December 7, 2022

Αγία Σοφία: Οι αντιδράσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης στην απόφαση Ερντογάν

Αντιδράσεις σε μερίδα της τουρκικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Πιο συγκεκριμένα το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας πήραν θέση ενάντια στην απόφαση του Τούρκου προέδρου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) χαρακτήρισε την επιλογή Ερντογάν ως «λάθος απόφαση» και κατηγόρησε το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας πως λειτουργεί ως κομμάτι της κυβερνητικής προπαγάνδας. «Η Αγία Σοφία είναι μέρος της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η μετατροπή της σε τζαμί είναι λάθος. Με την απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει γίνει μέρος της μηχανής προπαγάνδας του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης). Η απόφαση πρέπει να αναστραφεί τώρα: Η Αγία Σοφία δεν είναι πολιτικό εργαλείο» διεμήνυσε το HDP.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας που με μια μακροσκελή ανακοίνωση αμφισβήτησε την ανεξαρτησία της τουρκικής δικαιοσύνης και κατηγόρησε τον Ερντογάν πως σύρθηκε σε αυτήν την επιλογή μετά από πρωτοβουλία του «φασιστικού κόμματος İYİP» και για να ικανοποιήσει «μια μακροχρόνια πρόθεση των αντιδραστικών ρευμάτων της Τουρκίας».

«Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός του ΑΚΡ έχει μεταμορφώσει κάθε δημόσιο θεσμό στην Τουρκία, μεταξύ αυτών τη νομοθεσία, τα πανεπιστήμια, την εκπαίδευση, τον τύπο και κάθε άλλη πτυχή της δημόσιας ζωής, ώστε να κυριαρχούνται από τους νόμους του Ισλάμ. Το ΚΚΤ έχει θίξει πολλές φορές τον αντεργατικό ρόλο της αντίδρασης και του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, που καταπιέζει την παραμικρή έκφραση αντίστασης της εργατικής τάξης, αντικαθιστώντας την οργανωμένη δύναμη των ενωμένων εργατών με υπάκουες μάζες χωρίς πολιτική συνείδηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για μια «προκλητική απόφαση» που βασίζεται σε «καθημερινούς ελιγμούς ανάμεσα στα ρήγματα του ιμπεριαλιστικού συστήματος» τη στιγμή που «η χώρα βρίσκεται σε ελεύθερη οικονομική πτώση, με πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα εσωτερικού και εξωτερικού χρέους», έτσι ώστε ο Ερντογάν να «ξαναχτίσει την πολιτική διαπραγματευτική του δύναμη απειλώντας άλλες χώρες, όπως είναι οι κινήσεις κατά της Γαλλίας στη Λιβύη, οι στρατιωτικές ενέργειες στο συριακό έδαφος ή η υποδαύλιση εθνικιστικών συγκρούσεων εναντίον της Ελλάδας».

«Η αστική τάξη της Τουρκίας συστηματικά χρησιμοποιεί χυδαία τη θρησκεία για να επιβάλει τις εργασιακές σχέσεις που επιθυμεί. Τώρα, με δεδομένη τη βαθιά οικονομική κρίση στη χώρα, τη φτώχεια, την ανεργία, την απελπισία και την τεράστια δυσαρέσκεια στις τάξεις των εργατών, οι καπιταλιστές προσπαθούν να αποφύγουν την πολιτικοποίηση των εργατών και την ενίσχυση αριστερών ρευμάτων, καταφεύγοντας ξανά στην αντίδραση[…] Η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ, αλλά μεταξύ αντίδρασης και κοσμικότητας και για την ακρίβεια μεταξύ αστικής τάξης και εργατών», σχολιάζει το ΚΚΤ και υπογραμμίζει πως το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι αποτέλεσμα «της κυριαρχίας της δεξιάς πολιτικής στην Τουρκία» και «της εξάλειψης της κοσμικότητας από το πολιτικό κλίμα της Τουρκίας».

«Το Κομμουνιστικό κόμμα Τουρκίας υπερασπίζεται και θα υπερασπιστεί το να παραμείνει η Αγία Σοφία δημόσιο μουσείο, ως ένα από καλύτερα διατηρημένα ιστορικά μνημεία και λαμπρό παράδειγμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Εναντιωνόμαστε σε κάθε παρέμβαση στη δομή του κτιρίου που θα βλάψει την αυθεντικότητά του που είναι ζήτημα οικουμενικής ευθύνης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την μεριά των Κεμαλιστών δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη αντίδραση, αντιθέτως φαίνεται να συναινούν, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως η εν λόγω απόφαση του Ερντογάν αποτελεί πλήγμα στην πολιτική τους κληρονομιά, αφενός γιατί ο ιστορικός τους ηγέτης Κεμάλ Ατατούρκ ήταν εκείνος που ίδρυσε το κοσμικό κράτος της Τουρκίας και αφετέρου γιατί η Αγία Σοφία λειτουργούσε ως μουσείο με απόφαση της δικής τους παράταξης το 1934, καθώς μέχρι τότε λειτουργούσε ως τζαμί.

Τα υπόλοιπα συντηρητικά και εθνικιστικά κόμματα συμφωνούν με την επιλογή Ερντογάν, την οποία και επεδίωξαν όπως προκύπτει από την τουρκική ειδησεογραφία, υιοθετώντας την ανάλογη επιθετική ρητορική.

Leave a Reply

%d bloggers like this: