November 28, 2022

Έτοιμο το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά – Τι προβλέπει

📷 David Mark / Pixabay

Στην τελική ευθεία μπαίνει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και οδεύει προς ψήφιση.

Εδώ και μήνες, ήταν γνωστό πως η κυβέρνηση φιλοδοξεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά, αγγίζοντας θέματα όπως το 8ωρο, το 5ήμερο, οι απεργίες κλπ. Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο λοιπόν είναι εδώ και ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, θα το παρουσιάσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή.


Τι προβλέπει

Κατάργηση 8ώρου: Το ωράριο θα ρυθμίζεται κατόπιν ατομικής συμφωνίας ανάμεσα σε εργαζόμενο και εργοδότη. Επανέρχεται η 10ωρη εργασία (είχε καταργηθεί το 1920), με αντάλλαγμα όχι κάποια έξτρα χρηματική αμοιβή, αλλά τη δυνατότητα να δουλεύει ο εργαζόμενος λιγότερο (6 ώρες) το επόμενο διάστημα ή να ανταλλάσσει τις υπερωρίες του με ρεπό.

Κατάργηση 5ήμερου: Απελευθερώνεται η δυνατότητα εργασίας και τα Σαββατοκύριακα. Θεσπίζεται η εργάσιμη εβδομάδα διάρκειας 30-50 ωρών, ενώ το όριο των υπερωριών αυξάνεται σε 150 ώρες το χρόνο.

Σύνδεση χρόνου εργασίας με παραγωγικότητα: Προβλέπεται η αύξηση του χρόνου εργασίας ανάλογα με τις παραγωγικές ανάγκες τις επιχείρησης ή πχ τις εποχικές σε κλάδους όπως ο τουρισμός.

Καθιέρωση “ευέλικτης” τηλεργασίας: Καθιερώνεται η ευέλικτη τηλεργασία πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ δίνεται η δυνατότητα για συνδυασμό τηλεργασίας και εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.

Απελευθέρωση ατομικών συμβάσεων: Προωθείται η ατομική διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου για τη σχέση εργασίας, κάτι που σημαίνει πως -πρακτικά- καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που μέχρι τώρα ρύθμιζαν το πλαίσιο συνολικά.

Εισάγεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας: Θα την διαθέτει κάθε εργαζόμενος με σκοπό την προστασία του από την εργοδοτική αυθαιρεσία σε ζητήματα όπως το ωράριο και οι υπερωρίες.

Άδεια πατρότητας και σεξουαλική παρενόχληση: Λανσάρεται η δυνατότητα άδειας στον πατέρα για την ανατροφή τέκνου και θεσπίζονται μέτρα προστασίας από φαινόμενα όπως η σεξουαλική παρενόχληση και η άσκηση βίας στους χώρους εργασίας.

Ρυθμίζεται το συνδικαλιστικό Δίκαιο: Εισάγονται διατάξεις που αλλάζουν το πλαίσιο που μέχρι τώρα ρύθμιζε τη συνδικαλιστική δράση, κυρίως στο κομμάτι του πώς λαμβάνονται οι συνδικαλιστικές αποφάσεις (απεργίες κλπ).

Διευθέτηση νέων μορφών απασχόλησης: Αφορά κυρίως στις συνεργατικές πλατφόρμες, οι οποίες μπαίνουν στο μικροσκόπιο, με το υπουργείο να επιχειρεί να ρυθμίσει το πλαίσιο λειτουργίας τους.

 

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, οι προτεινόμενες αλλαγές θα συνδυαστούν με πολιτικές για την κατάρτιση και την επανακατάρτιση των εργαζομένων και των ανέργων, ενώ εκτίμησε πως πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Θα ακολουθήσουν νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και τα προγράμματα απασχόλησης, ενώ σε ότι αφορά στα αναδρομικά των συνταξιούχων ο υπουργός στέλνει μήνυμα πως «η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητες».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως το θέμα των εκκρεμών συντάξεων θα απασχολήσει την κυβέρνηση μέσα στους επόμενους μήνες και προανήγγειλε σχέδιο ανασύνταξης του ΕΦΚΑ.

 

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν πως «είναι και η μόνη προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη που υλοποιεί με συνέπεια αυτή η κυβέρνηση» και προειδοποιούν πως θα βρεθούν «αποφασιστικά απέναντι» στο εν λόγω νομοσχέδιο, στηρίζοντας την κοινωνία και τους εργαζόμενους, «για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους».

Το ΚΙΝΑΛ τονίζει πως η κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, αφήνει απροστάτευτο τον εργαζόμενο απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. «Με το ωράριο εργασίας και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο. Χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο!!! Δεκάωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες».

Κάθετα αντίθετο δηλώνει και το ΚΚΕ, που προαναγγέλλει σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή.

Leave a Reply

%d bloggers like this: