April 3, 2021

“Καμπάνια” λάσπης εναντίον ΔΟΕ και εκπαιδευτικών για τα αδιάθετα εμβόλια

Το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ερευνούν πιθανές παρενέργειες (όπως περιστατικά θρομβώσεων), με τη Γερμανία να συμβουλεύει τους πολίτες που έχουν ήδη κάνει την 1η δόση, να χρησιμοποιήσουν εμβόλιο άλλης εταιρείας για τη 2η, την Ολλανδία να αναστέλλει τη χορήγηση προσωρινά και τις ΗΠΑ να διαμηνύουν πως μάλλον δεν θα το χρειαστούν.

Παράλληλα, η παραίτηση του καθηγητή Παθολογίας-Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλου, από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, με αιχμές για το κατά πόσο η επιτροπή έχει το «θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα», προβληματίζει σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου που διατίθεται κανονικά στη χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, φαντάζει λογικό το αίτημα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί ποιο εμβόλιο πρόκειται να κάνουν. Εξάλλου, στην περίπτωσή τους θα χρησιμοποιηθούν αδιάθετα εμβόλια, κάτι που σημαίνει πως μεγάλο μέρος από αυτά ενδέχεται να είναι εμβόλια της AstraZeneca, καθώς πιθανολογείται πως θα υπάρξουν περιπτώσεις ανθρώπων που θα διστάσουν την τελευταία στιγμή (μόλις διαπιστώσουν ότι πρόκειται για το εν λόγω εμβόλιο), επηρεασμένοι από τον ντόρο που έχει δημιουργηθεί.

Για αυτό το λόγο άλλωστε, η ΔΟΕ κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας για «βεβιασμένη ενέργεια», που «φανερώνει, δυστυχώς, ότι δεν υπάρχει οργανωμένος και μελετημένος σχεδιασμός». Σημειώνεται, πως το υπουργείο ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν συμμετοχή στον εμβολιασμό αυθημερόν (!) και στη συνέχεια η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, διατράνωνε πως «μόλις το 30% θέλει να εμβολιαστεί», με τη ΔΟΕ να ζητά όπως είναι φυσικό μια μικρή παράταση, έστω 2-3 ημερών.

Για την ώρα, δεν υπάρχει επίσημη απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημα των εκπαιδευτικών να γνωρίζουν ποιο εμβόλιο πρόκειται να τους δοθεί, όμως προκαλεί εντύπωση η ενορχηστρωμένη επίθεση λάσπης των μέσων ενημέρωσης που χαρακτηρίζουν το εν λόγω αίτημα «γελοίο» και τους κατηγορούν για «ανοησία» και «χυδαιότητα»..!

Στα «Νέα» του συγκροτήματος Μαρινάκη, διαβάζουμε άρθρο του “διακεκριμένου” αρθρογράφου Στέφανου Κασιμάτη, που χαρακτηρίζει ειρωνικά τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στη ΔΟΕ ως «φωστήρες» και αναρωτιέται:

«Πού ζουν, αλήθεια, αυτοί οι άνθρωποι; Αναρωτιέσαι αν η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος είναι στ’ αλήθεια αυτό που δηλώνει το όνομά της. Αν έχει τα γραφεία της εδώ, στην Ελλάδα, ή κάπου στην Καραϊβική και παρακολουθεί από εκεί την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Δεν είναι βέβαια ζήτημα γεωγραφικής απόστασης, αλλά της απόστασης που δίνει η αναισθησία, γιατί δεν αμφιβάλλω ότι οι συνδικαλιστές που έχουν την ευθύνη της συγκεκριμένης ανακοίνωσης δεν είναι σε θέση να συναισθανθούν τη γενική κατάσταση γύρω τους. Δεν χαμπαριάζουν τι γίνεται έξω από τον εαυτό τους και τη συντεχνία τους»

«Πάλι καλά που δεν απαίτησαν επίδομα εμβολιασμού», αναφέρει χαρακτηριστικά και φαίνεται να επικρίνει ακόμα και το γεγονός πως ζήτησαν παράταση 2-3 ημερών..! Ολόκληρο το άρθρο βρίθει ειρωνειών και ύβρεων, με τον αρθρογράφο να απορεί «αν είναι ότι αισθάνονται τόσο ισχυροί, αυτό που τους επιτρέπει να γράφουν την κοινωνία εκεί που φαντάζεσθε, ή αν είναι τόσο χαζοί, ώστε να μην αντιλαμβάνονται πόσο προβλητική είναι η στάση τους προς όλους τους υπόλοιπους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το The Toc της Έλλης Στάη που κάνει λόγο για «απίθανους συνδικαλιστές- δάσκαλους της ΔΟΕ: Θέλουν να είναι οι μόνοι στην Ελλάδα, που θα διαλέξουν το εμβόλιο». Μάλιστα, ισχυρίζεται πως υπάρχουν «αντιδράσεις» (χωρίς να αναφέρει από ποιους) εξαιτίας αυτής της «απαίτησης», την οποία χαρακτηρίζει «εγωιστική», «προκλητική» και «εξοργιστική»..!

Η εύλογη ανησυχία των εκπαιδευτικών για θέμα που αφορά την προσωπική τους υγεία, καθώς θα τους διατεθούν αδιάθετα εμβόλια (δηλαδή εμβόλια που κάποιος ενώ είχε ραντεβού, είτε δεν πήγε ποτέ είτε αρνήθηκε να κάνει), που ενδέχεται να είναι εταιρείας η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, χαρακτηρίζεται προκλητική και εξοργιστική από συγκεκριμένα ΜΜΕ και ίσως θα έπρεπε να εγκριθεί νέα “καμπάνια” για περαιτέρω “ενημέρωση” επί του θέματος…

Στην Athens Voice, ο Μάνος Βουλαρίνος γράφει πως οι εκπαιδευτικοί «κάνουν ναζάκια για τα εμβόλια» και ισχυρίζεται πως «το πόσο έχει εκφυλιστεί αυτό που ονομάζουμε «συνδικαλιστικό κίνημα» νομίζω πως δεν χρειάζεστε κανέναν να σας το πει. Όλοι έχουμε πολλές εμπειρίες από τη ζημιά που κάνουν οι εργατοπατέρες όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στους κλάδους για των οποίων το συμφέρον υποτίθεται ότι αγωνίζονται».

Μάλιστα, τα αδιάθετα εμβόλια στους εκπαιδευτικούς τα χαρακτηρίζει ως «προτεραιότητα» που δίνεται στον κλάδο, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνδικαλιστές του «κάνουν τους δύσκολους» και «βρίσκουν αστείες δικαιολογίες για να βάλουν εμπόδια στη διαδικασία». Με λίγα λόγια, τους παρουσιάζει ως αχάριστους, ενώ πιο κάτω καταλήγει πως «σε έναν κόσμο που δεν κυριαρχεί η παράνοια και οι πολιτικές ατζέντες, η απόφαση αυτή θα γινόταν δεκτή με χαρές και πανηγύρια»

Τον όρο «απαίτηση» (που προφανώς έχει αρνητική χροιά) χρησιμοποιεί και το “φιλελεύθερο” κατά τα άλλα Liberal του Θανάση Μαυρίδη, που παρά την πίστη του στην ελεύθερη αγορά και το “μικρό” δημόσιο, καλοδέχτηκε την επιδότηση από τον κρατικό κορβανά μέσω της “λίστας Πέτσα”, ενώ σε ό,τι αφορά στα ατομικά δικαιώματα (και δη σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, όπως αυτό της υγείας) που υποτίθεται πως πρεσβεύει ο φιλελευθερισμός, μάλλον είναι για τους ανθρώπους της “αγοράς” και όχι για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, στους οποίους φαίνεται προτείνει να το δουν κομμουνιστικά και να βάλουν το “εγώ” κάτω από το “εμείς”.

Το dailypost.gr επιστρατεύει ακόμα περισσότερη φαντασία και κάνει λόγο για «εκλεπτυσμένα εμβολιαστικά γούστα των συνδικαλιστών δασκάλων». «Προφανώς οι συνδικαλιστές δάσκαλοι είναι σε θέση να κρίνουν ποιο εμβόλιο είναι τεφαρίκι και ποιο κατιμάς. Ίσως ρώτησαν τους συνδικαλιστές φαρμακοποιούς, οι οποίοι είναι ειδικοί. Γιατί όχι και τους συνδικαλιστές ταξιτζήδες», αναφέρει ο Σταμάτης Ζαχαρός, εμπλέκοντας έτσι κι άλλους κλάδους σε αυτό το κρεσέντο ειρωνείας και αποδόμησης ενός εύλογου και δίκαιου αιτήματος που αφορά σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα.

«Δάσκαλε, που δίδασκες» γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, «μήπως να τίθενται εκτός υπηρεσίας, με τις ανάλογες οικονομικές επιπτώσεις» αναρωτιέται το Law&Order (το οποίο μάλιστα ούτε λίγο πολύ τους παρουσιάζει ως αρνητές και όχι ως ανθρώπους που ανησυχούν για συγκεκριμένους λόγους), «αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απαίτηση των δασκάλων» και «το σχόλιο Κασιμάτη», αναφέρει το αθλητικό (;!) sportlive.gr και πάει λέγοντας…

Μια εκστρατεία λάσπης και στοχοποίησης σε πλήρη εξέλιξη, εναντίον ανθρώπων που προφανώς και θέλουν να κάνουν το εμβόλιο (για αυτό και ζητούν να μάθουν ποιο είναι), αλλά φοβούνται μια επιλογή που σε αρκετές χώρες τίθεται υπό αμφισβήτηση. Μια προσπάθεια να ασκηθεί “πίεση” στους εκπαιδευτικούς και να τεθούν αντιμέτωποι με την υπόλοιπη κοινωνία. Μια τακτική εκβιαστική, απαράδεκτη και απολύτως κατακριτέα στις πρωτοφανείς συνθήκες υγειονομικής κρίσης και αβεβαιότητας που όλοι βιώνουμε.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: