August 28, 2020

Αγροδιατροφικό Πάρκο στην Άρτα: «Ναι» από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ένα σημαντικό έργο, το οποίο θα τονώσει την οικονομία της ευρύτερης περιοχής και θα αναβαθμίσει την εκπαιδευτική και παραγωγική διαδικασία, διεκδικούν οι φορείς της Άρτας με αρωγό την πολύτιμη βοήθεια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πρόκειται για το Πρότυπο Αγροδιατροφικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (ΠΑΤΕΠΗ), το οποίο θα αποτελέσει κομμάτι της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σύμφωνα με τον σχεδιασμό αναμένεται να χωροθετηθεί στην περιοχή των Κωστακιών. Το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη “περάσει” από τη Βουλή με νόμο που υπερψηφίστηκε το 2018 και θεωρητικά τίποτα δεν θα μπορούσε να εμποδίσει την υλοποίησή του.

Προς το παρόν ωστόσο, φαίνεται να έχει “παγώσει” και για αυτό το λόγο οι φορείς της Άρτας σε αγαστή συνεργασία με τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταβάλλουν τις δικές τους προσπάθειες και πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση, έτσι ώστε το έργο να περάσει ξανά σε φάση υλοποίησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, τοπικοί φορείς και βουλευτές παρευρέθηκαν το Σάββατο (22/8) σε σχετική συνάντηση που οργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Αρταίων και το Επιμελητήριο της πόλης. Εκεί αποφασίστηκε η δυναμική διεκδίκηση του έργου μέσω της παρουσίας στη σχετική συνεδρίαση της Συγκλήτου και κυρίως μέσω της πίεσης προς τα αρμόδια υπουργεία (Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης), τα οποία, όπως ειπώθηκε από τους παριστάμενους, έχουν αφήσει μέχρι στιγμής αναπάντητα όλα τα ερωτήματα που αφορούν στην πορεία του έργου.

Από τη συνάντηση απουσίαζαν σημαντικά πρόσωπα, όπως ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ, Γιώργος Στύλιος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, γεγονός που αφενός προβληματίζει και αφετέρου “μαρτυρά” πως πιθανότατα δεν υπάρχει κυβερνητική βούληση για δημιουργία του Αγροδιατροφικού και Τεχνολογικού Πάρκου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο δήμαρχος της πόλης, Χρήστος Τσιρογιάννης, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, καθώς όπως είπε βρήκε «πόρτες κλειστές στα υπουργεία», ενώ παρόμοια εικόνα μετέφεραν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και του ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Γκόκας, καθώς όπως ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους, οι σχετικές επερωτήσεις τους στη Βουλή δεν έχουν λάβει απάντηση.

Άπαντες, ωστόσο, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εντείνουν τις προσπάθειες και έτσι, λίγες μέρες αργότερα, την την Τρίτη 25/8, παρουσιάστηκαν ενώπιον της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό.

Η Σύγκλητος αποφάσισε τη συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για τη δημιουργία του Αγροδιατροφικού και Τεχνολογικού Πάρκου στην Άρτα, μια απόφαση που χαιρετίστηκε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της πόλης, Γιάννη Γκολομάζο, ο οποίος την χαρακτήρισε «πρώτο βήμα για την υλοποίηση» και πρόσθεσε πως αν τελικώς το Πάρκο λειτουργήσει, «θα βοηθήσει την τοπική οικονομία στον αγροτικό και στον κτηνοτροφικό τομέα, ενισχύοντας την έρευνα προς νέες τεχνολογίες, καινοτομίες, νέα προϊόντα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

Για «πρώτο βήμα» έκανε λόγο και ο δήμαρχος Αρταίων, Χρ. Τσιρογιάννης, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει με νόημα πως «βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα για το πως αντιλαμβανόμαστε οι πολιτικοί και θεσμικοί φορείς της Άρτας το κοινό συμφέρον». Παράλληλα, στάθηκε στο γεγονός πως «αν η απόφαση της Συγκλήτου ήταν αρνητική, το εγχείρημα θα ναυαγούσε οριστικά, παρά τα όσα ορίζει ο νόμος» και μίλησε για ξεκάθαρο αίτημα «να συνδέσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία με την παραγωγική διαδικασία, να συνδέσουμε την γνώση με τις δουλειές στον τόπο μας, για να μείνουν τα παιδιά μας στον τόπο τους».

Την απόφαση χαιρέτισε και η Όλγα Γεροβασίλη, βάζοντας παράλληλα στο κάδρο και την κυβέρνηση, καθώς όπως είπε, το έργο «προχωρά παρά την προσπάθεια υπονόμευσής του από τη Νέα Δημοκρατία». Μάλιστα, από τα πυρά της δεν ξέφυγε ούτε ο Γιώργος Στύλιος, τον οποίο κάλεσε «να αντιληφθεί ότι δεν είναι βουλευτής της αντιπολίτευσης, αλλά της κυβέρνησης και, το σημαντικότερο, ότι εκπροσωπεί ή θα έπρεπε να εκπροσωπεί τους πολίτες της Άρτας».

Leave a Reply

%d bloggers like this: