November 28, 2022

Κικίλιας: Ψάχνει απεγνωσμένα για γιατρούς ή απολύει αυτούς που έχει;

Όπως είναι γνωστό, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, υπενθύμισε στους ιδιώτες γιατρούς πως περιμένει να συνδράμουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο βρίσκεται στα “κόκκινα”, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως αν δεν το κάνουν σύντομα (τουλάχιστον 200 από αυτούς, όπως είπε) τότε θα επιτάξει τις υπηρεσίες τους.

Δεν ξέρουμε αν η συγκεκριμένη “απειλή” θα πιάσει τόπο ή αν θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, το σίγουρο είναι πως οι ιδιώτες γιατροί διστάζουν να το κάνουν, αλλιώς θα είχαν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και δεν θα φτάναμε στις απειλές της επίταξης. Είτε για λόγους υγείας είτε γιατί φοβούνται τον πανικό που επικρατεί στα νοσοκομεία και με τον οποίο έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι άνθρωποι του ΕΣΥ, οι ιδιώτες γιατροί φαίνεται να απορρίπτουν τα 2.000 ευρώ / μήνα που τους δίνει σε αντάλλαγμα ο Βασίλης Κικίλιας, μισθός υψηλότερος από τις αμοιβές των περισσότερων εργαζόμενων στη δημόσια Υγεία.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άνεργοι γιατροί ζητούν να προσληφθούν, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, έστω και με 1.500 ευρώ για πλήρες ωράριο και 7 (24ωρες) εφημερίες / μήνα που τους προσφέρει το ΕΣΥ, αίτημα που στηρίζουν σύσσωμα τα σωματεία των εργαζομένων, αναζητώντας βοήθεια στο δύσκολο έργο τους, που ήταν εξάλλου δύσκολο και πριν την πανδημία. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός ειδικευόμενων, οι οποίοι -σημειωτέον- δουλεύουν κι αυτοί ως γιατροί πρώτης γραμμής, περιμένει για μήνες να ανοίξει μια θέση.

Είναι προφανές όμως, πως το υπουργείο δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση μια τέτοια λύση. Κι αυτό γιατί τέτοιες λύσεις έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ενώ αυτό που αναζητείται με πάθος (και απειλές) είναι μια λύση προσωρινή. Θεωρεί, μάλλον, ο Βασίλης Κικίλιας πως η πανδημία θα περάσει γρήγορα και μετά τι θα τους κάνουμε τους γιατρούς, «βόλτα στο Σύνταγμα;», όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης για το ενδεχόμενο αγοράς νέων λεωφορείων και αύξησης των δρομολογίων στα ΜΜΜ.

Και ίσως πιστεύει ταυτόχρονα, πως αυτή θα είναι η τελευταία μεγάλη υγειονομική πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε στην εποχή των μεταλλάξεων και του βιολογικού πολέμου, στον αιώνα της κλιματικής κρίσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Όπως και να ‘χει, ο τρόπος που η κυβέρνηση ασκεί πολιτική στη δημόσια Υγεία, είναι σεβαστός. Εξάλλου, οι θέσεις της σε τέτοια ζητήματα ήταν διαχρονικά γνωστές. Με αυτές τις θέσεις, επιλέχθηκε από σημαντική μερίδα των συμπολιτών μας, προκειμένου να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου και άρα δικαιούται να τις εφαρμόσει.

Αυτό που μοιάζει αδιανόητο, ανεπίτρεπτο και ΔΕΝ αποτελούσε μέρος του προεκλογικού της προγράμματος (όπως συχνά απαντούν τα κυβερνητικά στελέχη, αποστομώνοντας όσους διαμαρτύρονται) είναι να απολύει γιατρούς (!) εν μέσω “κόκκινου συναγερμού” και ασφυκτικής πίεσης στο ΕΣΥ.

Σήμερα (18/3), πραγματοποιήθηκε ακόμα μια παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας από τα σωματεία των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία, που ζητούν να παρθεί πίσω η εκδικητική (όπως την χαρακτηρίζουν) απόλυση του γιατρού Κώστα Καταραχιά.

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, ο Κ. Καταραχιάς βρέθηκε στο στόχαστρο σε μια εποχή που πολλοί συνδικαλιστές του χώρου της Υγείας αντιμετώπισαν πειθαρχικές ή ακόμα και ποινικές διώξεις, για πράγματα που αφορούσαν στη συνδικαλιστική τους δράση. Είναι ο μόνος γιατρός στην Ελλάδα, του οποίου η σύμβαση δεν θα ανανεωθεί και σύμφωνα με τους συναδέλφους του “πληρώνει” το γεγονός πως αποτέλεσε τη φωνή των εργαζόμενων στον «Άγιο Σάββα», ως όφειλε, με την ιδιότητα του προέδρου του σωματείου τους. Πρόκειται για το νοσοκομείο, του οποίου η (νηπιαγωγός) διοικήτρια (και σύζυγος του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου) διέταξε ΕΔΕ εναντίον γιατρών που νόσησαν από τον κορωνοϊό!

Κατά τη σημερινή διαμαρτυρία, εκπρόσωποι των γιατρών ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο υπουργείο, προκειμένου να μάθουν τον λόγο της απόλυσης. Το αίτημά τους απορρίφθηκε.

«Ο Κικίλιας ικετεύει ιδιώτες γιατρούς, όμως ταυτόχρονα απολύει εκδικητικά και έκνομα τον Κώστα Καταραχιά, για να ικανοποιήσει το καπρίτσιο της κυρίας, που η κυβέρνηση έχει διορίσει διοικήτρια στον Άγιο Σάββα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου.

Έχει ο κ. Κικίλιας άραγε οποιαδήποτε ατομική ευθύνη εδώ; Έστω την ευθύνη να εξηγήσει, γιατί απολύει γιατρούς, ενώ τους χρειάζεται; “Αναλαμβάνει το ρίσκο” για αυτή τη διαδήλωση ή το χρεώνονται αποκλειστικά οι γιατροί της πρώτης γραμμής, αυτοί που κράτησαν όρθιο το ΕΣΥ κόντρα στα απανωτά κύματα της πανδημίας;

Και τελικά η πανδημία είναι κρίση ή απλώς δικαιολογία; Γιατί μπορεί τα δάκρυα μπροστά στις κάμερες να υπονοούν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όμως “τα έργα και οι ημέρες” πίσω από αυτές αποπνέουν δροσιά “κανονικότητας“.

 

Τελευταία Εξέλιξη
Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί ο πρόεδρος των γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο, που η Θεσσαλονίκη χτυπήθηκε με σφοδρότητα από τον ιό, δήλωνε: «Ξεκινάμε εφημερία με μηδέν κλίνες ΜΕΘ. Αγγίζουμε τα όρια μας. Δυστυχώς είναι ανάλογη η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία της πόλης. Το σύστημα έχει κρασάρει. Είμαστε πραγματικά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Αναγκαστικά πλέον θα πρέπει γίνει με πολύ αυστηρότερα κριτήρια η επιλογή. Ηλικιακά, βαρύτητα νοσημάτων και άλλα κριτήρια. Δεν υπάρχει χώρος. Υπάρχει κορεσμός».

Ελέγχεται για διακίνηση ψευδών ειδήσεων και για προτροπή σε διενέργεια εγκληματικών πράξεων.

 

Διαβάστε ακόμα

«Ολοκληρωτικός πόλεμος από την κυβέρνηση στους υγειονομικούς»

Leave a Reply

%d bloggers like this: