December 7, 2022

Αλλεπάλληλα «όχι» στην Κεραμέως, δυσφορία στην κυβέρνηση

Αποτέλεσε αρχικά ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης και φιλοδόξησε να φέρει σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση. Οι σφοδρές αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν φάνηκαν ποτέ ικανές να την πτοήσουν και με την χαρακτηριστική της αυτοπεποίθηση, δήλωνε έτοιμη να υλοποιήσει το όραμά της για το δημόσιο και ιδιωτικό σχολείο του “σήμερα”.

Το κλίμα όμως φαίνεται να αντιστρέφεται και η Νίκη Κεραμέως αντιμετωπίζει “πονοκεφάλους” σε όλα τα μέτωπα, με όλα τα σημάδια να δείχνουν πως σιγά σιγά δημιουργεί δυσαρέσκειες ακόμα και εντός της κυβέρνησης.

Αρνητική η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τρεις βασικές εισηγήσεις της υπουργού

Η επαναφορά της διαγωγής στα απολυτήρια, ο τρόπος απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών και η ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων μέσω ίντερνετ αποτέλεσαν ιδέες της υπουργού που εξ αρχής προκάλεσαν αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία υποστήριζε πως οι σχεδιαζόμενες αλλαγές όχι μόνο υστερούν σε παιδαγωγική αξία, αλλά δεν συμβαδίζουν καν με την κείμενη νομοθεσία.

Η Κεραμέως θέλησε να επαναφέρει την αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια τρία χρόνια μετά την κατάργησή της, παρόλο που τόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας (με πρόεδρο τότε τη σημερινή πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου) όσο και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής (όταν η κα Κεραμέως έφερε τη συγκεκριμένη διάταξη στη Βουλή) είχαν αποφανθεί πως κάτι τέτοιο προσκρούει σε ζητήματα νομιμότητας. Πλέον και η ΑΠΔΠΧ συμφωνεί πως το εν λόγω μέτρο παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, καθώς με απλά λόγια: μπορεί η διαγωγή να είναι χρήσιμη εντός του σχολικού πλαισίου, εκτός αυτού όμως και μετά το πέρας της φοίτησης, (η αναγραφή της στο απολυτήριο) μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα και αρνητικές αξιολογήσεις (πχ κατά την αναζήτηση εργασίας), καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τη μετέπειτα εξέλιξη του μαθητή ως ενήλικα.

Στο ζήτημα των Θρησκευτικών, η υπουργός αξιώνει από τους μαθητές που επιθυμούν απαλλαγή από το μάθημα να επικαλούνται λόγους “θρησκευτικής συνείδησης”, ωστόσο η ΑΠΔΠΧ  γνωμοδοτεί πως αρκεί μια απλή επίκληση λόγων συνείδησης, έτσι ώστε το μέτρο να είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή κοινοτική νομοθεσία.

Σε ό,τι αφορά στο live streaming των σχολικών μαθημάτων, η ΑΠΔΠΧ έκρινε ελλιπή τη λεγόμενη “έκθεση αντικτύπου” που έπρεπε να παρουσιάσει το υπουργείο, ενώ εξέφρασε και αρκετές διαφωνίες με τον τρόπο που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί το μέτρο, καλώντας τους υπεύθυνους του υπουργείου Παιδείας να προβούν εντός τριμήνου στις απαραίτητες αλλαγές, αλλά και στην ταυτόχρονη αναζήτηση εναλλακτικών μεθόδων διδασκαλίας.

 

Μπλόκο και από τον “Συνήγορο του Πολίτη”

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Συνήγορος του Πολίτη που καλεί την Ν. Κεραμέως να πάρει πίσω ακόμη μία εμβληματική της απόφαση, αυτή της πρόσληψης προσωρινών αναπληρωτών, που βρίσκει εντελώς αντίθετη την εκπαιδευτική κοινότητα. Η ανεξάρτητη αρχή αποφάνθηκε πως το συγκεκριμένο πλάνο βασίζεται σε ήδη γνωστά και μη αμφισβητούμενα λάθη και παραλείψεις, τα οποία θα αποκλείσουν άδικα εκπαιδευτικούς από την εργασία τους και που συνιστούν κακοδιοίκηση, μιας και αντίκεινται στους κανόνες της χρηστής διοίκησης.

Μάλιστα, η αρχή εκτιμά πως αν οι προσλήψεις προχωρήσουν, τότε το σύστημα απειλείται με εκτροχιασμό, καθώς όσοι προσφύγουν εναντίον μιας τέτοιας απόφασης, θα δικαιωθούν, προκαλώντας απίστευτο μπέρδεμα στο σύστημα προσλήψεων, αλλά και στα ίδια τα σχολεία.

Η υπουργός φαίνεται πως θα απαντήσει στο εν λόγω μπλόκο με τους αποκαλούμενους “τρίμηνους αναπληρωτές” και μένει να φανεί τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

 

Βαρύ το κλίμα για την υπουργό

Πέραν του γεγονότος πως σημαντικές εισηγήσεις της Νίκης Κεραμέως φαίνεται πως προσκρούουν στις λεγόμενες “ανεξάρτητες αρχές”, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η υπουργός μοιάζει σταδιακά να χάνει κάποια από την στήριξη που της παρείχε το κυβερνητικό επιτελείο. Φήμες θέλουν να της καταλογίζεται προχειρότητα, εμμονή σε συγκεκριμένα αντιδημοφιλή μέτρα, ακόμα και χειρισμοί που αποσκοπούν στην προσωπική της προβολή και όχι στην προβολή του κυβερνητικού έργου.

Πέρα από τις φήμες ωστόσο, υπάρχουν και οι απτές ενδείξεις. Μία από αυτές είναι το γεγονός πως έχει προκαλέσει αρκετά νωρίς την αντίδραση ακόμα και των “γαλάζιων” συνδικαλιστών με τον τρόπο που χειρίστηκε τα της πανδημίας και ειδικά με την επιμονή της στο αμφιλεγόμενο μέτρο του live streaming. Παράλληλα, είναι η πρώτη υπουργός και ίσως η μόνη μέχρι στιγμής που έχει δεχθεί κριτική από μέρος των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και δύο κινήσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος και την ανέδειξε στην κεντρική πολιτική σκηνή, που μαρτυρούν πως κάτι έχει αλλάξει στις πολύ καλές μέχρι πρότινος σχέσεις τους. Δυο φορές στο πρόσφατο παρελθόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να την εκθέσει, δίνοντάς της το ρόλο του “αγγελιοφόρου κακών ειδήσεων”.

Η πρώτη ήταν όταν η Ν. Κεραμέως, προφανώς σε συνεννόηση με το κυβερνητικό επιτελείο, ανακοίνωνε πως μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν θα προμηθευτούν δωρεάν μάσκες στα πλαίσια των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας, προκαλώντας ποικίλα αρνητικά σχόλια. Δυο μέρες μετά, ο Κ. Μητσοτάκης παρέκαμπτε την υπουργό και ανακοίνωνε ο ίδιος την χορήγηση συγκεκριμένου έστω αριθμού μασκών δωρεάν για όλους, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια.

Το ίδιο συνέβη και με το ζήτημα της χρήσης μάσκας στα σχολεία. Όταν η κουβέντα περιστρεφόταν γύρω από το πως θα πειστούν οι μαθητές να τηρούν το μέτρο της μάσκας, η Ν. Κεραμέως έκανε λόγο για τιμωρία όσων δεν πειθαρχήσουν, με τον πρωθυπουργό να την “αδειάζει” ξανά, τονίζοντας πως δεν τίθεται θέμα τιμωρίας. Και παρόλο που το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει ξεκαθαρίσει και πολύ πιθανόν οι μαθητές εν τέλει όντως να τιμωρούνται με απουσία και απαγόρευση εισόδου στην τάξη, γεγονός είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε δύο όχι και τόσο φιλικές ενέργειες προς την υπουργό του.

Δυο ενέργειες που στην ουσία μπορούν να ερμηνευθούν ως “μηνύματα”, τα οποία καλούν τη Νίκη Κεραμέως να εγκαταλείψει για λίγο το αυστηρό της προφίλ και να σταματήσει να παράγει τόση δυσαρέσκεια.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: