December 7, 2022

Δικηγόρος οικογένειας Ζορμπά: Η ενδελέχεια της έρευνας θα περιφρουρηθεί αυστηρά

Συνέντευξη στο περιοδικό ΣΠΟΥΤΝΙΚ παραχώρησε ο δικηγόρος της οικογένειας Ζορμπά, Θανάσης Καμπαγιάννης, προκειμένου να δοθεί στην υπόθεση του τραγικού χαμού του 29χρονου Χρήστου, ηλεκτρολόγου στο εργοστάσιο Ήπειρος στην Άρτα, η προβολή που (όπως αναφέρει και ο δημοσιογράφος του μέσου) «δεν έδωσαν τα συστημικά ΜΜΕ».

Ο δικηγόρος, που έγινε ευρύτερα γνωστός μέσω της συμμετοχής του στη δίκη της Χρυσής Αυγής και τη μνημειώδη αγόρευσή του ως συνηγόρου της πολιτικής αγωγής, ζήτησε «να πέσει άπλετο φως» στις συνθήκες που οδήγησαν σε μια τόσο οδυνηρή απώλεια ενός νέου ανθρώπου.

Μεταξύ άλλων, στάθηκε στο γεγονός πως «η εργοδοσία δεν ειδοποίησε την οικογένεια», αφήνοντας σε τρίτους το θλιβερό καθήκον της ενημέρωσης «για το κακό που είχε συμβεί». Όσο για το τι συνέβη, τόνισε πως δεν δέχεται το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθος από την πλευρά του Χρήστου, καθώς όπως είπε «η ίδια η επιχείρηση έχει βγάλει μια ανακοίνωση, στην οποία εξαίρει την εργατικότητα και τον επαγγελματισμό του».

«Αν τηρούνταν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ο Χρήστος θα ήταν ζωντανός»

Ο Θ. Καμπαγιάννης διευκρίνισε πως η συλλογή των στοιχείων γίνεται με το σταγονόμετρο, παρόλο που έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες «προς όλες τις κατευθύνσεις (αστυνομία, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, ΔΕΗ, την ίδια την εταιρεία και το ΣΕΠΕ) για τη συλλογή όλων των στοιχείων, προκειμένου να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και την εισαγγελία».

Ωστόσο, έχει πολύ μεγάλη σημασία η αναφορά του στον χαρακτήρα του Χρήστου ως εργαζόμενου:

«Το μόνο που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι ο Χρήστος ήταν ένας άνθρωπος που σε πρώτο πλάνο έβαζε πάντα την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, ιδιαίτερα σε ότι είχε να κάνει με το ηλεκτρικό ρεύμα και ήταν εκείνος ο οποίος είχε συντάξει τον οδηγό ασφάλειας εργαζομένων από ατυχήματα σε πεδία μέσης και χαμηλής τάσης. Είναι πραγματικά σπαραξικάρδιο και για εμάς τους ίδιους όταν διαβάζουμε τις σημειώσεις του σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας, που ο ίδιος είχε ετοιμάσει και παρουσίαζε σε μορφή power point. Για αυτό τον λόγο θεωρούμε πως ένας τέτοιος άνθρωπος είναι πάρα πολύ δύσκολο να κατηγορηθεί ότι δε φρόντιζε για τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία τα είχε συντάξει ο ίδιος και για αυτό ζητάμε τη διερεύνηση σχετικά με το αν η εταιρεία τηρούσε τα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε να τηρεί εκείνη από τη δική της μεριά και να αποδοθούν πραγματικά οι ευθύνες προς τη σωστή κατεύθυνση»

Παράλληλα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το αν υπήρχε, όπως προβλέπεται για λόγους ασφαλείας, και δεύτερος ηλεκτρολόγος στη βάρδια, ανέφερε πως «ο Χρήστος εκείνο το βράδυ εμφανίζεται μόνος του και για αυτό το λόγο ήταν από τα πρώτα ερωτήματα που απευθύναμε προς το ΣΕΠΕ και ένα από τα έγγραφα που ζητάμε και επίσημα είναι το πρόγραμμα», ενώ πρόσθεσε πως «θα ζητήσουμε μέσω εισαγγελέα και τη διερεύνηση σχετικά με την ηλεκτρολογική εγκατάσταση της εταιρείας, το σχέδιο που έχει υποβληθεί στη ΔΕΗ, την τήρηση των μέτρων ασφαλείας από τον ανάλογο τεχνικό που πρέπει να υπάρχει στην εταιρεία, το αν ο πίνακας είχε τις ηλεκτρολογικές διατάξεις που προστατεύουν από ηλεκτροπληξία ακόμα και στην περίπτωση ανθρώπινου λάθους. Αυτά είναι τα ερωτήματα που απευθύνει η οικογένεια προς όλους τους φορείς και για αυτό λέμε πως όποιος πάει να κλείσει αυτήν την υπόθεση αναφέροντας την απλή φράση «ανθρώπινο λάθος», στην πραγματικότητα προσπαθεί να κουκουλώσει αυτές τις ευθύνες, πράγμα το οποίο δε πρόκειται να το επιτρέψουμε»

Όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα σχετικά με το αν υπάρχει αντικειμενική στάση από τους κρατικούς φορείς, ο δικηγόρος της οικογένειας έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις:

«Επειδή έπεσε στην αντίληψη μας μια δήλωση ενός κρατικού λειτουργού, του ΣΕΠΕ Άρτας συγκεκριμένα, που έδειξε μια προκατάληψη κατά την έρευνα, προσπαθώντας να προδικάσει πως πρόκειται για ανθρώπινο λάθος. Είναι προφανές ότι δε γίνεται, ειδικά στην αρχή μιας έρευνας, να ξεκινάμε θέτοντας το ζητούμενο ως δεδομένο, για αυτό το λόγο εμείς ως δικηγόροι της οικογένειας του Χρήστου κάναμε μια δημόσια παρέμβαση, λέγοντας ότι τέτοιου τύπου τοποθετήσεις συνιστούν κουκούλωμα. Η παρέμβαση έφτασε εκεί που έπρεπε και δώσαμε το μήνυμα ότι η ενδελέχεια της έρευνας, που θα ρίξει φως στην υπόθεση, θα περιφρουρηθεί αυστηρά»

Επιπλέον, ο Θ. Καμπαγιάννης αναφέρθηκε στην «σημαντική κινητοποίηση» του Εργατικού Κέντρου Άρτας, τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με βασικό αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης αλλά και την καμπάνια που βρίσκεται σε εξέλιξη «για συλλογή υπογραφών και έκδοση ψηφισμάτων για τη δικαίωση του Χρήστου και την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης», εκτιμώντας πως η υπόθεση του Χρήστου Ζορμπά «γίνεται μια υπόθεση συνολικά του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος πανελλαδικά και ελπίζουμε να συνεχιστεί, γιατί μονάχα άμα υπάρχει προβολή της υπόθεσης και ευαισθητοποίηση του κοινού, θα γίνουν τα πράγματα όπως πρέπει».

Κλείνοντας, χαρακτήρισε επίκαιρο όσο ποτέ το σύνθημα «Οι ανθρώπινες ζωές πάνω από τα κέρδη» και έκανε λόγο για «απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» που έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, υποστηρίζοντας πως «δε μπορεί να υπάρχει καμία επανάπαυση και καμία γενική δήλωση εμπιστοσύνης προς τις κρατικές αρχές. Μονάχα αν υπάρχει κινητοποίηση των εργαζομένων και των συλλογικοτήτων τους, μπορούν τα πράγματα να αλλάξουν».

Leave a Reply

%d bloggers like this: