December 7, 2020

Μείωση μισθών και συντάξεων, φοιτητικά δάνεια και ιδιωτική περίθαλψη ηλικιωμένων προτείνει η έκθεση Πισσαρίδη

Δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη»

Ολοκλήρωσε το έργο της η Ειδική Επιτροπή για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία συστάθηκε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σκοπός της επιτροπής, να εισηγηθεί την οικονομική πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Το τελικό κείμενο της λεγόμενης «Έκθεσης Πισσαρίδη» (λόγω του επικεφαλής της επιτροπής, οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη, ο οποίος αποτέλεσε προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού) εξηγεί μέσα από 244 σελίδες ποιοι πρέπει να είναι οι βασικοί άξονες μέχρι το 2030 και προτείνει μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, που στοχεύουν σε μια πιο ευέλικτη και παραγωγική οικονομία.

Ο ίδιος ο Κύπριος οικονομολόγος, Χρ. Πισσαρίδης, παραχώρησε συνέντευξη στην οποία εξηγεί πως βασική προτεραιότητα είναι τα κίνητρα για περισσότερες επενδύσεις και έθεσε ως στόχο τη δραστική μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους στην εργασία.

Παράλληλα, προτείνονται αλλαγές και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως στη δημόσια διοίκηση, τη χωροταξία, τη δικαιοσύνη, τον τουρισμό, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά.

Από την πλευρά Πισσαρίδη και τους υπόλοιπους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην επιτροπή, υποστηρίζεται πως πρόκειται για πραγματικό όραμα, ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα εκσυγχρονίσει την ελληνική οικονομία και θα προσφέρει δουλειές για όλους, χάρη σε ρυθμίσεις όπως η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των επενδυτών.

Ωστόσο, στην εν λόγω έκθεση υπάρχουν και εισηγήσεις που σίγουρα θα δυσαρεστήσουν αρκετό κόσμο.

Μείωση οικονομικής δαπάνης 

Για παράδειγμα, προτείνεται να μειωθούν τα έξοδα του κράτους, μέσω της περικοπής των συντάξεων και της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η συνταξιοδοτική δαπάνη πρέπει να μειωθεί κατά 3,3% του ΑΕΠ και η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1,8% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει πως αν η κυβέρνηση δεχτεί τη συγκεκριμένη εισήγηση, τότε το ψαλίδι στις συντάξεις θα είναι περίπου 35%, ενώ οι μισθοί των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα θα μειωθούν κατά 20%.

Σαρωτικές αλλαγές στην Παιδεία

Στον χώρο της δημόσιας Παιδείας προτείνονται μεταρρυθμίσεις εκ βάθρων. Υπαγωγή των σχολείων στους Δήμους, σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, στροφή στην επαγγελματική εκπαίδευση, μεγαλύτερες τάξεις και συγχωνεύσεις σχολείων, δίδακτρα για τους φοιτητές με την εισαγωγή τέλους επανεγγραφής, είναι ορισμένες μόνο από αυτές. Παράλληλα, προτείνεται η καθιέρωση του θεσμού των “φοιτητικών δανείων”, τα οποία -όπως αναφέρεται στην έκθεση- μπορούν να συμβάλλουν στον αναγκαίο εξορθολογισμό της φοιτητικής μέριμνας, καλύπτοντας το κόστος διαβίωσης κατά τη διάρκεια των σπουδών.

Εργασία και ανεργία

Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, προτείνεται η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, χωρίς περιορισμούς, με το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Παράλληλα, τονίζεται πως η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος πρέπει να είναι στους έξι μήνες, αντί για δώδεκα μήνες που είναι τώρα, και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Ασφαλιστικό

Προτείνεται η ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης των ηλικιωμένων, μέσω υποχρεωτικών προγραμμάτων ασφάλισης. Ταυτόχρονα, προωθείται γενικά η ιδιωτική ασφάλιση για όλους, ως λύση στα ζητήματα που δημιουργούνται από το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας και τις επιπτώσεις που αυτό έχει στα ασφαλιστικά ταμεία. Προβλέπεται, επίσης, μείωση του ελάχιστου εγγυημένου ποσού εθνικής σύνταξης.

Άλλες εισηγήσεις

Ο κατώτατος μισθός δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλός, γιατί έτσι αποκλείει από την εργασία άτομα με χαμηλές δεξιότητες, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση, ενώ παράλληλα τονίζεται πως το ύψος των συντάξεων ή των επιδομάτων δεν θα πρέπει να υπολογίζεται πια με βάση τον κατώτατο μισθό. Ακόμα, αναφέρεται πως οι άδειες μητρότητας και τα επιδόματα των εργαζόμενων γυναικών πρέπει να πληρώνονται από το κράτος και όχι από τις επιχειρήσεις, ενώ υπογραμμίζεται πως πρέπει να αλλάξει το σύστημα των πλασματικών χρόνων στις συντάξεις, κάτι που σημαίνει πως δεν θα μπορεί κανείς να συνταξιοδοτηθεί πριν το 67ο έτος της ηλικίας.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: