December 7, 2022

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα

Σε νέο διάγγελμα προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να απευθυνθεί στους πολίτες σχετικά με την επιδημία και τις συνέπειες που έχει επιφέρει στην κοινωνία και την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός προέβλεψε πως το 2020 η ύφεση θα είναι μεγάλη και για αυτό, όπως είπε, «θυσιάζουμε συνειδητά ένα μέρος της ευημερίας μας για να προστατεύσουμε την υγεία και την κοινωνική συνοχή», ενώ τόνισε πως τα βάρη της κρίσης θα μοιραστούν με δίκαιο τρόπο, ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν επιτρέπονται «αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές». Παράλληλα, ανακοίνωσε την παροχή έκτακτου επιδόματος σε 155.000 μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι θα λάβουν το ποσό των 400 ευρώ.

«Η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι σε μία πρωτοφανή κρίση και αντέδρασε γρήγορα» σχολίασε ο πρωθυπουργός και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει Μεγάλης Εβδομάδας:

«Αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα! Μία πραγματικά Μεγάλη Εβδομάδα. Στην οποία αποτυπώνονται, φέτος, τα Πάθη και οι θυσίες μας για να ξεπεραστεί ο Γολγοθάς της πανδημίας και να φτάσουμε στην Ανάσταση. Αυτό το Πάσχα θα το θυμόμαστε ως το Πάσχα της Αγάπης. Αλλά και της Ευθύνης. Θα το περάσουμε χωριστά από δικά μας πρόσωπα. Και μακριά, ίσως, από τους τόπους μας. Και, δίχως προσκύνημα στις εκκλησίες. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο. Δεν κινδυνεύει η πίστη μας, αλλά η υγεία των πιστών. Έτσι, όμως, θα δικαιώσουμε και το αληθινό μήνυμα της μεγάλης γιορτής. Που είναι η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο»

Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους πολίτες λέγοντας πως έκαναν θυσίες με υψηλό αίσθημα ευθύνης και έτσι κερδήθηκε χρόνος, ώστε να οργανωθεί καλύτερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Σας αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Για την εμπιστοσύνη, αλλά και την πειθαρχημένη συμπεριφορά», συμπλήρωσε.

Προσέθεσε, όμως, ότι «ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη» και πως «η παραμικρή επανάπαυση, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό πισωγύρισμα», ενώ προανήγγειλε πως «η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις».

Στη συνέχεια, ανέφερε πως «η πανδημία υποχωρεί. Αλλά είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει τον επόμενο χειμώνα. Και πρέπει να μας βρει έτοιμους. Μαζί με το ΕΣΥ, ωστόσο, νέα μορφή παίρνει και το σύνολο του δημόσιου τομέα: Οι υπηρεσίες του ψηφιοποιούνται και απλώνονται για να εξυπηρετούν πιο εύκολα και πιο σύντομα τον πολίτη. Συνταγογραφήσεις και πιστοποιητικά εκδίδονται, πλέον, ηλεκτρονικά. Το Gov.gr έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και την κάνει πιο εύκολη. Οι υπάλληλοι εξοικειώνονται με την τεχνολογία. Ενώ, μέχρι σήμερα, σχεδόν 5 εκατομμύρια είναι οι συμμετοχές μαθητών αθροιστικά σε ψηφιακές τάξεις με τη βοήθεια δεκάδων χιλιάδων φιλότιμων εκπαιδευτικών».

Επιπλέον, εκτίμησε πως ανταποδίδει καθημερινά την εμπιστοσύνη των πολιτών και υποσχέθηκε «νέα αρχή μετά την καταιγίδα», κάνοντας λόγο για «αναγέννηση του αύριο».

Απεύθυνε τα εύσημα σε γιατρούς και νοσηλευτές, ένστολους και «μαχητές αυτής της νέας καθημερινότητας», λέγοντας πως «είναι σίγουρο πως, όταν περάσει η κρίση, θα βλέπουμε αλλιώς τους ανθρώπους που γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Θα ανησυχούμε αν το παλικάρι στο μηχανάκι δεν φοράει το κράνος του. Και θα λέμε καλημέρα στις γυναίκες και στους άντρες που θα αδειάζουν τους κάδους της γειτονιάς μας. Δεν θα είναι πια αόρατοι όπως ήταν, ίσως, για κάποιους».

Τέλος, ανέφερε ως μεγαλύτερο κέρδος από την κρίση την εμπιστοσύνη προς το κράτος και την κυβέρνηση, ζητώντας αυτή η παρακαταθήκη να μη φύγει μαζί με την πανδημία, γιατί θα χρειαστεί για την επόμενη μεγάλη πρόσκληση, την ανάταξη της οικονομίας.

 

Δείτε ολόκληρο το διάγγελμα εδώ

Leave a Reply

%d bloggers like this: