November 28, 2022

Έρχονται αυξήσεις – “φωτιά” στις τιμές του ρεύματος, ανατιμήσεις και σε άλλα προϊόντα

Βαρύς φαίνεται πως θα είναι ο φετινός χειμώνας για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις που διαρρέονται σε πλήθος μέσων ενημέρωσης, ο μήνας Σεπτέμβριος θα φέρει ανατιμήσεις σε μια σειρά από προϊόντα, αλλά και μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, που λέγεται πως θα φτάσουν μέχρι και το 50%..!

Κυβερνητικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν το συγκεκριμένο σενάριο και διαμηνύουν πως υπάρχει προβληματισμός για το βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι καταναλωτές, παράλληλα όμως τονίζουν πως πολύ δύσκολα μπορεί να αποτραπεί το “ράλι” των τιμών.

Εξάλλου, κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδίδουν την αύξηση της τιμής του ρεύματος στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα όπως ο περιορισμός των εκπομπών άνθρακα και οι διαπραγματεύσεις με την ρωσική Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, οι ρωσικές πιέσεις προς την Ευρώπη για έγκριση του αγωγού Nord Stream 2 έχουν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της τιμής του αερίου σε μια σειρά από βαλκανικές κυρίως χώρες (πχ Ρουμανία 115 ευρώ, Σλοβενία 125 ευρώ, Σερβία 145 ευρώ, Βουλγαρία 155 ευρώ), με την Ελλάδα ωστόσο να εξελίσσεται σε αρνητική πρωταγωνίστρια (157 ευρώ – 70% αύξηση από τις αρχές του έτους).

Σημειώνεται πάντως, πως ήδη οι πρώτοι “φουσκωμένοι” λογαριασμοί ρεύματος έχουν κάνει την εμφάνισή τους, με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να δέχεται πλήθος παραπόνων. Για αυτό άλλωστε και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) παρενέβη πριν λίγες μέρες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζοντας πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με το πρόβλημα, καθώς 1 στις 4 έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.

Με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σχολίασε πως «τρεις παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στο να έχουμε λογικές τιμές ρεύματος: η απολιγνιτοποίηση, διότι δεν θα πληρώνουμε τόσα πολλά στο χρηματιστήριο των ρύπων, η πραγματική απελευθέρωση με το target model, φτάνει να λειτουργήσει σωστά και το τρίτο είναι να μπουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά με όρους αγοράς, να υπάρχει ανταγωνισμός και μεταξύ τους».

Ωστόσο απέφυγε να απαντήσει αν θα υπάρξουν οι αυξήσεις που ακούγονται, παραπέμποντας στο «αρμόδιο υπουργείο και τις εταιρείες που σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό».

Τέλος, εκτιμάται πως θα υπάρξουν ανατιμήσεις συνολικά στις πρώτες ύλες, ενώ ήδη παρατηρείται μια πρώτη αυξητική τάση στην τιμή του ψωμιού, η οποία λέγεται πως θα αγγίξει το 20 με 25%.

Δείτε το βίντεο με την έμμεση παραδοχή Χατζηδάκη πως έρχονται αυξήσεις στο ρεύμα

Leave a Reply

%d bloggers like this: