December 7, 2022

Θεοδωρικάκος: Στην οικονομία, τα δύσκολα είναι μπροστά

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Open παραχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αφήνοντας με τις δηλώσεις του να εννοηθεί πως η επόμενη περίοδος θα είναι αρκετά δύσκολη στο οικονομικό πεδίο και στον εργασιακό τομέα.

Στην παρατήρηση των παρουσιαστών της εκπομπής, Άκη Παυλόπουλου και Ντόρας Κουτροκόη, πως υπάρχει έντονη ανησυχία για τα εργασιακά και πως «ο κόσμος τρέμει πως θα χάσει τη δουλειά του, τις αποδοχές του και πως θα μπούμε σε ένα άγριο καθεστώς εργασίας», ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως «οι επόμενοι μήνες στην οικονομία θα είναι δύσκολοι», τονίζοντας πως «από ότι φαίνεται αφήνουμε πίσω το κομμάτι της υγειονομικής κρίσης», όμως «στην οικονομία τα δύσκολα είναι μπροστά».

Όσο για τη συνταγή της επόμενης μέρας, υποστήριξε πως «για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα χρειάζεται συνολικό σχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση το διαθέτει και το υλοποιεί, χρειάζεται ενότητα και αλληλεγγύη. Κι αν μου επιτρέπετε, χρειάζεται και πρακτικό πνεύμα».

Στη συνέχεια, ρωτήθηκε για τον αν μπορεί να εγγυηθεί στους εργαζόμενους πως δεν θα μειωθούν οι αποδοχές τους.

«Εγώ καταρχήν δεν μπορώ να εγγυηθώ για την δραστηριότητα κανενός ιδιώτη επαγγελματία. Καπιταλισμός υπάρχει στην Ελλάδα και οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες που έχουν τις δουλειές τους, καθορίζουν με ποιον τρόπο θα κινηθούν».

«Εσείς καθορίζετε το πλαίσιο, τους νόμους, βέβαια», ήταν η επισήμανση της δημοσιογράφου με τον Τ. Θεοδωρικάκο να απαντά:

«Το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και δεν έχει αλλάξει από ό,τι υπήρχε πριν την κρίση. Άρα δεν μπορώ να αντιληφθώ τόσο εύκολα γιατί κάποιος που καλύπτονταν από αυτό το πλαίσιο πριν την κρίση, δεν θα καλύπτεται τώρα».

Επιπλέον, ρωτήθηκε για το αν θα υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης ομπρέλα προστασίας των εργαζόμενων κόντρα στην εργοδοτική αυθαιρεσία ή αν θα μπορεί κάποιος να αυθαιρετήσει εκμεταλλευόμενος τη νέα κατάσταση και επομένως η επιστροφή στην κανονικότητα θα συνεπάγεται και απελευθέρωση των εργοδοτικών διαθέσεων.

«Το κράτος είναι εδώ και διατηρεί ισχυρό το ρυθμιστικό πλαίσιο και υπερασπίζεται τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων. Δε θέλω όμως να τα απλουστεύσω ούτε να εξιδανικεύσω την κατάσταση. Γνωρίζετε ότι θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς δίνουμε σκληρή μάχη για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο. Αλλά όταν έχεις ύφεση τους επόμενους έξι μήνες, είναι αναπότρεπτο ότι θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας», υποστήριξε ο υπουργός, ο οποίος ρωτήθηκε και για το αν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις σχετικά με τις διαστάσεις που θα λάβει η ανεργία:

«Δε θέλω να κάνω, δεν είναι δικιά μου δουλειά, είμαι υπουργός Εσωτερικών, δεν είναι δική μου δουλειά, δεν θα κάνω εκτιμήσεις για αυτό. Αλλά έχουν αναφερθεί οι εκτιμήσεις και του οικονομικού επιτελείου και της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία και ασφαλώς δεν είναι ευχάριστες. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα υφεσιακό κύμα, το οποίο προκλήθηκε ολόκληρο από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Απλά θέλω να ρωτήσω, εάν εγκαίρως ο Μητσοτάκης, πρώτος σε όλη την Ευρώπη, δεν είχε κατεβάσει τα ρολά της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών δημόσιων χώρων και σήμερα θρηνούσαμε χιλιάδες θύματα, τι θα γινόταν στη χώρα; Πληρώνουμε το κόστος μιας πολιτικής περιορισμού, η οποία έπρεπε να γίνει».

 

Αισθάνομαι μια χαρά και με το “πόθεν” και με το “έσχες”

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των “πόθεν έσχες” των πολιτικών, ο υπουργός Εσωτερικών ρωτήθηκε για το πώς πρέπει να αισθάνεται ο απλός πολίτης, που ανέβηκε τον Γολγοθά των μνημονίων, βλέποντας πολιτικούς να «αυγατίζουν» τις περιούσιες τους κατά την ίδια περίοδο.

«Σημασία έχει, στη δική μου αντίληψη, να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη ζωή όλων, στη ζωή του πολιτικού κόσμου και στη ζωή όλων. Επειδή η Ελλάδα δεν είναι και καμιά τεράστια χώρα, όλοι γνωριζόμαστε. Ο καθένας μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει. Προσωπικά, έχοντας εργαστεί 40 χρόνια στη ζωή μου κι έχοντας μπει στην πολιτική μόλις πριν ένα χρόνο, αισθάνομαι μια χαρά και με το “πόθεν” και με το “έσχες”. Και το άλλο που θέλω να σας πω, είναι πως στα δύσκολα της κοινωνίας θα πρέπει ο πολιτικός κόσμος και με συμβολικές πράξεις και με συγκεκριμένες θυσίες να συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια της κοινωνίας. Και αυτό το κάναμε. Σας θυμίζω πως πριν από δύο μήνες, με παραίνεση, με εντολή του πρωθυπουργού, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δώσαμε, συμβολική κίνηση ήταν αυτό, τη μισή αποζημίωση για δύο μήνες, άρα πρακτικά ένα μηνιάτικο».

Παράλληλα, κλήθηκε να σχολιάσει και τον ιδιαίτερα υψηλό δανεισμό αρκετών πολιτικών, ειδικά ως προς το αν σκοπεύουν να πληρώσουν τα δάνεια αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που φέρονται να έχουν λάβει, τη στιγμή που οι πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ. Με τον υπουργό να απαντά:

«Οι πολιτικοί προφανώς οφείλουν να πληρώνουν τα δάνειά τους με τον ίδιο τρόπο που οφείλουν να τα πληρώνουν οι πολίτες. Και ο καθένας το κάνει πράξη αυτό στην προσωπική του ζωή. Σας ομιλώ εξ ιδίας πείρας»

 

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Leave a Reply

%d bloggers like this: