July 8, 2020

Αρνητικό κλίμα στην ΕΕ εναντίον της Ελλάδας για την διαχείριση του προσφυγικού

Ενώπιον της ευρωπαϊκής Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων βρέθηκαν οι υπουργοί (Μετανάστευσης και Ασύλου) Νότης Μηταράκης, (Μετανάστευσης και Ασύλου – αναπληρωτής) Γιώργος Κουμουτσάκος και (Προστασίας του Πολίτη) Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ως αρμόδιοι για την διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, προκειμένου να απαντήσουν στις καταγγελίες εναντίον της Ελλάδας για παράνομες επαναπροωθήσεις, βίαιες ενέργειες, ακόμα και ενδεχόμενες δολοφονίες προσφύγων στον Έβρο.

Η συνεδρίαση δεν εξελίχθηκε ομαλά για την ελληνική αποστολή, καθώς τα τρία κυβερνητικά στελέχη δεν κατάφεραν να πείσουν τα μέλη της επιτροπής, αντιθέτως δέχθηκαν “πυρά” με το σκεπτικό πως αποφεύγουν να απαντήσουν επί της ουσίας.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε πως η Ελλάδα αποτελεί την «ασπίδα της Ευρώπης», γεγονός που, όπως τόνισε, συνεπάγεται μια «συγκεκριμένη πολιτική» στα σύνορα, ενώ παράλληλα διεμήνυσε πως η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τον συγκεκριμένο ρόλο χωρίς να παραπονιέται στους Ευρωπαίους εταίρους. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα φυλάσσει τα ευρωπαϊκά σύνορα με αποτελεσματικό τρόπο», με τον Νότη Μηταράκη να συμπληρώνει πως η ελληνική κυβέρνηση «δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες απαντήσεις φάνηκε περισσότερο να δυναμιτίζουν το κλίμα παρά να πείθουν τα μέλη της επιτροπής που σε σκληρό τόνο χαρακτήρισαν «εκτός θέματος» τους τρεις Έλληνες πολιτικούς, παρομοιάζοντας τη στάση τους με ανθρώπους που «έχουν προσκληθεί σε γάμο και απαγγέλλουν επικήδειους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, ο οποίος κατέληξε πως οι τρεις υπουργοί «δεν θέλουν να απαντήσουν, αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα της συνεδρίασης». Προηγουμένως, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, είχε κάνει λόγο για «απωθήσεις, οι οποίες απαγορεύονται ρητά», ενώ η ευρωβουλευτής, Τινέκε Στρικ, μίλησε για «καταγγελίες για θανάτους και τραυματισμούς», χαρακτηρίζοντας «ασυνεπή» την ελληνική κυβέρνηση, διότι όπως είπε «μας λέει ότι είναι όλα καλά και πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ύστερα ότι φταίει η Τουρκία, άρα υπάρχει πρόβλημα». «Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει άρνηση για ό,τι συμβαίνει», κατέληξε.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης επιχείρησε να αντικρούσει τις καταγγελίες για βία και δολοφονίες, υποστηρίζοντας πως «έγινε χρήση μόνο αστυνομικών μέτρων», ενώ επικαλέστηκε τις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων και τους αυτόπτες μάρτυρες ως απόδειξη πως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. «Αν υπάρχει καταγγελία, να τη στείλετε να διερευνηθεί», διεμήνυσε στα μέλη της επιτροπής, τα όποια ωστόσο είχαν ήδη στα χέρια τους μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη δολοφονία Σύριου πρόσφυγα στον Έβρο.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Ντομενέκ Ρουί Ντεβέσα σημείωσε πως ο πολιτικός λόγος που εκφέρεται από τη μεριά της Ελλάδας ταιριάζει «περισσότερο σε ακροδεξιούς παρά σε κεντροδεξιούς», με τον υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη να διαφωνεί, ζητώντας από τον ευρωβουλευτή να ανακαλέσει και προσθέτοντας πως η Ελλάδα διαθέτει μια «δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση».

Αρνητικό ρόλο στη διαδικασία έπαιξε και η εισήγηση του διευθυντή της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι, ο οποίος κατήγγειλε περιστατικό, κατά το οποίο η ελληνική ακτοφυλακή έδωσε εντολή σε σκάφος της Δανίας να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στην Τουρκία, με την ελληνική πλευρά να κάνει λόγο για παρανόηση και να ισχυρίζεται πως «κάποιος δεν κατάλαβε καλά την εντολή».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος πιθανολόγησε πως έπεται νέα προσπάθεια προώθησης μεταναστών στην Ελλάδα και την Ευρώπη και κάλεσε άπαντες να είναι προετοιμασμένοι ώστε να την εμποδίσουν, ωστόσο μέλος της επιτροπής σχολίασε αρνητικά το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση μιλά συχνά για τουρκική προπαγάνδα, διερωτόμενος αν «είμαστε όλοι εδώ όργανα της τουρκικής κυβέρνησης;».

Leave a Reply

%d bloggers like this: