June 2, 2020

Κέντρο αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων ετοιμάζει το Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων

Είδηση έβγαλε (και μάλιστα σπουδαία) η διευθύντρια του Εργαστηρίου Κλινικής Ακτινολογίας και Απεικόνισης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, καθηγήτρια Μαρία Αργυροπούλου, κατά την αποτίμηση των υπηρεσιών που προσφέρει στον πολίτη το συγκεκριμένο τμήμα.

Ανάμεσα στα άλλα που ανέφερε, η κα Αργυροπούλου μας ενημέρωσε πως άπαντες εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου το πρώτο στην Ελλάδα κέντρο αντιμετώπισης ισχαιμικών επεισοδίων να είναι το συντομότερο δυνατό έτοιμο και στη διάθεση της τοπικής αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, συμβάλλοντας με καταλυτικό τρόπο τόσο στην αντιμετώπιση όσο και στην αποκατάσταση των «εγκεφαλικών».

Μετά και την πρόσφατη επέμβαση-ορόσημο που πραγματοποίησε το ΠΓΝΙ, φαίνεται πως οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου σκοπεύουν να συνεχίσουν να θέτουν νέους στόχους, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που προσφέρουν προς όφελος των πολιτών.

Εκτός από τα ευχάριστα νέα, η κα Αργυροπούλου στάθηκε και στη χρησιμότητα του Εργαστηρίου Κλινικής Ακτινολογίας και Απεικόνισης, το οποίο δέχεται σχεδόν όλους τους ασθενείς των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, του Τμήματος Επειγόντων, των Κλινικών και των Μονάδων, αποτελώντας ταυτόχρονα το μοναδικό στην Ελλάδα κέντρο εκπαίδευσης στην Παιδιατρική Ακτινολογία και Νευροακτινολογία του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ακτινολογίας, αλλά και το μοναδικό κέντρο σε δημόσιο νοσοκομείο, το οποίο πραγματοποιεί εξετάσεις κατ’ αποκλειστικότητα σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά.

Μάλιστα, τόνισε πως το Εργαστήριο καλύπτει όχι μόνο τις συμβατικές απεικονιστικές πράξεις, αλλά και όλες τις εξειδικευμένες παιδιατρικές εξετάσεις, εξειδικευμένες εξετάσεις νευροακτινολογίας και μαγνητική καρδιάς για ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχουν πολλοί ασθενείς που προσέρχονται για την πραγματοποίηση εξειδικευμένων εξετάσεων παιδονευροακτινολογίας από όλη τη χώρα».

Επιπλέον, σημείωσε πως το Εργαστήριο πραγματοποιεί όλες τις εξετάσεις απεικόνισης του μαστού (Ψηφιακές Μαστογραφίες, Υπερηχοτομογραφία Μαστού και Μαγνητική Μαστογραφία), αλλά και ειδικούς ελέγχους (μεγεθυντικές Spot Λήψεις, ακτινογράφηση χειρουργικών παρασκευασμάτων μαστού, τοποθέτηση σύρματος)  και βιοψίες με λεπτή βελόνα καθοδηγούμενη από υπέρηχο, φέρνοντας εις πέρας δεκαπλάσιο αριθμό εξετάσεων σε σχέση με το σύνολο των εξετάσεων που γίνονται στους υπόλοιπους δημόσιους φορείς της ευρύτερης περιοχής, αν και -ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο- θα μπορούσε να δέχεται μόνο ύποπτα περιστατικά.

Για αυτό το λόγο, διεμήνυσε πως η αναβάθμιση του εξοπλισμού στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές υγείας, με την προμήθεια ψηφιακών μαστογράφων, θα διευκόλυνε το έργο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, επιτρέποντάς του να εξυπηρετεί εξειδικευμένες περιπτώσεις.

Τέλος, υπενθύμισε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Εργαστήριο κάλυψε το σύνολο των απεικονιστικών εξετάσεων για τον έλεγχο υπόπτων κρουσμάτων ή ασθενών του κορωνοϊού «με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό».

«Μέτρο για όλες τις επιλογές και τη λειτουργία του Εργαστηρίου είναι ο άνθρωπος, και μάλιστα στην πιο ευάλωτη μορφή του, ο πάσχων άνθρωπος. Με τον γνώμονα αυτό θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υψηλής ποιότητας τριτοβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη και να στηρίζουμε τις δομές υγείας που είναι επιφορτισμένες με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οι οποίες είναι απαραίτητο να λειτουργούν απρόσκοπτα» κατέληξε η κα. Αργυροπούλου.

Leave a Reply

%d bloggers like this: