September 14, 2020

Εσωκομματική κόντρα Αυγενάκη – Ντόρας για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Ενάντια στο νομοσχέδιο τα υπόλοιπα κόμματα (πλην Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχθηκε για τη συζήτησή του στη Βουλή στις 17/9), αντιδράσεις από αθλητικούς φορείς και ομοσπονδίες.

Το νομοσχέδιο, που φέρει τον τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις», καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, “πέρασε” ωστόσο χάρη στις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με εξαίρεση την Ντόρα Μπακογιάννη που τάχθηκε κατά.

Ενάντια στη ρύθμιση της αναδρομικής ισχύος του ορίου των θητειών στις Ομοσπονδίες δηλώνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ ένταση προκλήθηκε όταν η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Βασίλη Σεβαστή, αν έχει ξαναδεί τέτοια παρέμβαση από την πολιτεία στις Ομοσπονδίες, με τον τελευταίο να απαντάει «ούτε στη δικτατορία».

Η συγκεκριμένη ατάκα έκανε έξαλλο τον Λ. Αυγενάκη, ο οποίος παρενέβη λέγοντας «Ποιος νομίζετε ότι είστε; Δεν επιτρέπεται να μιλάτε έτσι στο κοινοβούλιο» και συμπλήρωσε πως του προκαλεί κατάπληξη να «εκφράζετε με αυτόν τον τρόπο ο κ. Σεβαστής και οι συνάδελφοι να μη μιλάνε».

Στο σημείο εκείνο, Σακοράφα και Αυγενάκης διαστάυρωσαν τα ξίφη τους με τον κ. Σεβαστή να επιχειρεί να ηρεμήσει το κλίμα, ανασκευάζοντας και υποστηρίζοντας πως «δεν έχει γίνει ποτέ τέτοια παρέμβαση σε ένταση και έκταση».

 

Αντίδραση από την Ντόρα

Μίνι εσωκομματική κόντρα πυροδότησε και η εναντίωση της Ντόρας Μπακογιάννη στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Η πολύπειρη πολιτικός της ΝΔ, άφησε για λίγο τον ρόλο του παλαιού στελέχους του κόμματος και αδερφής του πρωθυπουργού και μίλησε «ως σύζυγος του Ισίδωρου Κούβελου», όπως είπε.

«Θα υπάρξει πρόβλημα με τη ΔΟΕ, κύριε Αυγενάκη. Η αυτονομία των ομοσπονδιών είναι η ιερή αγελάδα της ΔΟΕ και τίθεται σε αμφισβήτηση. Στο προηγούμενο νομοσχέδιο την αποσύρατε την αναδρομικότητα στις θητείες, μετά από επιστολές της ΔΟΕ κλπ. Τώρα ξαναφέρνετε το ίδιο άρθρο. Όταν ξαναφέρνεις ένα άρθρο, κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Αν το αφήσετε εκκρεμές, θα πέσει σε όλα τα δικαστήρια, δεν το συζητάμε, ενώ θα αποτελέσει και ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του αθλητισμού», υποστήριξε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Δεν μπορεί να υπάρξει όριο ηλικίας σε κάποιον εκλεγμένο. Σύμφωνα και με ευρωπαϊκές και με ελληνικές αποφάσεις δικαστηρίων. Μπορείς να βάλεις όριο θητείας, αλλά όχι όριο ηλικίας σε εκλεγμένο. Ας μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος και έρθουμε σε αντίθεση με τη ΔΟΕ τσάμπα και βερεσέ. Ελπίζω μέχρι να πάει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια να έχετε τη δυνατότητα να το ξανασκεφτείτε. Να ακούσετε τους φορείς, έχουν προσφέρει στον αθλητισμό. Είναι κρίμα να τους αδικήσουμε», συμπλήρωσε.

Στην απάντησή του, ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε πως «η επιστολή της ΔΟΕ δεν θίγει το όριο ηλικίας» και πως «δεν είναι καν του προέδρου της, του Μπαχ, αλλά ενός στελέχους, του Τζέιμς ΜακΛάουντ». «Είμαστε κυρίαρχο κράτος, δεν μπορούν να μας βάζουν ποινές. Δεν παρεμβαίνουμε αρνητικά στο καταστατικό της ΕΟΕ», συμπλήρωσε με την Ντόρα Μπακογιάννη να παίρνει ξανά το λόγο:

«Ο Μπαχ κύριε υπουργέ, επικοινωνεί με τον πρωθυπουργό της χώρας. Με τον υπουργό επικοινωνεί ο γενικός γραμματέας. Ψηφίσατε για δύο θητείες. Τις μετράτε αναδρομικά ή από την ώρα που ισχύει ο νόμος; Αυτό πρέπει να το απαντήσετε», ανέφερε η Ντ. Μπακογιάννη.

 

*Αξίζει να σημειωθεί πως Μπακογιάννη και Αυγενάκης είναι “παλιοί γνώριμοι”, μιας και οι δύο τους γνωρίζονται τουλάχιστον από την εποχή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, του κόμματος δηλαδή που είχε ιδρύσει η Ντόρα κατά τη διάρκεια της αποχώρησής της από τη ΝΔ και στο οποίο συμμετείχε ο σημερινός υφυπουργός Αθλητισμού.

Leave a Reply

%d bloggers like this: