April 28, 2021

Μια ζωή Λαγός

Εφτά μήνες πέρασαν από την δικαστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής κι όμως ένα από τα επιφανέστερα στελέχη της οργάνωσης παρέμενε μέχρι σήμερα ασύλληπτο, διάγοντας «ζωή και κότα» στις κοσμοπολίτικες Βρυξέλλες, όπου απολάμβανε τον παχυλό του μισθό.

Αιτία της καθυστέρησης ήταν η ελληνική γραφειοκρατία που αποφάσισε να στείλει στα ελληνικά τις περισσότερες από 2.000 σελίδες της δικογραφίας, οι οποίες όπως είναι φυσικό έπρεπε πρώτα να μεταφραστούν. Η μετάφραση έγινε, το Ευρωκοινοβούλιο συνεδρίασε και με 658 ψήφους υπέρ – 25 ψήφους κατά (και 10 αποχές) προχώρησε στην άρση ασυλίας του (πρώην) Χρυσαυγίτη βουλευτή.

Να σημειωθεί πως η ευρωπαϊκή ακροδεξιά, στην οποία μετέχουν αρκετοί σχηματισμοί που αυτοπροσδιορίζονται ως εθνικιστικοί, φαίνεται πως δεν στήριξε τον Γιάννη Λαγό, καθώς η συγκεκριμένη ευρω-ομάδα αριθμεί περισσότερες από 70 ψήφους.

Επειδή όμως τον στηρίζουν ακόμα κάποιοι εν Ελλάδι ακροδεξιοί, που πείθονται από τις αιτιάσεις Λαγού πως τον πάνε φυλακή οι «κλέφτες, άθεοι και ανθέλληνες» και πως ο ίδιος δεν προσκύνησε ποτέ, μένοντας «πιστός σε Χριστό και Ελλάδα», πάμε να δούμε τη στάση του στα “δύσκολα”, που αποδεικνύει το κατά πόσο έμεινε “πιστός” και δικαιολογεί το προσωνύμιο “λαγός”.

Κρύφτηκε στο δικαστήριο

Στη δίκη απαρνήθηκε τα πάντα. Όχι μόνο προσπάθησε να στρογγυλέψει την ιδεολογία του (κόντρα στο πλούσιο υλικό που βρέθηκε και αποδείκνυε τη ροπή της οργάνωσης προς το ναζισμό), αλλά υποβάθμισε και τη δική του συμμετοχή στα γεγονότα, παρά το γεγονός πως το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα ήταν το δικό του τηλέφωνο που πήρε φωτιά, κάτι που μοιραία συνέδεσε τα ανώτερα κλιμάκια της Χρυσής Αυγής με την ομάδα των υποστηρικτών της που έδρασε εκείνο το βράδυ στο Κερατσίνι.

Παράλληλα, άνοιξε μέτωπα με άλλα επιφανή στελέχη της οργάνωσης, διαψεύδοντας τον Κασιδιάρη σχετικά με το λόγο που έκλεισαν τα γραφεία της Νίκαιας μετά τη δολοφονία, υποστηρίζοντας πως διαφωνούσε με τον Μιχαλολιάκο και χαρακτηρίζοντας «περαστικό» τον δολοφόνο Ρουπακιά (από μια ΧΑ που «ήταν μόδα», όπως είπε), παρά το υλικό που αποδείκνυε τη συμμετοχή του Ρουπακιά σε πλήθος δράσεων της οργάνωσης.

«Ο Νίκος Μιχαλολιάκος επέλεξε μία άλλη ομάδα ανθρώπων. Εγώ πίστευα σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα, σε ανθρώπους που μπορεί να μην ήταν τόσο πατριώτες όσο θα θέλαμε αλλά και εκείνοι ήθελαν να αντισταθούν σε αυτά που μας συνέβαιναν», είχε πει.

Έκανε “αντάρα” τη Χρυσή Αυγή

Ενδεικτικό του αγωνιστικού του φρονήματος είναι το πώς συμπεριφέρθηκε στους συντρόφους του και στο κόμμα του, όταν συνειδητοποίησε πως η καταδίκη είναι κοντά. Στις Ευρωεκλογές του 2014, η Χρυσή Αυγή εξέλεξε τρεις αντιπροσώπους. Επρόκειτο για 2 αντιστράτηγους εν αποστρατεία (Συναδινός και Επιτήδειος) και τον Λάμπρο Φουντούλη, πατέρα του δολοφονηθέντος έξω από τα γραφεία της οργάνωσης, Γιώργου Φουντούλη. Έλαβαν 98, 85 και 90 χιλιάδες ψήφους αντίστοιχα.

Στις επόμενες ευρωεκλογές (2019) και εν όψει της δικαστικής απόφασης, κανείς από τους παραπάνω δεν ήταν υποψήφιος, με τον Γιάννη Λαγό να τίθεται επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Μάλιστα, οι 6 από τους 7 πρώτους του 2014 αποχώρησαν, αφήνοντας αιχμές για την ηγεσία. Συγκεκριμένα, ο Επιτήδειος είχε αναφέρει σε επιστολή του:

«Το όνομά μου δεν περιλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές διότι, όπως ενημερώθηκα τηλεφωνικά από τον Αρχηγό, μετά από δική μου πρωτοβουλία, λίγες ημέρες πριν ανακοινωθούν τα ονόματα των πρώτων υποψηφίων, η κάθοδός μου δημιουργεί πρόβλημα στην εκλογή παλαιών κομματικών στελεχών, διότι έχω πλεονέκτημα απέναντί τους, λόγω της θέσεώς μου. Όσον αφορά την μία και μόνο θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία. Εάν υπήρχε, θα την σεβόμουν».

Είναι σχεδόν βέβαιο, πως το ευρωψηφοδέλτιο της ΧΑ εκκαθαρίστηκε προκειμένου να εξασφαλιστεί πως θα εκλεγεί ο Λαγός, προφανώς κατόπιν πιέσεων του ίδιου, ώστε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες όταν εκδοθεί η δικαστική απόφαση και ει δυνατόν να αποφύγει τη σύλληψη ή την έκδοση στην Ελλάδα. Μόνο που όταν τελικά ο Λαγός εξελέγη, εγκατέλειψε τη Χρυσή Αυγή και ίδρυσε δικό του κόμμα, την Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (ΕΛΑΣΥΝ). Αφού δηλαδή προκάλεσε αναταραχή στο εσωτερικό της οργάνωσης, πήδηξε από το καράβι, θεωρώντας πως αυτό βουλιάζει…

Παρακάλαγε να του τη χαρίσουν

Φανατικός αντι-ευρωπαϊστής και λάβρος κατά των πολιτικών, τους οποίους αποκαλούσε λαμόγια και προδότες. Εν όψει της ψηφοφορίας για την άρση της ασυλίας του όμως, έστειλε “γράμμα” σε όλους τους ευρωβουλευτές, ζητώντας τους να μην ψηφίσουν υπέρ. Για να τους πείσει μάλιστα, επικαλέστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρά το γεγονός πως έχει καταδικαστεί για την επίθεση ενάντια στους Αιγύπτιους αλιεργάτες (επειδή ήταν Αιγύπτιοι), σε μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη (επειδή είχαν διαφορετικά πολιτικά πιστεύω).

«Αγαπητέ συνάδελφε, σε παρακαλώ λάβε υπόψιν σου, ότι ψηφίζοντας υπέρ της άρσης ασυλίας μου, συμβάλλεις σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική δίωξη. Είναι πολύ ωραίο που υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν αυτό συμβαίνει στη Μιανμάρ ή στο Καζακστάν, όμως τι γίνεται όταν αυτό συμβαίνει εντός των ευρωπαϊκών συνόρων;», ανέφερε ο Λαγός, που σιγά μη δίνει δεκάρα για το τι συμβαίνει στη Μιανμάρ…


Leave a Reply

%d bloggers like this: