January 25, 2022

Ν. Σμύρνη | Δευτερολογία Τσίπρα: Τα αυταρχικά καθεστώτα πέφτουν με πάταγο

Ανέβασε τους τόνους, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του σχετικά με την αστυνομική βία και τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για την «πιο αμήχανη και ασυνάρτητη ομιλία που έχει κάνει ο πρωθυπουργός».

«Ζητήσατε μισή συγγνώμη για τη Νέα Σμύρνη και την ευτελίσατε με ειρωνείες. Αν την είχατε ζητήσει ολόκληρη την Κυριακή, ή έστω ο κ. Χρυσοχοΐδης, θα είχαμε αποφύγει τα γεγονότα που ακολούθησαν» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Μας είπατε, η βία δεν γεννά βία, αλλά ο διάλογος γεννά διάλογο. Διάλογο θα κάνουν από αύριο τα ΜΑΤ;», τονίζοντας παράλληλα πως «οι πολίτες σε μια δημοκρατία δεν ψηφίζουν μόνο κάθε 4 χρόνια. Έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να εκδηλώνουν την δυσαρέσκειά τους με ειρηνικό τρόπο».

Επιπλέον, στάθηκε στο αφήγημα της κυβέρνησης πως για την διασπορά του ιού ευθύνονται οι διαδηλώσεις, επικαλούμενος τη διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του “Σωτηρία” και υποψήφια βουλευτή της ΝΔ, Μίνα Γκάγκα, η οποία είχε παραδεχτεί πως δεν υπήρξε αύξηση κρουσμάτων στην Αττική μετά τη μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Για το ίδιο θέμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για λαθροχειρία, καθώς χρησιμοποίει μια φράση του ιδίου («δέχομαι πως υπάρχει ρίσκο») για να πείσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει το ρίσκο των διαδηλώσεων. «Δεν είπαμε ποτέ ότι αναλαμβάνουμε το ρίσκο. Εσείς όμως, τόσο καιρό αναλαμβάνατε το ρίσκο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου λέγατε ότι δεν υπάρχει ρίσκο, αλλά τώρα το παραδέχεστε για να βάλετε με διαγωνισμό, τι διαγωνισμό, αναθέσεις κάνετε παντού, μηχανήματα που καθαρίζουν τον αέρα. Αναλαμβάνετε το ρίσκο ένα χρόνο τώρα στους εργασιακούς χώρους να μην υπάρχει κανένας έλεγχος. Να μην υπάρχει συνταγογράφηση των τεστ. Τόσους μήνες να μην επιτάσσετε τα ιδιωτικά νοσοκομεία για να τα κρατάτε Covid free, μη τυχόν και χαλάσει η πελατεία τους», σχολίασε.

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε για τη νέα “λίστα Πέτσα”: «Δώσατε στα ΜΜΕ 20 εκατομμύρια κρατικό χρήμα, χωρίς αξιολογικά κριτήρια, στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού. 18 εκατομμύρια, χωρίς κριτήρια, στο δεύτερο κύμα. Χαρίσατε άλλα 18 εκατομμύρια στα κανάλια για τη δόση που πρέπει να πληρώνουν, όπως προέβλεπε ο διαγωνισμός και τώρα δίνετε άλλα 3 εκατομμύρια, πάλι με ανάθεση, σε μια εταιρεία που είχε μέρος της προεκλογικής σας καμπάνιας, για να διαφημίσει την ψήφο των ομογενών. Ήταν δέσμευση του προηγούμενου υπουργού, του κ. Θεοδωρικάκου, σε μένα προσωπικά, ότι δε θα στήσει “λίστα Πέτσα” για το ευαίσθητο θέμα της ομογένειας. Τον ξηλώσατε τον Θεοδωρικάκο, βάλατε τον Πέτσα».

Επιπλέον, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε πως «Ανεβήκατε για άλλη μια φορά σε αυτό το βήμα με στόχο να διχάσετε, απέναντι σε μια δημοκρατική παράταξη που έχει βαθιές ρίζες και ιστορία. Πρέπει να σταματήσετε να συκοφαντείτε όλους όσοι έχουν αγωνία για το κράτος δικαίου» και στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχισμό:

«Είναι δημοκρατική αντίληψη αυτή; Είναι καθεστωτική αντίληψη. Θέλετε να ελέγχετε την ενημέρωση και να συκοφαντείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Θέλετε ένα κλίμα και κράτος φόβου. Τα αυταρχικά καθεστώτα πέφτουν με πάταγο κύριε Μητσοτάκη και μη φοβάστε, δεν θα σας ρίξουμε εμείς, όσο κι αν μας υπερτιμάτε, η δημοκρατία θα σας ρίξει, οι δημοκρατικοί αγώνες του λαού μας. Έχει βαθιές ρίζες η δημοκρατία στον τόπο. Και ναι, τα όνειρα της νέας γενιάς. Όσο κι αν προσπαθείτε να τους νουθετήσετε, έχετε χάσει αυτό το τρένο. Τα όνειρα της νέας γενιάς είναι εδώ και πολύ καιρό και θα γίνουν ακόμα περισσότερο εφιάλτης σας, κ. Μητσοτάκη, αν συνεχίσετε να κυβερνάτε με αυταρχισμό και καταστολή».

Σημειώνεται, πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάβασε στη Βουλή και την επιστολή που δέχθηκε από τον πατέρα του αδικοχαμένου Βασίλη Μάγγου, ζητώντας από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να απαντήσει σχετικά με τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που αφορούν στη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό του άτυχου νέου από την αστυνομία, χωρίς να έχει διαπιστωθεί κάτι σε βάρος του ή να του έχει απαγγελθεί οποιαδήποτε κατηγορία.

Ολόκληρη η δευτερολογία Τσίπρα

Leave a Reply

%d bloggers like this: