November 27, 2022

Έρχεται νομοσχέδιο “καρμανιόλα” για τα εργασιακά;

Έντονη φημολογία έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες στον τύπο, αλλά και μεταξύ των κομμάτων, σχετικά με νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και το οποίο λέγεται πως θα απορρυθμίζει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις.

Σύμφωνα με διαρροές, που φέρεται να έχουν γίνει από το κυβερνητικό στρατόπεδο με σκοπό να βολιδοσκοπηθούν οι αντιδράσεις του κόσμου της εργασίας, το νέο νομοσχέδιο θα νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες και θα καταργεί στην πράξη το πενθήμερο / οκτάωρο. Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον νόμο 1264/82 της πρώτης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μέχρι και σήμερα ρύθμιζε το πλαίσιο των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Σε ό,τι αφορά στις υπερωρίες, ακούγεται πως θα αυξηθούν στις 120 ώρες ανά εξάμηνο (από 48), κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα 4 επιπλέον ώρες υπερ-εργασίας την εβδομάδα. Μάλιστα, θα υπάρχει η δυνατότητα να μην πληρώνονται οι συγκεκριμένες υπερωρίες, αλλά να ανταλλάσσονται με ρεπό ή μέρες κανονικής άδειας. Επιπλέον, φαίνεται πως η Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη αργία θα μπορεί να καταργηθεί, εφόσον εργοδότης και εργαζόμενοι συμφωνήσουν και υπογράψουν σχετική σύμβαση.

Σε ό,τι αφορά στο νόμο 1264/82 για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, αναμένεται να γίνουν αλλαγές τόσο στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων όσο και στον τρόπο με τον οποίο προκηρύσσεται μια απεργία. Ταυτόχρονα, ακούγεται πως θα θεσπιστεί το δικαίωμα της ατομικής διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το οποίο κάθε εργαζόμενος θα διαπραγματεύεται μόνος με τον εργοδότη τους όρους της εργασίας του, όπως πχ το ωράριο, παρακάμπτοντας έτσι τα σωματεία των εργαζομένων.

Ενδέχεται επίσης, να αφαιρεθούν αρμοδιότητες από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και αυτές να μεταφερθούν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ο οποίος ωστόσο μοιάζει περισσότερο με δικαστικό σώμα και απαιτεί την παρουσία δικηγόρου, κάτι που θα καθιστά την προσφυγή στο συγκεκριμένο όργανο οικονομικά δαπανηρή για τον μέσο εργαζόμενο.

Στο νέο νομοσχέδιο είχε αναφερθεί χωρίς πολλές λεπτομέρειες και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσία στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες της Διεθνούς Έκθεσης. «Φαντάζομαι λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση του οκταώρου. Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση για το γεγονός, ότι ένας εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται επιτέλους κάποιον ουσιαστικό εξορθολογισμό» είχε πει τότε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε “δεσμευθεί” πως θα δοθεί άπλετος χρόνος για δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου.

 

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά μίλησε για οδοστρωτήρα στα εργασιακά και το κάνει πράξη από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης του. Τώρα ετοιμάζουν το επόμενο βήμα, την κατάργηση της αμοιβής στις υπερωρίες και τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης εργασίας» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ που σε σχετική ανακοίνωση καλεί την κυβέρνηση «να μην τολμήσει να φέρει, ένα τέτοιο αντιδραστικό νομοσχέδιο στη Βουλή».

Αντίθετο στο νομοσχέδιο και το ΚΙΝΑΛ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, καθώς μπορεί στο παρελθόν να έχει στηρίξει προηγούμενες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, όμως αυτή τη φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να “βάλει χέρι” σε έναν από τους εμβληματικότερους νόμους του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εκείνη την εποχή εθεωρείτο και ένας από τους προοδευτικότερους φιλεργατικούς νόμους στην Ευρώπη.

«Η επίθεση της Κυβέρνησης στα εργασιακά κεκτημένα με πρόσχημα την πανδημία κορυφώνεται. Από την αρχή μισή δουλειά-μισός μισθός στο ξεκίνημα της πανδημίας, τώρα περνάμε στη φάση των απλήρωτων υπερωριών, επιμένοντας οι εργαζόμενοι να πληρώσουν το κόστος εξόδου από την υγειονομική και οικονομική κρίση» σχολίαζε το ΚΙΝΑΛ, διαμηνύοντας παράλληλα πως «δεν θα επιτρέψουμε τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, με “κινητή” ώρα έναρξης και αβέβαιο χρόνο λήξης, την εισαγωγή της απλήρωτης εργασίας ή την “αμοιβή” με προϊόντα από το ράφι και την αποθήκη της επιχείρησης».

Αντεργατικό τερατούργημα χαρακτήρισε το νέο νομοσχέδιο το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως θέλει εργάτες – δούλους και πως αξιοποιεί την πανδημία για να ικανοποιήσει τις πιο βάρβαρες απαιτήσεις του Κεφαλαίου. Από τη δική του μεριά, το ΜέΡΑ25 κάνει λόγο για «εργασιακό Μεσαίωνα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως κάτι τέτοιο «δεν αποτελεί είδηση».

Leave a Reply

%d bloggers like this: