July 1, 2022

Αντίθετο στις έξωθεν παρεμβάσεις και υπέρ των φοιτητικών αιτημάτων το Π.Ι

Για ασυνήθιστα, βραδινά τηλεφωνήματα της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και αξιωματικών της Αστυνομίας κάνουν λόγο πηγές του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων (που τελεί υπό κατάληψη). Με ομόφωνη απόφαση, η Σύγκλητος δηλώνει αντίθετη σε κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα της Αστυνομίας και ταυτόχρονα εκφράζει την απόλυτη συμφωνία της με τα αιτήματα των φοιτητών.

Σύμφωνα με διαρροές στον τύπο, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, δέχθηκε τηλεφώνημα από την υπουργό Παιδείας, η οποία του ζήτησε να μιλήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή την κατάληψη της πρυτανείας από φοιτητικούς συλλόγους.

Ο πρύτανης, κατόπιν συνεννόησης με τους αντιπρυτάνεις, φέρεται να αρνήθηκε, θεωρώντας ασυνήθιστη την ενέργεια της κας Κεραμέως. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί τηλεφωνήματα από ανώτατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη, τον επικεφαλής της ΕΛΑΣ στα Ιωάννινα και τον υποδιευθυντή της Ασφάλειας των Ιωαννίνων, αλλά και να κληθεί στην Εισαγγελία για κατάθεση.

Ακολούθησε η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Π.Ι, η οποία ομόφωνα κατέληξε στην παρακάτω ανακοίνωση:

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην υπ. αριθμ. 1102/2-3-2021 Συνεδρία της, επισημαίνει τη δυσκολία λειτουργίας του Ιδρύματος λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση, καθώς και τον κίνδυνο να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά λόγω της μη πραγματοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων, λόγω πανδημίας.

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνουμε αναγκαία την έναρξη της διενέργειας κλινικών, εργαστηριακών μαθημάτων και πρακτικών ασκήσεων, τόσο των προπτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών σπουδών, όπου απαιτείται η φυσική παρουσία των φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει, ήδη, παρατείνει με αποφάσεις της Συγκλήτου το ακαδημαϊκό έτος μέχρι 31-8-2021. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό εφικτό είναι να ληφθούν από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το τρέχον και επόμενο ακαδημαϊκό έτος να διεξαχθούν με την παρουσία των φοιτητών.

Προς τούτο, προτείνουμε να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού που εμπλέκεται σε εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα, καθώς και να πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι (rapid test) όλων των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση. Επίσης, ζητείται η οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος για να αντιμετωπιστούν οι λειτουργικές ανάγκες του.

Η Σύγκλητος καλεί το Υπουργείο Παιδείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Ιδρύματος. Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα συνδράμει με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό, τι αφορά την κατάληψη του κτηρίου της Πρυτανείας από ομάδα φοιτητών, η Σύγκλητος ομόφωνα διαπιστώνει ότι:

α) Αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου.

β) Το Ίδρυμα πρέπει να παραμείνει ανοικτό και σε πλήρη λειτουργία, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα αυτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία και την ψήφιση του νέου νόμου για το Πανεπιστήμιο.

γ) Η Σύγκλητος διαφωνεί με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να επιλύσει, και θα επιλύσει, τα προβλήματά της με τους δικούς της τρόπους. Κάθε άλλη ενέργεια θα δημιουργήσει επικίνδυνες εντάσεις και περαιτέρω προβλήματα.

Ιωάννινα, 2 Μαρτίου 2021
Από την Πρυτανεία

Leave a Reply

%d bloggers like this: