January 29, 2021

Κόντρα μεταξύ Βορίδη και Άδωνη για την φαρμακευτική κάνναβη

Κόντρα μεταξύ του Μάκη Βορίδη και του Άδωνη Γεωργιάδη ξέσπασε κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την εξαγωγή των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Υπενθυμίζεται πως η φαρμακευτική κάνναβη (η οποία -σημειωτέον- δεν έχει ψυχοτρόπο δράση και χορηγείται για την ανακούφιση μιας ευρείας γκάμας ασθενών με σοβαρές παθήσεις) καλλιεργείται στην Ελλάδα από το 2017, όταν η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη συμπεριέλαβε στο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων και βιομηχανικής – οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, με τον τότε υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, να καλεί την αντιπολίτευση της ΝΔ να μην ενεργοποιήσει φοβικά, συντηρητικά και αντιεπιστημονικά αντανακλαστικά.

Τότε, ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Βλάσης, είχε υποστηρίξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ (συγκεκριμένα είχε αναφερθεί στον Ν. Καρανίκα) ήθελε να κάνει την Ελλάδα «έναν ατελείωτο μπάφο», όμως με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το πρότζεκτ συνεχίστηκε κανονικά, μιας και ο πρωθυπουργός έδειξε να αντιλαμβάνεται πλήρως τόσο την ιατρική χρησιμότητα της φαρμακευτικής κάνναβης για τους ασθενείς όσο και το γεγονός πως αποτελεί ένα από τα πλέον προσοδοφόρα οικονομικά πεδία σε παγκόσμια κλίμακα.

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ωστόσο, ο Μάκης Βορίδης φάνηκε να επιστρέφει στη ρητορική των προηγούμενων ετών, εγείροντας ενστάσεις για το θέμα και φτάνοντας στο σημείο να μιλάει ακόμα και για “εμπόριο ναρκωτικών” με τις ευλογίες του κράτους! Μάλιστα, έβαλε στο κάδρο και τον συνοδοιπόρο του στο μεγαλύτερο κομμάτι της πολιτικής τους καριέρας, Άδωνη Γεωργιάδη, τον οποίο αποκάλεσε δεικτικά «κύριο υπουργό Ανάπτυξης».

Ο Αδ. Γεωργιάδης είναι αυτός που πλέον “τρέχει” το ζήτημα της κάνναβης, ως υπουργός Ανάπτυξης, πρέπει όμως να σημειωθεί πως το προηγούμενο διάστημα και ο Μ. Βορίδης είχε εμπλακεί ενεργά στο θέμα, ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και μάλιστα είχε δηλώσει ότι η βιομηχανική κάνναβη αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, δείχνοντας να στηρίζει ανοιχτά το εγχείρημα, παρόλο που πίεζε για αυστηρότερο πλαίσιο και παρά το γεγονός πως το 2018 κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανεξέλεγκτη καλλιέργεια χασίς».

Η στάση Βορίδη φαίνεται πως ενόχλησε τον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος απάντησε σε ανάλογο ύφος, αποκαλώντας τον “διόσκουρό” του από τα χρόνια του ΛΑ.Ο.Σ, «κύριο υπουργό των Εσωτερικών» και αναφέροντας παράλληλα τους λόγους για τους οποίους θεωρεί πως πρέπει να στηριχθεί το νέο νομοσχέδιο σχετικά με την εξαγωγή των προϊόντων κάνναβης.

Κάπου εκεί, παρενέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας κατανόηση στην τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη, μιας και -όπως τόνισε- απευθύνεται σε συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο, ενώ τον διαβεβαίωσε πως στη δική του εκλογική περιφέρεια δεν θα γίνουν τέτοιου είδους επενδύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται πως η βιομηχανική κάνναβη, πέρα από τα σημαντικά οφέλη που έχει για τους ασθενείς, δείχνει να τα πηγαίνει καλά και στο οικονομικό πεδίο, με πλήθος ανθρώπων να δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα και αρκετές επενδυτικές προτάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Καναδάς, Ισραήλ κ.ά) να εκκρεμούν.

Leave a Reply

%d bloggers like this: