July 4, 2022

Αυξάνονται τα κρούσματα στην Τουρκία- Με «προσευχές» απαντά ο Ερντογάν

«Θερίζει» ο κορωνοϊός στη γειτονική Τουρκία, με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, καθώς τη στιγμή που τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 10.000 και οι νεκροί τους 168, ο ίδιος επιδίδεται σε ένα χωρίς νόημα επικοινωνιακό παιχνίδι: Μετά τους αρχικούς κομπασμούς του, πως η χώρα του δεν έχει ούτε ένα κρούσμα, πλέον -και με την Τουρκία να βρίσκεται στη βαθιά δίνη του ιού- επιλέγει να ακούει προσευχές, εναποθέτοντας στη «θεία παρέμβαση» τη σωτηρία του λαού του.

«Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά στο να ξεπεράσουν την επιδημία. Όσο δίνουμε την ευκαιρία στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας να πολεμήσει τον κορωνοϊό, τόσο περισσότερο μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά την επιδημία. Τα νοσοκομεία μας μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα κατά της επιδημίας», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του, τη στιγμή που τα κρούσματα ανεβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς.

Παράλληλα, υποστήριξε πως «το πλέον σημαντικό σημείο τώρα είναι να συνεχίσουμε την παραγωγή για να διατηρήσουμε τον εφοδιασμό βασικών αγαθών και να στηρίξουμε τις εξαγωγές. Η Τουρκία είναι μια χώρα που χρειάζεται να συνεχίσει την παραγωγή και να συνεχίσει να λειτουργεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και καταστάσεις», δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ανησυχία για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα.

Χάρτης των κρουσμάτων στην Τουρκία (έως 28/3). Με κόκκινο χρώμα τα επιβεβαιωμένα και με γαλάζιο τα ύποπτα κρούσματα.

Εκτός των μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί (αναστολή διεθνών πτήσεων, κλείσιμο σχολείων και χώρων διασκέδασης, απαγόρευση μαζικών προσευχών και αθλητικών εκδηλώσεων), ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα δωρίσει και 7 μισθούς του, ώστε να στηριχθεί οικονομικά το σύστημα Υγείας, καλώντας τους εύπορους πολίτες της χώρας να πράξουν το ίδιο. Επιπλέον, διέθεσε κονδύλι ύψους 6 δις τουρκικών λιρών για τον ίδιο σκοπό.

Ωστόσο, η υπερβολική του αισιοδοξία προβληματίζει. «Κανένας ιός δεν είναι ισχυρότερος από την ενότητα μας και την αλληλεγγύη μας. Καμία ασθένεια δεν μπορεί να εμποδίσει το λαμπρό μας αύριο», δήλωσε και κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται και να μην σπεύδουν στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα πάντως με μαρτυρίες Τούρκων πολιτών, το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και αδυνατεί να ανταπεξέλθει στη μάχη ενάντια στον ιό. Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο απεικονίζουν ασθενείς στοιβαγμένους στα νοσοκομεία και κάποιες φορές ακόμα και στο πάτωμα, δημιουργώντας φόβους πως μια περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάρρευση των δομών Υγείας.

Στον αντίποδα, ο μεγάλος πολιτικός του αντίπαλος, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, δεν είναι ικανοποιημένος από την αντίδραση του προέδρου, ο οποίος ζήτησε απλώς από τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι και κάνει έκκληση για λήψη μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, η οποία συνεχίζεται κανονικά και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην πολυπληθή Κωνσταντινούπολη των 15,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Το 60% της απειλής το αντιμετωπίζει η Κωνσταντινούπολη. Αν όχι σε όλη την Τουρκία, θα πρέπει να κηρυχθεί lockdown μόνο για την Κωνσταντινούπολη», ανέφερε ο Ιμάμογλου σε τηλεοπτικές του δηλώσεις.

Leave a Reply

%d bloggers like this: