November 28, 2022

ΓΓ Υπουργείου Παιδείας σε εκπαιδευτικούς: Κλείσαμε τα σχολεία επειδή οι γονείς έβγαζαν τις μάσκες για να πιουν καφέ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο παιδείας προχώρησαν σήμερα, με αφορμή την επαναλειτουργία των σχολείων, σύλλογοι εκπαιδευτικών και ενώσεις γονέων από την περιοχή της Δυτικής Αττικής, η οποία θυμίζουμε ότι βρίσκεται σε καθεστώς σκληρού lockdown με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από νωρίς το απόγευμα. Eκπαιδευτικοί και γονείς ζήτησαν την λήψη ουσιαστικών μέτρων ασφάλειας για τα σχολεία της περιοχής, χωρίς όμως να λάβουν καμία ουσιαστική απάντηση από την πλευρά του υπουργείου.

Μάλιστα, στη συνάντηση που ακολούθησε με την Γενική Γραμματέα του υπουργείου, Αναστασία Γκίκα, ακούστηκε εκ μέρους της ότι τα σχολεία έκλεισαν, όχι λόγω του κινδύνου διασποράς του ιού στο σχολικό περιβάλλον, αλλά επειδή «έπρεπε να στείλουμε ένα μήνυμα προς την κοινωνία ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και πρέπει να υπάρξει αυτοπεριορισμός» και «υπήρχε συγχρωτισμός στις πύλες των σχολείων από γονείς (σημ. που περίμεναν να πάρουν τα παιδιά τους) και έβγαζαν τις μάσκες να… πιούν καφέ και να καπνίσουν».

Δελτίο τύπου εξέδωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής “Κωστας Βάρναλης” όπου αναφέρει:

Απαιτώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στα σχολεία της περιοχής μας, μιας περιοχής που πλέον μπαίνει στην τέταρτη βδομάδα σκληρότερου lockdown και το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμα στο «κόκκινο», πραγματοποιήθηκε, σήμερα 11/1,  παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας. Σε αυτήν συμμετείχαν οι Ενώσεις Γονέων από Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Άνω Λιοσίων- Φυλής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής και η ΕΛΜΕ Α΄ Δυτικής Αττικής απαιτώντας συνάντηση με το Υπουργείο.

Στη συνάντηση δεν υπήρξε πρακτικά καμία δέσμευση από το υπουργείο το οποίο θεωρεί ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Μάλιστα η ΓΓ του Υπουργείου, κα Γκίκα, στην κριτική μας ότι το άνοιγμα των σχολείων για δεύτερη φορά  γίνεται ουσιαστικά με τους όρους οι οποίοι οδήγησαν στο κλείσιμό τους πριν δύο μήνες, με άπλετο θράσος απάντησε ότι «τα σχολεία έκλεισαν τον Νοέμβρη γιατί έπρεπε να στείλουμε ένα μήνυμα προς την κοινωνία ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και πρέπει να υπάρξει αυτοπεριορισμός» και γιατί … άκουσον, άκουσον (!) «υπήρχε συγχρωτισμός στις πύλες των σχολείων από γονείς (σημ. που περίμεναν να πάρουν τα παιδιά τους) και έβγαζαν τις μάσκες να … πιουν καφέ και να καπνίσουν». Ενώ, και πιο συγκεκριμένα για τις «κόκκινες περιοχές» «οι ειδικοί», είπε η κυρία Γκίκα, «πρότειναν άνοιγμα των σχολείων αφού έτσι κι αλλιώς τα παιδιά επί δύο μήνες τα πρωινά παίζουν στις αλάνες χωρίς μάσκες άρα είναι πιο ασφαλή στο σχολείο και με μάσκες»!!!!!

Η κυβέρνηση, δηλαδή, που επί εννιά μήνες δεν έχει υλοποιήσει πρακτικά κανένα από τα μέτρα που έχουμε διεκδικήσει ώστε τα σχολεία να λειτουργούν με όρους πραγματικής ασφάλειας και υγιεινής έρχεται τώρα δια στόματος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να κατηγορήσει ευθέως τους γονείς ότι ευθύνονται για την διασπορά του ιού, το προηγούμενο διάστημα, δηλώνοντας, με απύθμενο θράσος, ότι η κυβέρνηση τιμώρησε -με δίμηνο κλείσιμο σχολείων- μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ώστε να… στείλει μήνυμα στην κοινωνία για τη σοβαρότητα της κατάστασης!

Δηλώνουμε ότι αποτελεί τεράστια πρόκληση και κοροϊδία απέναντι στα παιδιά και τους γονείς τους τόσο αυτός ο ισχυρισμός της εκπροσώπου του Υπουργείου όσο και το ότι εξασφαλίστηκε το ασφαλές άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων με το διαφορετικό πρόγραμμα εισόδου – εξόδου και τα ανοιχτά παράθυρα, τη στιγμή που δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης μεγαλώνουν όσο επιμένει να αγνοεί τις προτάσεις γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών ενώ τους ρίχνει κι από πάνω την ευθύνη για το ότι δεν ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια ή για ένα πιθανό νέο κλείσιμο Δημοτικών και Νηπιαγωγείων.

 

Η κυβέρνηση να αναλάβει ΤΩΡΑ τις ευθύνες της και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας:

 

  • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις. Διεκδικούμε 15 μαθητές ανά τμήμα.

 

  • Με ευθύνη κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμου να εξασφαλισθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές σε σχολικές αίθουσες ώστε να μπορούν να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

 

  • Να γίνονται δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα test Covid-19 στα σχολεία. Να συνταγογραφείται το test Covid-19 και να είναι δωρεάν για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

  • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία. Να μονιμοποιηθούν όλες οι καθαρίστριες που λήγουν οι συμβάσεις τους.

 

  • Να υπάρχει σχολίατρος σε κάθε σχολική μονάδα που θα είναι σε ανοιχτή συνεργασία με το ΚΥ Ελευσίνας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

 

  • Να χορηγούνται δωρεάν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στα σχολεία.

 

  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ουσιαστική λειτουργία με όλο το αναγκαίο προσωπικό στα Ειδικά Σχολεία.

 

  • Στις βαθμίδες που θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση, να δοθούν σε όλα τα παιδιά τεχνολογικά μέσα, τάμπλετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γρήγορο internet με ευθύνη του κράτους. Κανένας μαθητής εκτός εκπαίδευσης – καμιά απουσία σε μαθητή που δεν έχει τα μέσα να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση.

 

  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς και στα εργοστάσια της περιοχής της Δυτικής Αττικής. Αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ για αποφυγή συγχρωτισμού.

 

Συμμετέχουμε από κοινού με τα υπόλοιπα σωματεία της Αττικής

             Στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Παιδείας την Πέμπτη 14/1, στις 2μ.μ.

             Στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 15/1, στις 2μμ.

 

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ!

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: