Λύση, που μέχρι πρότινος του ασκούσε σφοδρή αντιπολίτευση.

Όμως, την ακροδεξιά ατζέντα η ΝΔ δεν μπορεί να την τρέξει μέχρι τέλους (για ευνόητους λόγους) και θα την βρει μπροστά της. Όπως δεν μπόρεσε να την τρέξει σε μια σειρά από ζητήματα (μεταναστευτικό, Πρέσπες, ελληνοτουρκικά, διαχείριση πανδημίας, ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, σχέσεις με την Εκκλησία) και το βρήκε μπροστά της. Θρέφει (ξανά) τον πολιτικό χώρο που τελικά θα τη δαγκώσει, όταν η “καταιγίδα Κουφοντίνας” περάσει.

Η ρετσινιά πάντως θα μείνει και ο Μητσοτάκης που τώρα μοιάζει κυρίαρχος, θα καταστεί απαξιωμένος από όλους τους πολιτικούς χώρους. Οι μόνοι στους οποίους δεν κολλάει ρετσινιά, είναι οι δημοσιογράφοι σαν τη Βούλγαρη, που σήμερα λένε αυτά και αύριο θα λένε άλλα (δημοκρατία και απόψεις αλα καρτ) και ίσως να στραφούν κι εναντίον του, όταν ο κατήφορος αρχίσει.

Οι συνέπειες που προκύπτουν από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, θα γίνουν ορατές σε όλο τους το εύρος, όταν η οικονομία ανοίξει και πάλι, καθώς για την ώρα σημαντικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας έχει παγώσει. Η νέα κρίση που έρχεται, θεωρείται δεδομένη. Τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης την προεξοφλούν και κάνουν λόγο για μια Ελλάδα που επιστρέφει στις μέρες του 2010-15.

Μια κυβέρνηση που απάντησε σε όλα τα μεγάλα προβλήματα με περισσότερη αστυνομία, πώς νομίζετε πως θα απαντήσει σε μια ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση; Ο Κουφοντίνας είναι το δηλητήριο στα βέλη της. Αν πεθάνει, θα υπάρξουν διαδηλώσεις, πιθανόν και επεισόδια, άλλωστε ήδη υπάρχουν. Τα επεισόδια θα φταίνε για τον εκτροχιασμό και όχι οι πολιτικές, θα μας διαβεβαιώνουν κυβέρνηση και ΜΜΕ, όπως μας διαβεβαίωναν πως στις πλατείες «κολλάει», όχι όμως και στα μέσα μεταφοράς, τα οποία κοστίζουν, αντίθετα με τις πλατείες που είναι δωρεάν.

Μιλάμε, εξάλλου, για την κυβέρνηση που έβαλε αστυνομία σε κλειστά πανεπιστήμια, το έχει αποδείξει πως χαίρεται στην αναμπουμπούλα, την επιδιώκει. Μιλάμε για την κυβέρνηση που θα καθάριζε τα Εξάρχεια και τις τελευταίες μέρες παίζει κλεφτοκυνηγητό με τα Εξάρχεια σε ολόκληρη την Αθήνα.

Τσακωθείτε ελεύθερα λοιπόν για την εφαρμογή του νόμου. Βρίστε και καταραστείτε το φονιά, λες και συνελήφθη τώρα ή λες και παραμένει ασύλληπτος. Χαρακτηρίστε “φίλους της τρομοκρατίας”, όσους «τον υπερασπίζονται». Ειρωνευτείτε τους ανεξάρτητους θεσμούς πως κατάντησαν «λέσχη ποιητών». Μην απορείτε όμως, όταν ολόκληρη η κοινωνία έχει γεμίσει φαρμάκι, γιατί δεν βρίσκεται κανένας να υπερασπιστεί εσάς, τώρα που ήρθανε τα δύσκολα.

Καθένας μονάχος πορεύεται στη ζωή και το θάνατο, που λέει κι ο ποιητής κι όταν αρχίσετε πάλι να φωνάζετε «μα καλά, δεν υπάρχει κράτος;», να θυμάστε πως όταν κάποιοι ξεχείλωναν τους θεσμούς του, εσείς βαρούσατε παλαμάκια. Θρέφατε κι εσείς αυτόν που θα σας δαγκώσει.

Ακόμα κι αν είχε άδικο ο Κουφοντίνας (φαντάζομαι μπορεί να το αποδείξει η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, δίνοντας στον Συνήγορο του Πολίτη τα χαρτιά που της ζητάει, αλλά δεν το κάνει, τόσο πολύ πιστεύει στο νόμο), η κοινωνία δεν θα έπρεπε να πέφτει στην παγίδα, καθώς είναι προφανές πως το ζήτημα εργαλειοποιείται κι ακόμα χειρότερα: αχνοφαίνεται πως θα χρησιμοποιηθεί σε βάρος της, όχι σε βάρος του Κουφοντίνα.

Ο Κουφοντίνας, άλλωστε, έζησε 19 χρόνια στη φυλακή, σε ένα χρόνο θα αποφυλακιζόταν, με την αλλαγή του νόμου από τη ΝΔ σε τέσσερα χρόνια, δηλαδή στα 67 του. Κι αντί να το πιει με το ζουμί του, ξεκινάει πορεία προς τον θάνατο. Πόσο άδικο μπορεί να είναι ένα αίτημα, όταν πεθαίνεις γι’ αυτό και το κυριότερο πώς μπορεί να βγει «χαμένος» κάποιος που συνειδητά φλερτάρει με τον θάνατο;

Η προβοκατόρικη ατάκα ενός άνδρα των ΜΑΤ, όπως την κατήγγειλαν συλληφθέντες για διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της ΝΔ, είναι εν τέλει απολύτως ειλικρινής και δείχνει το μέλλον: «Πεινάτε ρε;! Θα σας φέρουμε να φάτε το πτώμα του Κουφοντίνα!».

Καλή όρεξη λοιπόν κι ενός λεπτού σιγή, όχι για τον απεργό πείνας, αλλά για τους “μεσαία τάξη” που προσδοκούσαν “εκτόξευση”, αλλά θα αρκεστούν στην πτωματοφαγία μέσα σε ένα περιβάλλον τοξικό και διχαστικό που σύντομα θα αναδείξει τον επόμενο διαχειριστή της μιζέριας μας, στο πρόσωπο ενός πολιτικού που θα πάει ένα βήμα παραπέρα και θα πει αυτά που ούτε η σημερινή ΝΔ δε μπορεί να πει, τα έχει όμως νομιμοποιήσει ως νοοτροπία στα μυαλά όσων νομίζουν πως το “κράτος – χωροφύλακας” και το δόγμα Νόμος και Τάξη εφευρέθηκαν για να βελτιώσουν δήθεν τις ζωές τους.

Leave a Reply

%d bloggers like this: