January 15, 2021

Μέλη Ερασιτέχνη ΠΑΟ εναντίον της συμφωνίας για τον Βοτανικό: «Βραδυφλέγης βόμβα για ολόκληρο τον Σύλλογο»

Γράφαμε πριν περίπου 3 μήνες, όταν στην πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης επικρατούσε ντελίριο ενθουσιασμού για τις εξελίξεις στο γηπεδικό ζήτημα του Παναθηναϊκού, πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και πως ο Σύλλογος καλείται να αποφύγει «κακοτοπιές και υποχωρήσεις που θα μετατρέψουν το έργο από “game changer” σε μεσοβέζικη λύση. Εξάλλου, οι ανταγωνιστές των πρασίνων καιροφυλακτούν και η λογική λέει πως πιέζουν, ώστε το νέο γήπεδο να μη σημάνει αυτόματα και την εκτόξευση του Συλλόγου».

*Γράφει ο Ιάκωβος Νικολαΐδης

Τρεις μήνες μετά, ο αρχικός ενθουσιασμός έχει εξασθενήσει, ενώ πλέον έχει δηλωθεί με κάθε επισημότητα πως όλες, μα όλες, οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου προβλέπεται να καταλήγουν στον Δήμο Αθηναίων και το ελληνικό δημόσιο. Το να μπει λοιπόν ο Παναθηναϊκός στον Βοτανικό θα είναι σίγουρα όμορφο στο μάτι, όμως στο οικονομικό πεδίο θα είναι μάταιο. Η ομάδα θα αγωνίζεται σε ένα Δημοτικό γήπεδο, χωρίς μεγάλα έσοδα, έχοντας προηγουμένως παραδώσει την ιστορική της έδρα.

Κι αν εξαρχής κάποιοι ήταν καχύποπτοι απέναντι στο έργο, οι χειρισμοί που μεσολάβησαν φρόντισαν να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερες επιφυλάξεις. Οι αρχικές διαρροές στον τύπο, που έκαναν λόγο για εκτόξευση και για ίδια δικαιώματα με τη Λεωφόρο, διαψεύστηκαν. Οι δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη πως τα έσοδα θα καταλήγουν στον δήμο και το κράτος, επιχειρήθηκε να ανασκευαστούν, όμως εν τέλει επιβεβαιώθηκαν. Η στάση του προέδρου του Ερασιτέχνη, Τάκη Μαλακατέ, που ήταν λαλίστατος σε συνεντεύξεις του σε αθλητικά μέσα ενημέρωσης, που δεν ακουμπούσαν την ουσία του θέματος, αλλά φάνηκε εντελώς αδιάβαστος απέναντι στις ερωτήσεις των οργανωμένων οπαδών του τριφυλλιού, δημιούργησε μια συνολική αίσθηση πως ο Παναθηναϊκός οδηγείται ως κομπάρσος σε μια συμφωνία, που πιθανότατα θα ικανοποιεί πρωτίστως τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες πλευρές.

Αυτό που έλειπε, ήταν οι απτές αποδείξεις πως κάτι κακό σχεδιάζεται στις πλάτες του Συλλόγου και όλοι περίμεναν τη δημοσιοποίηση του μνημονίου συναντίληψης, ώστε να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την ποιότητα των συζητήσεων που διεξάγονται μεταξύ Παναθηναϊκού και Πολιτείας.

Το μνημόνιο άργησε χαρακτηριστικά να δημοσιοποιηθεί, μιας και στον πρόεδρο του Ερασιτέχνη δεν δώσανε ούτε φωτοτυπία από αυτά που υπέγραψε εκείνο το πρωινό του Νοέμβρη, που (όπως ο ίδιος έχει πει) τον πήρανε αιφνιδίως τηλέφωνο και του είπανε να προσέλθει στο δημαρχείο, να παρακαθίσει με τους λοιπούς συνδαιτημόνες (Γιάννη Αλαφούζο, Άδωνη Γεωργιάδη, Γιώργο Πατούλη κλπ) και να υπογράψει..!

Όμως, έστω και με καθυστέρηση, δημοσιοποιήθηκε και πλέον είναι στην κρίση όλων. Ένα προσεκτικό διάβασμα του κειμένου φανερώνει πολλές παγίδες, γεγονός που από μόνο του είναι αρκετό για να δημιουργήσει ένα απαξιωτικό κλίμα γύρω από την ποιότητα των συζητήσεων και της συμφωνίας.

Οι υποψίες πολλών επιβεβαιώθηκαν και η σημαντικότερη αντίδραση προέρχεται από τα σπλάχνα του Ερασιτέχνη, καθώς 23 μέλη του Α.Ο υπογράφουν εξώδικο προς τον πρόεδρο, Τάκη Μαλακατέ, απαριθμώντας όλα τα σημεία του κειμένου που θεωρούν προβληματικά και κατηγορώντας τον για ανεπάρκεια να ανταποκριθεί στο ρόλο του, ακόμα και για δολιότητα σε περίπτωση που συνεχίσει να πράττει εις βάρος των συμφερόντων του Παναθηναϊκού.

Πιο συγκεκριμένα, τον κατηγορούν πως το μνημόνιο που υπέγραψε φαίνεται να έχει «δεσμευτικούς όρους» και  «τα παραρτήματά του αποτελούν πλήρη συμφωνία», παρόλο που δεν είχε «καμία τέτοια εξουσιοδότηση» από το καταστατικό του Α.Ο και παρά τις δεσμεύσεις του πως οποιαδήποτε οριστική συμφωνία θα περάσει μόνο κατόπιν έγκρισης της Γενικής Συνέλευσης των μελών.

Παράλληλα, τον κατηγορούν για προσχώρηση στις θέσεις του Δήμου Αθηναίων, καθώς φέρεται να συμφώνησε «ότι δήθεν η αξία του γηπέδου της Λεωφόρου ανέρχεται σε 70 εκ. ευρώ, όση ακριβώς και η αξία του νέου γηπέδου στο Βοτανικό» και ότι αναγνώρισε με την υπογραφή του πως η ΑΕΠ Ελαιώνα έχει δικαίωμα να αποδεσμευθεί από τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί τελικά το Πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης, όχι όμως και ο Παναθηναϊκός ΑΟ, κάτι που προφανώς ενέχει κινδύνους.

Επιπλέον, του καταλογίζουν πως αναγνώρισε «δήθεν πρόβλεψη του Προεδρικού Διατάγματος για ευθύνη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός υπό την ιδιότητα του μισθωτή του νέου γηπέδου», κάτι που χαρακτηρίζουν αναληθές, με βάση το Π.Δ της 29.4.2013 (ΦΕΚ 161/ΑΑΠ/2013), το οποίο όπως λένε «σε κανένα σημείο δεν κατονομάζει την ΠΑΕ Παναθηναϊκός».

Χαρακτηρίζουν, επίσης, τους όρους κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων κατώτερους «από τις μίνιμουμ απαιτήσεις του Παναθηναϊκού Α.Ο», φέρνοντας ως παράδειγμα το κλειστό γήπεδο 2.000 θέσεων, στο οποίο «λόγω της μειωμένης χωρητικότητάς δεν θα μπορούν να φιλοξενηθούν ευρωπαϊκοί αγώνες των τμημάτων βόλεϊ (ημιτελικοί – τελικοί)», ενώ σχολιάζουν πως προβλέπονται «ελάχιστες αίθουσες, που δεν μπορούν να στεγάσουν όλα τα τμήματα και τις ακαδημίες του Ομίλου».

Στο εκτενέστατο κείμενο αναφέρονται και άλλες μομφές εναντίον του προέδρου του Ερασιτέχνη. Η σημαντικότερη όμως κατηγορία που προσάπτουν στον Τ. Μαλακατέ είναι πως με την υπογραφή του δίνει «τη δυνατότητα κατεδάφισης του γηπέδου της Λεωφόρου προτού ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου τόσο με την ασαφή διατύπωση του άρθρου 5 παρ. 4 του μνημονίου, όπου δεν προβλέπεται σαφώς ότι στις «αθλητικές εγκαταστάσεις» περιλαμβάνεται και το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο, που θα κατασκευαστεί στο Βοτανικό, όσο και με την εξίσου ασαφή διατύπωση του άρθρου 6 παρ. 8 του μνημονίου, όπου προβλέπεται η πιθανή «διαφοροποίηση του χρονισμού των έργων ολοκλήρωσης», η οποία τίθεται υπό την έγκριση της ΑΕΠ Ελαιώνα».

Από όλα αυτά, συμπεραίνει κανείς πως ελλοχεύουν ακόμα μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον Παναθηναϊκό από το να συμφωνήσει σε κάτι ασύμφορο οικονομικά ή να παραδώσει το σπίτι του για να μετατραπεί σε “νοικάρη”. Για παράδειγμα, να βρεθεί χωρίς καινούργιο γήπεδο, μόνο με ένα κλειστό χωρητικότητας 2.000 θεατών και τη Λεωφόρο… γκρεμισμένη! Δεσμευμένος και χωρίς δυνατότητα υπαναχώρησης από τη συμφωνία, κινδυνεύει να καταστεί ακόμα και υπαίτιος για την ακύρωσή τής, αν δεν δεχτεί τους όρους των εταιριών που εμπλέκονται, οι οποίες ωστόσο διατηρούν το δικαίωμα να αποχωρήσουν…

Είναι χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποιούν τα μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού σε κάποιο σημείο του εξώδικου: «Με τον τρόπο αυτό θέσατε βραδυφλεγή βόμβα σε όλο το οικοδόμημα του Συλλόγου, αφού η ασύντακτη ματαίωση της Διπλής Ανάπλασης κινδυνεύει να αφήσει τον Παναθηναϊκό Α.Ο. με το γήπεδο της Λεωφόρου χαρακτηρισμένο ως χώρο πρασίνου και με νομοθετικό πλέγμα που θα επιτρέπει την κατεδάφισή του χωρίς να έχει λάβει κανένα αντάλλαγμα».

 

Αναλυτικά το εξώδικο

1. Στις 20.11.2020 υπογράψατε ως Πρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ», του οποίου άπαντες είμαστε ταμειακώς ενημερωμένα μέλη, μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας αναφορικώς με το «Πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης».
Προχωρήσατε στην υπογραφή του μνημονίου αυτού χωρίς καμία προηγούμενη διαπραγμάτευση, χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία και χωρίς την παραμικρή ενημέρωσή σας, όπως ο ίδιος κατ΄επανάληψη δηλώσατε, τόσο λίγες μόλις ημέρες πριν από την υπογραφή σας, όσο και την προτεραία αυτής.
Τούτο είχε ως αποτέλεσμα να συμφωνήσετε για ζητήματα, για τα οποία καμιά απολύτως εξουσιοδότηση δεν είχατε, κατά παράβαση του καταστατικού του Συλλόγου μας, αυτά δε τα οποία συμφωνήσατε προσβάλλουν βάναυσα τα συμφέροντα του ΠΑΟ, τόσο τα συμφέροντα του Παναθηναϊκού Α.Ο συγκεκριμένα όσο και του Παναθηναϊκού ως Οργανισμού και Συλλόγου εν συνόλω. Ορισμένα από αυτά βρίσκονται εκτός ακόμα και αυτού του ισχύοντος νομικού πλαισίου, ενώ προχωρήσατε και σε παραδοχές ανεπίτρεπτες, οι οποίες δεν θα έπρεπε καν να αποτελούν περιεχόμενο του μνημονίου, που υπογράψατε.
Στις 4.12.2020 δώσατε στη δημοσιότητα με μεγάλη καθυστέρηση το ως άνω μνημόνιο, χωρίς όμως να δημοσιοποιήσετε και τα παραρτήματά του, τα οποία περιέχουν σημαντικότατες πληροφορίες, όπως πίνακες έργων και προϋπολογισμούς. Τότε, λοιπόν, πληροφορηθήκαμε ότι με το μνημόνιο, που υπογράψατε, αναλάβατε υποχρεώσεις και προχωρήσατε σε συμφωνίες, οι οποίες είναι απόλυτα δεσμευτικές για τον ΠΑΟ, αφού ρητά αναγράφεται στο μνημόνιο, ότι όλοι οι όροι του είναι «δεσμευτικοί» (άρθρο 17 παράγραφος 1 του εν λόγω μνημονίου) και ότι το μνημόνιο με τα παραρτήματά του αποτελούν «πλήρη συμφωνία», οι δε επιμέρους συμφωνίες, που θα συναφθούν, δεν θα πρέπει να έρχονται σε αντίθεση με τα συμφωνηθέντα στο μνημόνιο.
2. Στο προοίμιο του μνημονίου, που υπογράψατε, είδαμε να παρατίθενται οι σκοποί και οι επιδιώξεις της Πολιτείας και του Δήμου Αθηναίων μέσω της Διπλής Ανάπλασης, δεν είδαμε όμως την παραμικρή αναφορά για τις επιδιώξεις του Παναθηναϊκού Α.Ο.
Προσχωρήσατε στην τελείως εσφαλμένη άποψη ότι ο Παναθηναϊκός Α.Ο. θα έχει στο Βοτανικό τα ίδια δικαιώματα, που έχει και στη Λεωφόρο, πράγμα που ανατρέπεται από το ίδιο το περιεχόμενο του μνημονίου, καθώς και στην τελείως αυθαίρετη και ενέχουσα σκοπιμότητα άποψη του Δήμου Αθηναίων, ότι δήθεν η αξία του γηπέδου της Λεωφόρου ανέρχεται σε 70 εκ. ευρώ, όση ακριβώς και η αξία του νέου γηπέδου στο Βοτανικό. Ενώ η πραγματική αξία του γηπέδου της Λεωφόρου είναι σαφώς μεγαλύτερη και οπωσδήποτε θα έπρεπε να εκτιμηθεί από ειδικούς, που δεν θα υπηρετούν σκοπιμότητες αντίθετες με τα συμφέροντα του Παναθηναϊκού Α.Ο.
Συμφωνήσατε ότι ο Δήμος Αθηναίων θα κινήσει τις διαδικασίες για τη σύναψη των συμβάσεων κατασκευής και εκμίσθωσης του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου, ενώ σύμβαση εκμίσθωσης του γηπέδου από τον Δήμο Αθηναίων δεν προβλέπεται στο Π.Δ. και πολύ σωστά, δεδομένου ότι η χρήση του γηπέδου ποδοσφαίρου θα παραχωρηθεί δωρεάν από τον Δήμο Αθηναίων στον ΠΑΟ για 99 έτη.
Για το λόγο αυτό θα έπρεπε να διαπραγματευθείτε με τον Δήμο Αθηναίων το περιεχόμενο της βασικής σύμβασης του Προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης, που είναι η σύμβαση της δωρεάν παραχώρησης από τον Δήμο Αθηναίων προς τον Παναθηναϊκό Α.Ο, τόσο του γηπέδου ποδοσφαίρου, όσο και των αθλητικών εγκαταστάσεων και της πισίνας του ΠΑΟ, για χρονικό διάστημα 99 χρόνων.
Αναγνωρίσατε δήθεν πρόβλεψη του Π.Δ. για ευθύνη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός υπό την ιδιότητα του μισθωτή του νέου γηπέδου. Τούτο είναι απολύτως αναληθές, δεδομένου ότι το από 29.4.2013 Π.Δ. (ΦΕΚ 161/ΑΑΠ/2013) σε κανένα σημείο του δεν κατονομάζει την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η οποία δεν έχει καταστεί μισθώτρια του νέου γηπέδου, οι δε όροι της χρήσης του νέου γηπέδου από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με τον Παναθηναϊκό Α.Ο. και όχι με τον Δήμο Αθηναίων, ακριβώς όπως ισχύει και για το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Στο μνημόνιο γίνεται σαφής μνεία ότι το γήπεδο ποδοσφαίρου θα χρηματοδοτηθεί με πόρους, που το Ελληνικό Δημόσιο θα παράσχει στο Δήμο Αθηναίων. Δεν διευκρινίζεται όμως ποιός τελικώς θα το κατασκευάσει, ο Δήμος Αθηναίων, με τους πόρους αυτούς ή κάποιος άλλος;
Προβλέπεται στο μνημόνιο ότι τα έσοδα από κάθε είδους εμπορική δραστηριότητα του γηπέδου θα κατανέμονται μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Δήμου Αθηναίων και σε άλλο σημείο ότι οι εμπορικές δραστηριότητες και λειτουργίες του γηπέδου θα εκμισθωθούν από τον Δήμο Αθηναίων σε ανάδοχο μισθωτή.
Δεν καθορίζονται όμως με ακρίβεια οι εμπορικές αυτές δραστηριότητες και πάντως ειδικώς οι σουίτες, η ονοματοδοσία και τα κάθε είδους και μορφής εισιτήρια και κάρτες εισόδου στο γήπεδο για την παρακολούθηση αγώνων αποτελούν έσοδα από την αθλητική λειτουργία του γηπέδου και όχι από εμπορικές δραστηριότητες. Αλλά ακόμα κι αν τα παραπάνω θεωρηθούν εντός γηπέδου εμπορικές δραστηριότητες, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι από αυτές θα ωφεληθεί ο Παναθηναϊκός Α.Ο. ή η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατόπιν συναίνεσης του Παναθηναϊκού Α.Ο. και όχι κάποιοι τρίτοι.
Συμφωνήσατε στο μνημόνιο ότι ο ΠΑΟ θα εκχωρήσει στην ΠΑΕ ΠΑΟ άνευ ανταλλάγματος τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του στο νέο γήπεδο. Είμαστε βέβαιοι ότι η πρόβλεψη αυτή παρεισέφρησε εκ παραδρομής στο τελικό κείμενο και δεν την υπογράψατε συνειδητά και θα πρέπει άμεσα να απαλειφθεί. Αν πάλι δεν υπήρξε παραδρομή, αλλά υπογράψατε συνειδητά μια τέτοια διάταξη, δεν είχατε το παραμικρό δικαίωμα για να το πράξετε και ενεργήσατε αντίθετα με τα συμφέροντα του Παναθηναϊκού Α.Ο.
Και επειδή στο μνημόνιο γίνεται λόγος για τους «καταστατικούς σκοπούς» της ΠΑΕ ΠΑΟ, καλό θα ήταν να ανατρέξετε και στο καταστατικό του ΠΑΟ, στο άρθρο 12 του οποίου ρητά προβλέπεται ότι μεταξύ των πόρων του Ομίλου είναι και οι πάσης φύσεως εισπράξεις από τη χρήση του γηπέδου, καθώς και των λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων από τρίτους.
Επομένως και οι εισπράξεις από τις σουίτες και την ονοματοδοσία του γηπέδου.
3. Στο Π.Δ. προβλέπεται σαφώς και περιοριστικώς ότι στον Τομέα Ανάπλασης Α’ του Βοτανικού θα ανεγερθούν γήπεδο ποδοσφαίρου, αθλητικές εγκαταστάσεις του ΠΑΟ, αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων και υπόγειοι χώροι στάθμευσης. Στο μνημόνιο όμως, ενώ γίνεται συνεχώς λόγος για αθλητικές εγκαταστάσεις του ΠΑΟ, σε κανένα σημείο δεν γίνεται λόγος για αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων, αλλά για «λοιπές» εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων. Η οποιαδήποτε κατασκευή, πλην αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου είναι παράνομη και αντίκειται στο Π.Δ, θα πρέπει δε, όπως ζητείται στο μνημόνιο από τον ΠΑΟ να εξειδικεύσει τις εγκαταστάσεις του, να εξειδικεύσει και ο Δήμος τις δικές του αθλητικές εγκαταστάσεις, ώστε να είναι γνωστό από την αρχή τι είδους αθλητικές εγκαταστάσεις θα έχει η κάθε πλευρά και να συμφωνηθεί αν ο ΠΑΟ θα μπορεί να κάνει χρήση αυτών, καθώς και αν οι αθλητικές αυτές εγκαταστάσεις του Δήμου θα χρησιμοποιούνται και από άλλα σωματεία, γεγονός κατά την άποψή μας ανεπίτρεπτο, αφού αλλοιώνεται ο σκοπός της Διπλής Ανάπλασης.
Επιπλέον, συμφωνήσατε ότι η υλοποίηση και η περαιτέρω εξειδίκευση των αθλητικών εγκαταστάσεων και της πισίνας του ΠΑΟ θα αποτελέσει αντικείμενο αυτοτελούς συμβάσεως μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της ΑΕΠ Ελαιώνα (άρθρο 6 παράγραφο 2 του μνημονίου), χωρίς να συμβληθεί και ο Παναθηναϊκός Α.Ο., που είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος και εκείνος, που θα προτείνει ποιες συγκεκριμένες εγκαταστάσεις επιθυμεί να κατασκευασθούν. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήσατε τον κίνδυνο οι αθλητικές εγκαταστάσεις να μην καλύπτουν ούτε το μίνιμουμ των απαιτήσεων του Παναθηναϊκού Α.Ο.
Επιπρόσθετα, στα παραρτήματα του μνημονίου φέρεται ότι προβλέπονται όροι κατασκευής των αθλητικών αυτών εγκαταστάσεων, οι οποίοι τις καθιστούν πολύ κατώτερες από τις ως άνω μίνιμουμ απαιτήσεις του Παναθηναϊκού Α.Ο. – ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η πρόβλεψη για κλειστό γήπεδο 2.000 θέσεων, στο οποίο έτσι, λόγω αυτής της μειωμένης χωρητικότητάς του. δεν θα μπορούν να φιλοξενηθούν ευρωπαϊκοί αγώνες των τμημάτων βόλεϊ (ημιτελικοί – τελικοί) και η πρόβλεψη για ελάχιστες αίθουσες, που δεν μπορούν να στεγάσουν όλα τα τμήματα και τις ακαδημίες του Ομίλου.
Τέλος, μόνο κατανοητό και σαφές δεν είναι τόσο το ποιος συγκεκριμένα θα αναλάβει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟ, όσο και το ποιες ακριβώς δαπάνες θα περιλαμβάνει το κόστος αυτό.
4. Σπεύσατε και δώσατε το δικαίωμα στην ΑΕΠ Ελαιώνα να αποδεσμευθεί από τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί τελικά το Πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης και δεν δώσατε το ίδιο δικαίωμα και στον Παναθηναϊκό Α.Ο., να αποδεσμευθεί δηλ. από το Πρόγραμμα, σε περίπτωση μη υλοποιήσεώς του και να ζητήσει, στην περίπτωση αυτή, την κατάργηση της Διπλής Ανάπλασης με κατάργηση κάθε νόμου και διάταξης (όπως του χαρακτηρισμού ως χώρου πρασίνου, της μείωσης του συντελεστή δόμησης κλπ.) που εμποδίζει την αξιοποίηση εκ μέρους του ΠΑΟ του γηπέδου της Λεωφόρου, όπως επιτάσσει η σημερινή εποχή. Με τον τρόπο αυτό θέσατε βραδυφλεγή βόμβα σε όλο το οικοδόμημα του Συλλόγου, αφού η ασύντακτη ματαίωση της Διπλής Ανάπλασης κινδυνεύει να αφήσει τον Παναθηναϊκό Α.Ο. με το γήπεδο της Λεωφόρου χαρακτηρισμένο ως χώρο πρασίνου και με νομοθετικό πλέγμα που θα επιτρέπει την κατεδάφισή του χωρίς να έχει λάβει κανένα αντάλλαγμα.
Εκτός αυτού δημιουργείτε τη δυνατότητα κατεδάφισης του γηπέδου της Λεωφόρου προτού ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου τόσο με την ασαφή διατύπωση του άρθρου 5 παρ. 4 του μνημονίου, όπου δεν προβλέπεται σαφώς ότι στις «αθλητικές εγκαταστάσεις», που αναφέρονται σε αυτό περιλαμβάνεται και το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο, που θα κατασκευαστεί στο Βοτανικό, όσο και με την εξίσου ασαφή, για τον ίδιο λόγο, διατύπωση του άρθρου 6 παρ. 8 του μνημονίου, όπου μάλιστα προβλέπεται επιπρόσθετα η πιθανή «διαφοροποίηση του χρονισμού των έργων ολοκλήρωσης», η οποία εκτός των άλλων τίθεται υπό την έγκριση της ΑΕΠ Ελαιώνα.
Ακόμη, σε άρθρο του μνημονίου με τίτλο «βασικό χρονοδιάγραμμα επόμενων ενεργειών», ενώ προσδιορίζεται ο χρόνος έναρξης της κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟ, δεν προσδιορίζεται ούτε ο χρόνος κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου, που αποτελεί το σημαντικότερο από τα έργα, που θα κατασκευασθούν, ούτε πότε θα αρχίσει και πότε θα ολοκληρωθεί η εκπόνηση των μελετών για το μουσείο και τους λοιπούς χώρους του ΠΑΟ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
5. Σας επισημαίνουμε ότι θα πρέπει στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση να δικαιολογήσετε τον ρόλο του μέλους του Δ.Σ. Χρόνη Ακριτίδη, διότι ο εν λόγω τυγχάνει και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ». Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε ότι μεταξύ των δυο ιδιοτήτων του υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.
6. Από τα παραπάνω, τα οποία είναι μόνο ενδεικτικά, προκύπτει ότι χωρίς καμία προηγούμενη διαπραγμάτευση και προετοιμασία σπεύσατε και υπογράψατε ένα απαράδεκτο και ελλιπέστατο κείμενο, που παρουσιάζει πολλά κενά και έχει γραφτεί κυριολεκτικά «στο πόδι», το οποίο κείμενο άλλοι συνέταξαν και σας ζήτησαν να προσχωρήσετε σ’ αυτό και σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του Ομίλου μας.
Το εγχείρημα του Βοτανικού είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, το οποίο θα κρίνει και θα σηματοδοτήσει και αυτό ακόμα το μέλλον του Ομίλου μας. Δεν επιτρέπεται λοιπόν να αντιμετωπίζεται με την προχειρότητα και ελαφρότητα, που επιδείξατε.
Θεωρούμε ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε και να διαπραγματευθείτε από μόνος σας ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όταν μάλιστα η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι έχετε να κάνετε με τουλάχιστον κακόπιστους και αναξιόπιστους συνομιλητές, ούτε μπορείτε να μην υποκύψετε στις πιέσεις, που σας ασκούνται και για τους λόγους αυτούς σας ζητούμε να ζητήσετε άμεσα τη συνδρομή ειδικών, οι οποίοι θα σας καθοδηγήσουν και θα σας βοηθήσουν, ώστε οι συμβάσεις και οι συμφωνίες, που θα ακολουθήσουν, να διασφαλίζουν απόλυτα και στο μέγιστο βαθμό τα συμφέροντα του Παναθηναϊκού Α.Ο. αλλά και του Παναθηναϊκού ως συνόλου.
Απαιτούμε, τέλος, να μην προχωρήσετε στην υπογραφή καμιάς απολύτως συμβάσεως, πριν αυτή τεθεί προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση των μελών του Ομίλου μας.
Σε περίπτωση που δεν πράξετε τα παραπάνω, θα έχετε ενεργήσει δολίως, αφού πλέον είστε προειδοποιημένος, εναντίον των συμφερόντων του Παναθηναϊκού Α.Ο. και θα υποστείτε όλες τις νομικές και ηθικές συνέπειες.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής καλείται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σ’ αυτόν, προς τον οποίον απευθύνεται, για να λάβει γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.
Αθήνα, 12.1.2021
Οι εξωδίκως διαμαρτυρόμενοι-δηλούντες και προσκαλούντες

Leave a Reply

%d bloggers like this: