December 7, 2022

Μήνυση στην Κεραμέως για τα κατεστραμμένα απουσιολόγια του Κολλεγίου Αθηνών

Μια απίστευτη καταγγελία έρχεται να αμαυρώσει το κύρος του Κολλεγίου Αθηνών, του πιο φημισμένου ίσως ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος στην Ελλάδα, στο οποίο έχει φοιτήσει πλήθος πολιτικών, επιχειρηματιών και γόνων ισχυρών οικογενειών.

Πρόκειται για την υπόθεση των “κατεστραμμένων απουσιολογίων”, την οποία έφερε στο φως η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τα βιβλία απουσιών του Κολλεγίου καταστράφηκαν -άγνωστο πώς- προκειμένου να προστατευθούν μαθητές, οι οποίοι όχι μόνο είχαν υπερβεί το όριο, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είχαν επιδείξει προκλητική αδιαφορία για την παρακολούθηση των μαθημάτων, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 400 απουσίες.

Τότε, η ΟΙΕΛΕ είχε συντάξει ένα υπόμνημα, μαζί και με άλλες καταγγελίες για παρανομίες στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, το οποίο είχε αποστείλει στην αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως, στις 23 Δεκεμβρίου του 2019. Απάντηση στο υπόμνημα δε δόθηκε και μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, η υπουργός προχώρησε στην παρουσίαση ενός νομοσχεδίου που στόχευε στο να «δημιουργήσει ένα άβατο» στον χώρο των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.

Τώρα, η ΟΙΕΛΕ επιχειρεί να επαναφέρει με εμφατικό τρόπο το ζήτημα, καθώς με επίσημη ανακοίνωσή της ενημερώνει πως κατέθεσε μήνυση εναντίον της υπουργού παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Μέσω της μήνυσης, η ομοσπονδία ζητάει την διερεύνηση της υπόθεσης, χαρακτηρίζοντας παράνομα τα πτυχία του Κολλεγίου Αθηνών!

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Η ΟΙΕΛΕ, μετά από ομόφωνη απόφασή του ΔΣ της στις 7 Αυγούστου, κατέθεσε ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά κατά της Υπουργού Παιδείας, κ. Ν. Κεραμέως, για την υπόθεση των κατεστραμμένων απουσιολογίων του Κολλεγίου Αθηνών και ζητά να διερευνηθεί πλήρως το ζήτημα, να αναζητηθούν όλοι οι υπεύθυνοι και να εξεταστεί το ζήτημα των παράνομων τίτλων σπουδών που δόθηκαν σε μαθητές, οι οποίοι είχαν κατά πολύ υπερβεί το ετήσιο όριο απουσιών (ορισμένοι από αυτούς είχαν υπερβεί τις 400 απουσίες).

Η κ. Κεραμέως βρίσκεται στη θέση της Υπουργού Παιδείας εδώ και 13 μήνες. Την υπόθεση τη γνωρίζει πολύ καλά. Ακόμη κι αν δεν τη γνώριζε όμως, η ΟΙΕΛΕ είχε φροντίσει να της την γνωστοποιήσει με επίσημα έγγραφά της το Δεκέμβριο του 2019 και τον Αύγουστο του 2020. Έχοντας ενημερωθεί για το πόρισμα της ΕΔΕ που διεξήχθη από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης για το θέμα, θα έπρεπε ήδη να έχει διατάξει και να επισπεύσει την πειθαρχική διαδικασία για τον/τους υπευθύνους της καταστροφής των απουσιολογίων και της απονομής παράνομων τίτλων σπουδών σε μαθητές που θα έπρεπε, λόγω της υπέρβασης του ορίου των απουσιών (προκλητικής σε κάποιες περιπτώσεις), να επαναλάβουν την τάξη. Το πιο σημαντικό όμως δεν είναι μόνο να βρεθούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί (νόμιμοι εκπρόσωποι, διευθυντικά στελέχη κ.λπ.) της καταστροφής των βιβλίων απουσιών, αλλά να εντοπιστούν οι μαθητές και να τους αφαιρεθούν οι τίτλοι σπουδών που παρανόμως απέκτησαν και με τους οποίους σήμερα ενδέχεται να φοιτούν σε ξένα, ή σε ελληνικά πανεπιστήμια.

Για μια ακόμη φορά όμως, η Υπουργός επέλεξε να δείξει ποιες είναι οι πραγματικές της προτεραιότητες. Η …«δημιουργική εποπτεία» των ιδιωτικών σχολείων, η απόλυτη δηλαδή ασυδοσία των ιδιοκτησιών τους, ώστε να παραβιάζουν ανενόχλητα την εκπαιδευτική, την εργατική, την ασφαλιστική και τη φορολογική νομοθεσία. Η απόλυτη αδιαφορία της στις καταγγελίες που εδώ και ένα έτος έχει καταθέσει η ΟΙΕΛΕ ήταν προάγγελος της ψήφισης του καταστροφικού νόμου 4713/2020 καθ’ υπαγόρευση του Συνδέσμου των ιδιοκτητών.

Βεβαίως, είναι γνωστό ότι υπάρχουν ειδικές σχέσεις της Υπουργού με το Κολλέγιο Αθηνών που ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ατιμωρησία. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ακραίο πειθαρχικό περιστατικό που έλαβε χώρα σε εκδρομή του Κολλεγίου Αθηνών (και μάλιστα σε εκδρομή που είχε πραγματοποιηθεί χωρίς να δηλωθεί, όπως προβλεπόταν, στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης) η κ. Κεραμέως αντί, ως Υπουργός, να επιβάλλει πλήρη και διαφανή έλεγχο για το ζήτημα, έδωσε εντολή να υπογραφεί τον περασμένο Φεβρουάριο Υπουργική Απόφαση, με την οποία αποσύρει την εποπτεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης από τις εκδρομές!

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μιλήσει η Δικαιοσύνη, μιας και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει αποφασίσει ποιο στρατόπεδο υπηρετεί. Όχι αυτό της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και της αναβάθμισης του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης, αλλά αυτό της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και της εκπλήρωσης του σχεδίου για την πλήρη εμπορευματοποίηση του χώρου της Παιδείας.»

 

Να σημειωθεί πάντως, πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το φημισμένο κολέγιο πρωταγωνιστεί σε μια υπόθεση με οσμή σοβαρού σκανδάλου. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση, στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε «ακραίο πειθαρχικό περιστατικό που έλαβε χώρα σε εκδρομή του Κολλεγίου», το οποίο όχι μόνο δεν διερευνήθηκε, αλλά αντιθέτως οδήγησε στην άρση της εποπτείας των εκδρομών από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Παράλληλα, αίσθηση είχε προκαλέσει το 2013 η απόλυση της εκπαιδευτικού Ευφροσύνης Μπουλούτα, η οποία είχε μηδενίσει το γραπτό του γιου του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με την αιτιολογία της αντιγραφής. Η ΟΙΕΛΕ είχε χαρακτηρίσει τότε άδικη, εκδικητική και καταχρηστική την απόλυση της εκπαιδευτικού, επιλέγοντας ωστόσο να μην δώσει αρχικά δημοσιότητα στο θέμα, προκειμένου να προστατεύσει τον μαθητή και πιέζοντας παράλληλα μέσω επιστολών προς κάθε υπεύθυνο, ακόμα και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για έλεγχο του ζητήματος από τα αρμόδια όργανα.

Οι χειρισμοί που ακολούθησαν, όπως η αποβολή των μελών της ΟΙΕΛΕ από την εξέταση της υπόθεσης, παρόλο που η παρουσία τους ήταν νομικά κατοχυρωμένη, έδωσε τεράστια έκταση στο ζήτημα και οδήγησε στην δημοσιοποίησή του. Το αρμόδιο όργανο χρειάστηκε ένα χρόνο για να αποφανθεί πως «δεν μπορεί να καταλήξει σε κρίση περί καταχρηστικότητας ή μη», σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα, με τον πρώην διευθυντή του Κολλεγίου, Κων/νο Κοντογιάννη, να επιτίθεται με σφοδρότητα στον τότε πρωθυπουργό, να αποδομεί πλήρως τις διαδικασίες αξιολόγησης του ιδρύματος και να κάνει λόγο για «στημένη απόλυση».

Χρειάστηκαν 4 ολόκληρα χρόνια μέχρι την τελική δικαίωση της εκπαιδευτικού, Ευφροσύνης Μπουλούτα, η οποία ωστόσο δεν βρισκόταν πια εν ζωή, για να ακούσει την απόφαση.

Leave a Reply

%d bloggers like this: