July 22, 2020

Αλ. Τσίπρας: «Σαν να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη. Κι όμως δεν είναι»

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προσέλθει στο κοινοβούλιο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε τους τόνους, αναφερόμενος σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας (προανακριτική για Παπαγγελόπουλο, παράνομες ηχογραφήσεις, ελληνοτουρκικά) και κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «αποφάσισε να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου, σαν να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη της θερινής ραστώνης του Ιούλη, σαν να μη συμβαίνει τίποτα». «Κι όμως δεν είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη», σχολίασε.

«Από χθες το μεσημέρι, έχει βγει στο νοτιοανατολικό Αιγαίο όλος ο Τουρκικός στόλος. 45 και πλέον πολεμικά πλοία βρίσκονται νότια της Ρόδου για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του τουρκικού ερευνητικού Uruc Reis, που έχουν προαναγγελθεί, σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και όχι σε αμφισβητούμενα νερά. Και εσείς εδώ κάνετε σαν να μη συμβαίνει τίποτα για να συνεχίσετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας. Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και να διχάσετε τον ελληνικό λαό».

 «Δεν μπορεί να κρύβεται ο Μητσοτάκης. Να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να μας πει ποιο είναι το σχέδιο της χώρας»

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη πως «αρνείται όχι μόνο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά αρνείται να συγκαλέσει ακόμη και το ΚΥΣΕΑ για να συντονίσει μια κατάσταση κρίσης και να πάρει αποφάσεις, για να μη δραματοποιήσει λένε την κατάσταση. Μα πόσο περισσότερο θα δραματοποιήσει η σύγκληση του αρμόδιου θεσμικού οργάνου;», αναρωτήθηκε.

«Ίσα ίσα. Η ψύχραιμη αντιμετώπιση επιβάλλει τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, παρουσία του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων για να συντονιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο της χώρας, παρουσία του πρωθυπουργού», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, σχολίασε το κάλεσμα του πρωθυπουργού σε εθνική ενότητα.

«Ποια ενότητα επικαλείται ο Μητσοτάκης όταν έχει ξεκινήσει με δική του ευθύνη αυτό το γαϊτανάκι σπίλωσης, συκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων, ποια ενότητα όταν η δική του πολιτική έχει οδηγήσει με σχέδιο την πολιτική ζωή στο βούρκο, τις κασέτες με τις παράνομες παρακολουθήσεις υπουργών την περίοδο της διακυβέρνησής μας και τους φακέλους που χτίζατε και κρατάγατε στα συρτάρια σας για να τους δείξετε σε μια κρίσιμη στιγμή όταν αισθάνεστε πολιτική αδυναμία για να πλήξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους με ύπουλα μέσα».

Επιπλέον, παρείχε στήριξη στην Όλγα Γεροβασίλη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τυμβωρυχία, καθώς όπως είπε, χρησιμοποιεί την τραγωδία στο Μάτι δυο χρόνια μετά για να σπιλώσει πολιτικούς αντιπάλους, ενώ τόνισε πως υιοθετεί αλά καρτ τις παράνομες ηχογραφήσεις στο σκέλος που θέλει και όχι στο σκέλος που αναφέρονται στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

«Πάντοτε ο πολιτικός διάλογος είχε εντάσεις, αλλά αυτή η απόπειρα λάσπης στον ανεμιστήρα που έχει στηθεί αυτούς τους τελευταίους δύο μήνες, όσο η χώρα βρίσκεται σε κρίση και οικονομική και εθνική, είναι απολύτως ευθύνη αυτών που σήμερα είναι απόντες για άλλη μια φορά από την κοινοβουλευτική διαδικασία», ανέφερε.

Πολιτική εμμονή και ρεβανσισμός όσων ελέγχθηκαν για τη Νοβάρτις

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε πολιτική εμμονή όσων ελέγχθηκαν για τη Νοβάρτις να πάρουν ρεβάνς από δικαστές και πολιτικούς αντιπάλους, χρεώνοντας παράλληλα εκδικητικότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, διερωτόμενος τι μήνυμα στέλνει στην Τουρκία, τη στιγμή που αυτή δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο και η ελληνική Βουλή συνεδριάζει για να βαθύνει τον εθνικό διχασμό.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα στέλνει ερευνητικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Γνωρίζετε ότι το ίδιο έπραξε και τον Οκτώβρη του 2018, το Βarbaross ήταν τότε. Αλλά η χώρα είχε σχέδιο αντιμετώπισης, οι ένοπλες δυνάμεις κινήθηκαν έγκαιρα όχι κατόπιν εορτής και οι έρευνες απετράπησαν. Προστατεύσαμε ως οφείλαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Θεωρώ αυτονόητο ότι το ίδιο σχέδιο υπάρχει και σήμερα και περιμένουμε ο κ. Μητσοτάκης να το θέσει σε εφαρμογή και να ενημερώσει γι’ αυτό την εθνική αντιπροσωπεία»., είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει εκτάκτως τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε «να συζητηθούν και να αποφασιστούν, έστω και εκ των υστέρων, κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία για τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη προκλητική συμπεριφορά της».

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: