July 1, 2022

«Μαύρο νομοσχέδιο περιβαλλοντικού τρόμου» σε Ιόνιο, Ήπειρο, Κρήτη και Πελοπόννησο καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας σηκώνει το νομοσχέδιο για «Εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νέο νομοσχέδιο θέλει απλώς να απλοποιήσει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και να εγκαινιάσει ένα νέο “ευρωπαϊκό” μοντέλο διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και των περιοχών Natura, όμως πλήθος οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος ζητούν να μην κατατεθεί, με την WWF και την Greenpeace να το χαρακτηρίζουν «μαύρο νομοσχέδιο».

23 οργανώσεις (Αρίων, Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Νηρέας, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οργάνωση Γη, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Πίνδος Περιβαλλοντική, ΑΝΙΜΑ, CISD – Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Ecocity, iSea, MEDASSET, MedINA, MΟm, The Green Tank, WWF Ελλάς) υπογράφουν κοινή επιστολή με την οποία χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη την κατάθεση προς ψήφιση νομοσχεδίων που αλλάζουν άρδην την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας», την ώρα που «η Βουλή λειτουργεί με περιορισμό στις ακροάσεις φορέων και με μειωμένη βουλευτική παρουσία στις συνεδριάσεις της ολομέλειας και των επιτροπών».

Παράλληλα, τονίζουν πως «τα νομοσχέδια διαμόρφωσης περιβαλλοντικών πολιτικών είναι απαραίτητο να εξετάζονται χωρίς βιασύνη και με πλήρη εφαρμογή των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αφού βεβαίως έχουν πρώτα υποβληθεί στην πληρέστερη δυνατή και ουσιαστική διαβούλευση και επιστημονική επεξεργασία».

Στο ίδιος μήκος κύματος και η Greenpeace, η οποία σε συνεργασία με τη WWF συλλέγει υπογραφές, ζητώντας «να σταματήσει το πρωτοφανές περιβαλλοντικό έγκλημα» και να «μπει τέλος στο σήριαλ περιβαλλοντικού τρόμου που εκτυλίσσεται σε τεράστιες χερσαίες ή/και θαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, του Ιονίου και της Κρήτης».

Όπως καταγγέλλουν, «για πρώτη φορά, κυβέρνηση υποβαθμίζει προκλητικά την περιβαλλοντική νομοθεσία, επιτρέποντας ρητά εξορύξεις πετρελαίου και αερίου μέσα σε ζώνες προστατευόμενων περιοχών (Άρθρο 44). Για πρώτη φορά, κυβέρνηση αφαιρεί από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για έρευνες υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους (Άρθρο 110)».

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν πως το νομοσχέδιο εμφανίζεται με 64 νέα άρθρα που δεν τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση και δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας, κάτι που όπως λένε εντείνει «την κακονομία, την ανασφάλεια δικαίου και τελικά υπονομεύει τη δημοκρατία μας».

Η συλλογή των υπογραφών γίνεται εδώ

Σύμφωνα με τον Τ. Γρηγορίου, υπεύθυνο για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ζητά η επιστήμη: αφήνει έκθετα τα φυσικά οικοσυστήματα της χώρας σε μία βρώμικη και επικίνδυνη βιομηχανία, η οποία κανονικά θα έπρεπε να μετράει λίγα χρόνια ζωής ακόμα. Ζητάμε τη βοήθεια του κόσμου να το ανατρέψουμε αυτό και να διεκδικήσουμε το μέλλον που όλοι ξέρουμε ότι δικαιούμαστε».

Ενώ σύμφωνα με την επικεφαλής πολιτικής της WWF Ελλάς, Θ. Νάντσου  «το νομοσχέδιο δίνει την εικόνα μιας κυβέρνησης που αδυνατεί να αφουγκραστεί τα περιβαλλοντικά μηνύματα των καιρών» και «προσφέρει δώρα σε μια βιομηχανία που πνέει τα λοίσθια».

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: