February 21, 2021

Η «υπόθεση Λιγνάδη» είναι μόνο στην αρχή

Η «υπόθεση Λιγνάδη» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα τώρα είναι που δείχνει να πυροδοτείται, καθώς πλέον υπάρχει επίσημη καταγγελία, η οποία -σημειωτέον- δεν έχει περάσει τα χρονικά όρια της παραγραφής, όπως ήθελε μάλλον να πιστεύει ο τηλεοπτικός σταθμός Star. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως προκαλεί ισχυρές αναταράξεις, οι οποίες πιθανότατα είναι απλώς οι πρώτες σταγόνες μιας καταιγίδας που έρχεται.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Συνελήφθη ο Δημήτρης Λιγνάδης

Την αρχή έκανε η Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου, καταγγέλλοντας παράγοντα της ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας για βιασμό. Ο αντίκτυπος ήταν μεγάλος, όμως κανείς δεν περίμενε τη χιονοστιβάδα που θα ακολουθούσε. Πλήθος καταγγελιών θα έπιαναν το νήμα που άπλωσε η Μπεκατώρου και θα βοηθούσαν στο να ξετυλιχτεί ολόκληρο το κουβάρι. Αρχικά, η ελληνική κυβέρνηση θα στεκόταν απερίφραστα «με τη Σοφία», αδειάζοντας πλήρως τον καταγγελλόμενο που αποτελούσε κομματικό της στέλεχος. Όμως, όσο μεγάλωνε η δίνη του ελληνικού «me too» τόσο τα πράγματα θα γίνονταν ολοένα και πιο πολύπλοκα.

 

Το όνομα που δεν έπρεπε ν’ ακουστεί

Κιμούλης, Φιλιππίδης, Χαϊκάλης ήταν τα τρία πρώτα ηχηρά ονόματα που απασχόλησαν τη δημοσιότητα, όσο περισσότερος κόσμος έβρισκε το θάρρος να μιλήσει δημόσια για ζητήματα κακοποίησης, σεξουαλικής παρενόχλησης ή εργασιακού εκφοβισμού. Και πέρα από τη γνωστή δράκα γραφικών, που είναι παντός καιρού και συνεχώς έτοιμη να υπερασπιστεί οτιδήποτε φαύλο, η υπόλοιπη κοινωνία ήταν πρόθυμη να ακούσει όλα όσα τα θύματα είχανε να πουν.

Φάνηκε ευθύς εξαρχής πως, πέρα από κάποιες εξαιρέσεις, υπάρχει κλίμα ομοθυμίας στην υποστήριξη των θυμάτων και διάθεση πραγματικής καταδίκης τέτοιων φαινομένων, δείγμα πως για τον περισσότερο κόσμο τέτοιες συμπεριφορές δεν ήταν πρωτάκουστες και επιτέλους κάποιος έπρεπε να μιλήσει γι’ αυτές.

Όμως, όταν το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη έπεσε στο τραπέζι, επικράτησε παγωμάρα. Η κυβέρνηση άργησε χαρακτηριστικά να αντιδράσει (συγκριτικά με την υπόθεση Μπεκατώρου) κι επικεντρώθηκε κυρίως στο να μην εμφανίζεται ο Λιγνάδης ως “φίλος” της. Ακόμα και ο ίδιος ο σκηνοθέτης λειτούργησε πιο γρήγορα, υποβάλλοντας την παραίτησή του πριν τον παραιτήσουν, την ώρα που η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με άρθρο της στα «Νέα» μιλούσε για «δημόσιο λιθοβολισμό» και «ευκαιριακά στημένα δικαστήρια».

 

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος»

Και ξαφνικά, στροφή 180 μοιρών. Η υπουργός καλεί στις 19/2 σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, όπου χαρακτηρίζει τον Λιγνάδη επικίνδυνο και τον κατηγορεί για εξαπάτηση. Θα μπορούσε κανείς να πει, πως όσο δεν υπήρχε επίσημη καταγγελία, παρά μόνο φήμες, δικαίως η υπουργός απέφευγε να τον ενοχοποιήσει. Μόνο που και τώρα που υπάρχει καταγγελία, ο Λιγνάδης διατηρεί το τεκμήριο της αθωότητας, παραμένει αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Γιατί λοιπόν η Μενδώνη διαλέγει να τον ρίξει στα λιοντάρια; Γιατί υποστηρίζει ότι την εξαπάτησε; Τι ακριβώς περίμενε, να της ομολογήσει την ενοχή του; Μια ενοχή που δεν έχει ακόμα αποδειχτεί;

Μια μέρα μετά, ο Λιγνάδης συλλαμβάνεται.

Την ίδια στιγμή, φιλοκυβερνητικά και αντικυβερνητικά μέσα επιδίδονται σε ένα ανόητο παιχνιδάκι για το ποιος έχει φωτογραφηθεί περισσότερες φορές με τον Λιγνάδη, που το μόνο που καταφέρνει είναι να θολώσει την εικόνα του τι εστί πραγματική ευθύνη. Όμως, αυτό το παιχνιδάκι θα έχει πέραση για ελάχιστο καιρό ακόμα, καθώς σύντομα τα στόματα θα αναγκαστούν να ανοίξουν και τότε το όλο ζήτημα θα αποκαλυφθεί στις πραγματικές του διαστάσεις.

 

Πόσο βάθος έχει η υπόθεση Λιγνάδη;

Τις τελευταίες ώρες, οι διαρροές σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη αφήνουν να εννοηθεί πως πρόκειται για σκάνδαλο μεγατόνων, πράγματα που είτε ευσταθούν και θα προκαλέσουν σεισμό είτε αποτελούν αποκυήματα της φαντασίας κι αυτοί που τα γράφουν θα κληθούν για εξηγήσεις.

Ήδη πάντως κάποιες από τις διαρροές έχουν αρχίσει να γίνονται ρεπορτάζ στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, πράγμα που σημαίνει πως καπνός υπάρχει, μένει να δούμε αν υπάρχει και φωτιά. Για παράδειγμα, το Mega αναπαρήγαγε την πληροφορία πως ο Λιγνάδης προσέγγιζε προσφυγόπουλα μέσω συγκεκριμένων ΜΚΟ. Η πληροφορία αυτή διακινείται εδώ και μέρες, μόνο που συνοδεύεται και από αναφορές σε πρόσωπα πίσω από τις ΜΚΟ, η αποκάλυψη των οποίων θα προκαλέσει πανικό, καθώς σ’ αυτήν την περίπτωση κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί πως δεν ήξερε τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Παράλληλα, ακούγεται έντονα πως με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη μια παλιότερη ιστορία ενδέχεται να βγει στο φως. Μια ιστορία που λέγεται πως πηγαίνει πίσω στο 2012 και η διερεύνηση της οποίας είχε τότε εγκαταλειφθεί. Καταλαβαίνει κανείς, πως αν αυτό ισχύει, τότε θα αναζητηθούν ευθύνες κι από αυτούς που την εγκατέλειψαν, ενώ η σύνδεση μεταξύ προσώπων και καταστάσεων θα γίνει ακόμα πιο έντονη.

 

Τα σημάδια δείχνουν “θύελλα”

Σε κάθε περίπτωση, είναι μάλλον προφανές πως στην περίπτωση Λιγνάδη τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά από όσο περιμέναμε. Το μαρτυρά η κίνηση πανικού της Μενδώνη, που σηκώθηκε ένα πρωί και τον κρέμασε στα μανταλάκια. Το μαρτυρά η αδέξια κωλοτούμπα του Star, που ενώ έσπευσε να προεξοφλήσει πως το όλο θέμα γίνεται «για το τίποτα», στη συνέχεια αναδιπλώθηκε θεαματικά και ζήταγε συγχώρεση. Το μαρτυρά η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, αμέσως μετά τη σύλληψη, που καταπατά το τεκμήριο της αθωότητας και κάνει λόγο για «σκοτεινή υπόθεση» ή η αναφορά του Mega στις ΜΚΟ, την ίδια μέρα, που μοιάζει προκαταβολική και φανερώνει πως ξαφνικά η γλώσσα κάποιων λύθηκε.

Είναι φανερό πως διαλέγουν να πιάσουν στασίδι από νωρίς, να δικάσουν τον Λιγνάδη πρώτοι, κάτι που πιθανότατα προμηνύει πως οι εξελίξεις από δω και πέρα θα είναι καταιγιστικές. Ήδη, ο γνωστός γλωσσολόγος, πρώην πρύτανης και πρώην υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, Γιώργος Μπαμπινιώτης, κατηγορείται ότι ήξερε για τη δράση του Λιγνάδη. Κι αν αποδειχθούν αληθινά τα περί απομάκρυνσης του Λιγνάδη από ιδιωτικό σχολείο το 2013, τότε θα φανεί πως ήξεραν κι άλλοι και επομένως πώς θα δικαιολογήσει η Μενδώνη ή το πρωθυπουργικό περιβάλλον το γεγονός πως τον έχρισαν διευθυντή του Εθνικού με απευθείας ανάθεση, καταργώντας μάλιστα και τον σχετικό νόμο που το απαγόρευε.

Μένει να δούμε τι θα πράξουν όσοι ακούγεται πως στο παρασκήνιο ακόμα τον στηρίζουν, καθώς λέγεται πως γνωστός συνταγματολόγος και πολιτικός (στου οποίου τη σφαίρα επιρροής βρίσκεται η Μενδώνη, παρόλο που ο ίδιος δεν αποτελεί στέλεχος της ΝΔ) οργανώνει την υπερασπιστική γραμμή και πως πρώην υπουργός τον φιλοξένησε αυτές τις μέρες.

Μέσα σε όλα αυτά πάντως, υπάρχουν και κάποιοι που δεν χάνουν την ψυχραιμία τους κι επιστρατεύουν λίγη από τη λαϊκή σοφία των αρχαίων μας προγόνων

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: