April 9, 2021

Βορίδης: Βάζει δικό του πρόεδρο στον ΑΣΕΠ; – «Θεσμική εκτροπή» καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Ο Βορίδης έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο με την ονομασία «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στο Δημόσιο» και μέσα σε αυτό ενέταξε και μια διάταξη που σύμφωνα με την αντιπολίτευση είναι “φωτογραφική” και στοχεύει στον διορισμό νέου προέδρου του ΑΣΕΠ από τη Νέα Δημοκρατία.

Η επίμαχη διάταξη αναφέρει πως «η διανυθείσα ή διανυόμενη θητεία σε θέση αντιπροέδρου ή αναπληρωτή προέδρου ή απλού μέλους δεν αποτελεί κώλυμα για τον διορισμό του σε θέση ανώτερης βαθμίδας της ίδιας αρχής για πλήρη θητεία και μέχρι 2 θητείες κατ’ ανώτατο όριο».

Είχε προηγηθεί η άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ανανεώσει για 3 ακόμη χρόνια (όπως ο νόμος επιτρέπει) τη θητεία του νυν προέδρου του ΑΣΕΠ, Ιωάννη Καραβοκύρη. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό συνέβη γιατί η κυβέρνηση προορίζει για τη θέση του προέδρου τον νυν αντιπρόεδρο της Αρχής. Όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, καθώς προσκρούει στον σχετικό νόμο που ψήφισε μόλις πριν από δυο μήνες η ίδια η ΝΔ.

Για αυτό το λόγο, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στείλει το προηγούμενο διάστημα σημείωμα προς τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στο οποίο τόνιζε πως μια τέτοια απόφαση (αντικατάστασης του προέδρου από τον αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ) θα ήταν παράνομη και αντισυνταγματική. Η κίνηση αυτή εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως οδηγεί τον Μάκη Βορίδη σε αλλαγή του νόμου, προκειμένου να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο εμπόδιο.

Η απόφαση Βορίδη για αλλαγή του νόμου, έφερε χθες (8/4) σύγκρουση στη Βουλή, με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να κατηγορούν την κυβέρνηση πως επιχειρεί να ελέγξει τον ΑΣΕΠ και κατ’ επέκταση και άλλες ανεξάρτητες Αρχές, αφού θα έχει δημιουργηθεί προηγούμενο.

«Πρόκειται για μεγάλη θεσμική εκτροπή, σε έναν θεσμό που στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων είναι αδιάβλητος», σχολίασε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, ενώ η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δημιουργεί «ένα πολιτικό δεδομένο που θα μας ακολουθεί και θα μας γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω».

Παράλληλα, ο Κώστας Ζαχαριάδης του ΣΥΡΙΖΑ σύγκρινε την απόφαση Βορίδη με αντίστοιχες ενέργειες του Γιώργου Γεραπετρίτη στο ζήτημα του διορισμού διοικητή της ΕΥΠ, κάνοντας λόγο για «κράτος της Δεξιάς», που «θεωρεί τον εαυτό της ιδιοκτήτη της χώρας».

«Πληροφορούμαι – και διαψεύστε με αν δεν είναι έτσι, τα γράφει σήμερα στον Τύπο σε ιστοσελίδες, όχι εσείς, ο χώρος σας – ότι κάνετε κάποιες «βρωμιές» με κυνισμό, αγνοώντας τη θεσμική προδιαγραφή που λέγεται «αναζητούμε ευρύτερες συναινέσεις για το ΑΣΕΠ», που στη συνείδηση των πολιτών θεωρείται αυτονόητα ένας θεσμός αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας, διότι αυτή είναι η διαδρομή της δημόσιας διοίκησης στη χώρα. Αυτή είναι παρακαταθήκη του Αναστάσιου Πεπονή και βεβαίως της Κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου το 1994», είπε ο Κ. Ζαχαριάδης προς τον Μ. Βορίδη, με τον υπουργό Εσωτερικών να απαντάει πως δεν είναι «άνθρωπος των συναινέσεων» και πως ακούει την αντιπολίτευση, «αλλά δεν συγκυβερνάμε».

Leave a Reply

%d bloggers like this: