August 11, 2022

Η ΝΔ αμήχανη μπρος στα πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών – Απειλείται η κυβερνητική πλειοψηφία;

Δύσκολη κατάσταση για τη Νέα Δημοκρατία επικρατεί στο φλέγον θέμα του «Μακεδονικού», καθώς η κυβέρνηση πρέπει κάποια στιγμή να φέρει στο Κοινοβούλιο τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Εδώ και καιρό, η ΝΔ καθυστερεί χαρακτηριστικά την ψήφιση των πρωτοκόλλων, καθώς όχι μόνο απειλείται η κοινοβουλευτική της συνοχή, αλλά δεν μπορεί να βρει καν εισηγητή. Ακουγόταν πως τον ρόλο του εισηγητή θα αναλάβει τελικά ο βουλευτής της κυβέρνησης και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης, όμως φαίνεται πως ούτε αυτός είναι πρόθυμος να “βγάλει το φίδι απ’ την τρύπα”.

Παράλληλα, η ΝΔ έχει να αντιμετωπίσει και τις “αρνήσεις” δύο πρώην πρωθυπουργών: του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή. Ο Σαμαράς έχει δείξει εδώ και καιρό τις προθέσεις του, διαφοροποιώντας ανοιχτά τη θέση του στο ζήτημα από αυτή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα απέχει από την ψηφοφορία, όποτε κι αν αυτή διεξαχθεί.

Ο Καραμανλής από την άλλη μεριά, πρόσφατα αντάλλαξε βέλη με τον Κώστα Σημίτη (που -πολιτικά- θεωρείται πρόσωπο κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον) με αφορμή τα εθνικά θέματα (και δη τα ελληνοτουρκικά), όμως είναι σχεδόν βέβαιο πως ούτε στο «Μακεδονικό» σκοπεύει να στηρίξει την αλλαγή πλεύσης του κόμματος.

Μάλιστα, καραμανλικοί κύκλοι διαρρέουν πως εφόσον τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψήφιση των πρωτοκόλλων, ο πρώην πρωθυπουργός θα… παραδώσει την βουλευτική του έδρα..! Μια κίνηση πρωτοφανής στα χρονικά, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που πρώην πρωθυπουργός παραδίδει την εξασφαλισμένη θέση του στο Κοινοβούλιο.

Πάντως, τόσο το περιβάλλον Καραμανλή όσο και το περιβάλλον Σαμαρά διαρρέουν πως δεν θα παρακινήσουν βουλευτές της επιρροής τους να καταψηφίσουν τα πρωτόκολλα, καθώς δεν επιθυμούν να προκαλέσουν κυβερνητική κρίση.

Τι θα κάνει η ΝΔ;

Η εξίσωση για την κυβέρνηση είναι δύσκολη, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με την σκληρή αντιπολιτευτική στάση που κράτησε κατά την υπογραφή της «Συμφωνίας των Πρεσπών». Βουλευτές της που ξιφουλκούσαν και -κυρίως- βουλευτές της Βορείου Ελλάδας (όπου ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε) πρέπει τώρα να ψηφίσουν τα πρωτόκολλα. Συν την άρνηση Καραμανλή και Σαμαρά, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί ακόμα και την κυβερνητική πλειοψηφία.

Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου είναι πως πρόσφατα ο Άδωνις Γεωργιάδης διατεινόταν πως δεν αποκάλεσε ποτέ τον Τσίπρα προδότη και πως δεν επιτρέπει να μιλάνε έτσι για τον -τότε- Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, όταν κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το αν θα ψηφίσει τα πρωτόκολλα, ρώτησε «τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;», λέγοντας πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα υπερψηφίσει, τότε δίνεται η ευκαιρία σε κάποιους βουλευτές της ΝΔ να εκφράσουν τις διαφωνίες τους.

Σημειώνεται, ότι απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Η ΝΔ διαθέτει 158 και ο ΣΥΡΙΖΑ 86.

Λάθος στο λάθος

Θα μπορούσε κανείς να πει, πως η ΝΔ χειρίστηκε εντελώς λάθος το θέμα των «Πρεσπών», από τη στιγμή που ανέβασε πολύ ψηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους, παρά το γεγονός πως γνώριζε πως πιθανότατα θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και θα κληθεί να επικυρώσει τη Συμφωνία, υπερψηφίζοντας τα πρωτόκολλα.

Όμως, αυτό δεν ήταν το μόνο “στρατηγικό” λάθος. Κι αυτό γιατί η ιδανική λύση που επεξεργάζονται τα στελέχη της ΝΔ, πιθανότατα δεν είναι εφικτή, λόγω ακόμη μιας άστοχης πρόβλεψης.

Τις τελευταίες ώρες, κυβερνητικές πηγές διαρρέουν πως ενδεχομένως τα πρωτόκολλα να ψηφιστούν στα “θερινά τμήματα” της Βουλής, εκεί που συμμετέχει μικρότερος αριθμός βουλευτών (το 1/3, καθώς τα τμήματα είναι 3) και άρα οι διαφωνούντες μπορούν να “αποκλειστούν”, απαλλάσσοντας όχι μόνο τους Καραμανλή – Σαμαρά, αλλά και άλλους από τη δυσάρεστη θέση να επικυρώσουν τη Συμφωνία.

Όμως, η βιασύνη της ΝΔ να συγκροτήσει τη λεγόμενη «προανακριτική Παππά» (για θέματα που αφορούν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες των ιδιωτικών καναλιών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) τινάζει στον αέρα τα εν λόγω σχέδια κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη προανακριτική πιθανότατα θα καθυστερήσει, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα… να μην υπάρξουν θερινά τμήματα!

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ:

Όπως πολύ σωστά το έθεσε ο Κων/νος Μπογδάνος, το θέμα πλέον είναι τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν οι 86 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερψηφίσουν τα πρωτόκολλα, τότε δίνεται η ευκαιρία σε πλήθος βουλευτών της ΝΔ να εκφράσουν τις διαφωνίες τους καταψηφίζοντας.

Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώσει το θέμα ψηλά και -για παράδειγμα- κηρύξει αποχή από την ψηφοφορία (ζητώντας από τη ΝΔ να πάρει σαφή θέση υπέρ ή κατά των «Πρεσπών»), τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό και περιθώρια για διαρροές δεν υπάρχουν, παρά μόνο 7 βουλευτών σε σύνολο 158 (μείον Καραμανλή και Σαμαρά υπολείπονται 5, μέσα σε αυτούς Άδωνις, Βορίδης, Πλεύρης, Μαρκόπουλος, Κυρανάκης και βέβαια όλοι οι βουλευτές της Βορείου Ελλάδος).

Υπάρχει βέβαια και η “λύση” του ΚΙΝΑΛ, όμως και πάλι, οι 22 βουλευτές του δεν φτάνουν για όλους…

Για την ώρα πάντως, η Κουμουνδούρου τηρεί σιγή ιχθύος. Αν κάτι έχει εννοηθεί, αυτό είναι μέσω των δηλώσεων Τσίπρα, ο οποίος εδώ και καιρό έχει διαμηνύσει πως περιμένει «158 συγγνώμες, βάζοντας μέσα και τον Αντώνη Σαμαρά, κάθε ψήφος και συγγνώμη για την αθλιότητα που έγινε πριν από δύο χρόνια και για την εξαπάτηση των απλών πολιτών».

Αντίστοιχα, όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης έλεγε πως δεν θεωρεί τον Τσίπρα προδότη, από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυαν πως περιμένουν ακόμη 157 συγγνώμες, υπονοώντας πως η πρώτη έχει μόλις δοθεί.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: