November 28, 2022

Ντρίμπλα Βορίδη: Καταργεί όλους τους περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων

Ιδιαίτερα ενεργός αποδεικνύεται ο νέος υπουργός Εσωτερικών (μετά τον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου), Μάκης Βορίδης, ο οποίος φαίνεται πως αντικαθιστά επάξια τον μάλλον βραδύπορο Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο Βορίδης, που πριν από λίγες μέρες έφερε στη Βουλή μια ριζική αλλαγή (σχετικά με τους προέδρους των Ανεξάρτητων Αρχών όπως ο ΑΣΕΠ, τροποποιώντας μάλιστα νόμο που η ίδια η Νέα Δημοκρατία ψήφισε μόλις πριν από 2 μήνες), υπόσχεται να φέρει ακόμη μία -ριζικότερη ίσως- αλλαγή, τροποποιώντας και πάλι νόμο που η ίδια η ΝΔ ψήφισε πριν από κάποιους μήνες.

Αν κρίνουμε μάλιστα από τα “συμφραζόμενα”, ο υπουργός Εσωτερικών δε σκόπευε να προχωρήσει σε μια τόσο τολμηρή αλλαγή, αλλά τον αναγκάζει η Θεοδώρα Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ, με τις ομολογουμένως άστοχες δηλώσεις της σε εφημερίδα της ομογένειας.

Η Τζάκρη, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», υποστήριξε πως οι περιορισμοί στην ψήφο των απόδημων είναι «άδικοι» και υποσχέθηκε πως θα καταργηθούν, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί ξανά στη διακυβέρνηση. Ο Βορίδης λοιπόν είπε να αξιοποιήσει άμεσα τη σπουδαία αυτή πάσα, ανακοινώνοντας πως μέσα στη μέρα θα καταργήσει «με ένα άρθρο» όλους τους περιορισμούς.

Ας δούμε όμως, ποιοι ήταν αυτοί οι άδικοι περιορισμοί που -μετά από διαβουλεύσεις πολλών εβδομάδων μεταξύ των κομμάτων- εμπόδιζαν τους απόδημους να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα σε μια χώρα, στην οποία δε ζουν και πιθανότατα δεν φορολογούνται.

  • Για να ψηφίσει κανείς, θα έπρεπε τα τελευταία 35 χρόνια να έχει ζήσει 2 (!) τουλάχιστον χρόνια στην Ελλάδα και να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 για το τρέχον ή για το προηγούμενο φορολογικό έτος.
  • Αν ο υποψήφιος εκλογέας ήταν μικρότερος των 30 ετών, δεν ήταν υποχρεωτικό να υποβάλλει φορολογική δήλωση, αρκεί να είχε συγγενή α’ βαθμού που φορολογήθηκε εδώ κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος..!

Και τέλος, αυτό ήταν όλο. Αυτοί οι 2 πολύ απλοί και όχι ιδιαίτερα άδικοι περιορισμοί ήταν που καθόριζαν το δικαίωμα ψήφου των απόδημων. Πρόσω ολοταχώς λοιπόν, να ψηφίζουν στην Ελλάδα άνθρωποι που έχουν πάνω από 35 χρόνια που δε ζουν εδώ..! Και που -προφανώς- φορολογούνται στο εξωτερικό.

Σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ο Κώστας Ζαχαριάδης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «όπου χρειάζονται βελτιώσεις, βεβαίως και θα γίνουν», ωστόσο κατηγόρησε τον Μάκη Βορίδη για «εργαλειοποίηση» του ζητήματος και «μικροκομματικό παιχνίδι».

Φαίνεται ωστόσο πως όχι μόνο “μικρό” δεν είναι το κομματικό παιχνίδι του Μάκη Βορίδη, αλλά αντίθετα πρόκειται για μεγάλη μπάλα, που δικαιώνει όσους υποστήριζαν πως τοποθετήθηκε στο Εσωτερικών, προκειμένου να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία με ασφάλεια στις επόμενες εκλογές και να εκπληρώσει το προσωπικό του όραμα για «στρατηγική ήττα» των αντιπάλων της και των «ελλαττωματικών» τους ιδεών.

Εκτός κι αν παίζει μπάλα σε “άδειο γήπεδο”, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αρνείται ακόμα να βγει στο “χορτάρι” μετά το κάζο των τριπλών εκλογών του 2019, νιώθοντας ηττημένος “από τα αποδυτήρια” κάθε φορά που πρέπει να αναμετρηθεί με το γιγαντωμένο από τότε αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Πάντως, ο Βορίδης τους κάνει και καζούρα, καθώς από τη μια αξιοποιεί στο έπακρο την πάσα της Τζάκρη, από την άλλη -με νεότερη δήλωση για το θέμα- τους κατηγορεί πως φοβούνται την ψήφο των απόδημων. Υπουργέ, εμείς τη φοβόμαστε που ζούμε με μισθούς Ελλάδας κι όχι Ηνωμένων Πολιτειών, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κανένα πρόβλημα, το… είπε και η Τζάκρη.

Leave a Reply

%d bloggers like this: