December 7, 2022

Επιλεκτική τήρηση των μέτρων και άνοδος των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες

Περισσότερα από 100 νέα κρούσματα της νόσου COVID-19 καταγράφηκαν στη χώρα μας μέσα σε λίγες μόνο μέρες, προκαλώντας έντονη ανησυχία πως μια δυναμική επιστροφή του κορωνοϊού ενδεχομένως να βρίσκεται προ των πυλών.

Σχεδόν το 1/3 των κρουσμάτων αφορούν περιπτώσεις τουριστών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχε ως σκοπό την επανεκκίνηση της οικονομίας και δη του τουρισμού, ωστόσο αυτό που απασχολεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή είναι η ασυνέπεια και η ανακολουθία σε ότι αφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κλήθηκε να σχολιάσει την παρουσία του σε αποκαλυπτήρια ανδριάντα στον Πειραιά, όπου παρατηρήθηκε έντονος συνωστισμός.

Ο υπουργός παραδέχθηκε πως υπήρξε όντως συνωστισμός, παρόλο που όπως είπε γίνονταν διαρκείς συστάσεις από τα μεγάφωνα, ενώ στο χιούμορ του δημοσιογράφου («αφού δεν ήρθαν τα ΜΑΤ να σας διώξουν») απάντησε με τη φράση «Δεν θυμάμαι να έχουμε στείλει τα ΜΑΤ σε καμία πλατεία να διώξουμε κανέναν».

«Διάβαζα στο διαδίκτυο την απίστευτης ανοησίας ταύτιση του μπαρ της Μυκόνου με την Αγία Τριάδα του Πειραιά. Φαντάζομαι ο καθένας μπορεί να καταλάβει τη διαφορά», δήλωσε ο υπουργός και ανέλυσε τις διαφορές μεταξύ των 2 περιπτώσεων, κάνοντας λόγο για… γυμνούς και ντυμένους όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον Άρη Πορτοσάλτε σχετικά με το περιβόητο μπαρ της Μυκόνου, υποστηρίζοντας με θέρμη το πρόστιμο πολλών χιλιάδων ευρώ και το κλείσιμο της επιχείρησης για 2 μήνες κόντρα στην άποψη του Α. Πορτοσάλτε πως ήταν μια λάθος απόφαση που μόνο μια… κομμουνιστική κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει.

Όπως μπορείτε να ακούσετε στο παρακάτω βίντεο από την παρουσία του Α. Γεωργιάδη στη ραδιοφωνική εκπομπή του Α. Πορτοσάλτε, ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ υποστήριξε πως οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας θα πρέπει μεν να πληρώνουν πρόστιμο, αλλά όχι να κλείνουν, με τον υπουργό να απαντά πως αυτό προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση, κάτι που ήταν γνωστό σε όλους.

«Τότε είναι μια κακή απόφαση» αντέτεινε ο Α. Πορτοσάλτε, υποστηρίζοντας πως «δεν κλείνεις επιχείρηση στη Μύκονο». (Όταν μάλιστα ο υπουργός σχολίασε πως το ίδιο θα γινόταν αν η παράβαση συνέβαινε είτε στη Μύκονο είτε στη Γλυφάδα είτε στην Καστοριά, ο Πορτοσάλτε τόνισε με έμφαση «πολλώ δε μάλλον στη Μύκονο!».)

Όσο για το αν η ποινή είναι βαριά, ο Α. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως αυτό «εξαρτάται από το διακύβευμα του δημοσίου συμφέροντος» και από τη στιγμή που όπως τόνισε «αν έχουμε έξαρση του ιού, καταστραφήκαμε», τότε η ποινή οφείλει να είναι βαριά.

«Θέλετε σοβαρά να ρισκάρουμε όλη τη χώρα για να είναι ένα μπιτσόμπαρο και να είναι ο ένας πάνω στον άλλον;» ρώτησε τον Α. Πορτοσάλτε και συμπλήρωσε πως «όταν αποφασίζει κάποιος, επειδή έτσι γουστάρει, να ρισκάρει ολόκληρη χώρα, πρέπει η ποινή που θα έχει να είναι ανάλογη, για να τη θυμάται πάντα».

 

Παρά την ομολογουμένως άτεγκτη στάση του Άδωνη Γεωργιάδη στο συγκεκριμένο ζήτημα, μόλις λίγη ώρα αργότερα ο ίδιος παραβρέθηκε στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του τελευταίου βασιλιά του Βυζαντίου, Κων/νου Παλαιολόγου, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας του Πειραιά, η οποία παράλληλα γιόρταζε και την γιορτή του Αγίου Πνεύματος με αποτέλεσμα όχι απλά να επικρατήσει συνωστισμός, αλλά ουσιαστικά να παραβιαστεί κάθε  υγειονομικό πρωτόκολλο.

Μάλιστα, ο υπουργός δημοσίευσε στη σελίδα του και φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

Το ίδιο έκανε και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη σελίδα του στο Twitter

 

Την ίδια στιγμή, το άνοιγμα του τουρισμού έδωσε σχεδόν άμεσα τα πρώτα 30 κρούσματα, οδηγώντας την κυβέρνηση στη μίσθωση καταλυμάτων προκειμένου να φιλοξενηθούν οι νοσούντες τουρίστες, ενώ το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων συνδυάστηκε με το κλείσιμο 5 σχολικών μονάδων στην Ξάνθη και την τοποθέτηση 80 εκπαιδευτικών σε καραντίνα λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος σε εκπαιδευτικό, σε μια πόλη που γενικά παρατηρείται μια τοπική έξαρση του ιού με 15 κρούσματα τα τελευταία 24ωρα και άλλα 29 σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν στις αρχές της εβδομάδας.

Κι όλα αυτά ενώ από 15/6 αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και από 1/7 ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια και επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια.

Σε κάθε περίπτωση, παρατηρείται μια ανακολουθία και επιλεκτικότητα στην τήρηση των μέτρων, κι ενώ πολίτες πληρώνουν πρόστιμα ή εκδιώχνονται από πλατείες, την ίδια στιγμή υιοθετούνται νέα μέτρα ή γίνονται εκδηλώσεις που απειλούν να “τινάξουν στον αέρα” την μέχρι τώρα προσπάθεια.

 

Τέλος, σήμερα 12/6 ανακοινώθηκαν 20 νέα κρούσματα, συνεχίζοντας έτσι την σταδιακή άνοδο των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες.

Leave a Reply

%d bloggers like this: